Anslut dig till vårt nätverk!

Allmänt

Förhoppningar om medlemskap på Balkan lämnar EU-toppmötet tomhänta

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Albaniens premiärminister Edi Rama anländer till Bryssel, Belgien, den 23 juni, för mötet mellan ledarna på västra Balkan och EU:s ledare.

Toppmötet mellan EU-ledare och ledare på Balkan lyckades inte lösa ett dödläge på torsdagen (23 juni) på grund av en avstannad ansökan om EU-medlemskap från Nordmakedonien, Albanien och Europeiska unionen. Detta trots att Ukraina officiellt inbjudits att vara med.

Separat från Ukrainas beslut på torsdagen uttryckte ledare för sex Balkanländer, Albanien, Bosnien och Kosovo, Montenegro Montenegro, Nordmakedonien, Serbien och Montenegro besvikelse över att förhandlingarna inte har påbörjats eller förblir avstannade efter år av lovande eventuellt EU-medlemskap.

"Det som har hänt är ett allvarligt slag (mot trovärdigheten) för Europeiska unionen", sa Dimitar Kuvacevski, Nordmakedoniens premiärminister, vid en presskonferens efter Balkan-EU-toppmötet. Han syftade på de svaga framstegen.

EU upprepade sitt löfte för nästan två decennier tillbaka till Balkan att det skulle ge dem medlemskap om de genomför djupgående ekonomiska, rättsliga och politiska reformer.

En EU-tjänsteman uppgav att mötet "tydligt och otvetydigt upprepade det europeiska perspektivet på västra Balkan" och regionens framtid inom Europeiska unionen.

EU-medlemmen Bulgarien har dock inte hävt sitt veto sedan 2020 då man stoppade anslutningsförhandlingarna med Nordmakedonien på grund av en tvist om historia och språk. EU kopplar också Albaniens framsteg till Nordmakedoniens.

Annons

Edi Rama, den albanska premiärministern, sa att det var en "skam" att kalla Sofias passivitet "impotent".

Rama sa att det var synd att Bulgarien, ett Nato-land, kidnappar två Nato-länder mitt i ett krig på Europas bakgård med 26 EU-länder som sitter stilla i skrämmande uppvisningar av impotens." Rama syftade på Rysslands invasion av Ukraina.

Rama övervägde kort att hoppa över toppmötet men bestämde sig för att göra sin poäng tydlig för ledarna under en stängd session som hölls på torsdagen. Den bulgariska koalitionsregeringens kollaps på onsdagen förhindrade något genombrott i Bryssel.

Dessa EU-beslut fattas av de 27 medlemsländerna enhälligt.

Rama uppgav att inte ens en pandemi eller ett hotande krig skulle kunna förena dem, med hänvisning till EU-ledarnas oenighet.

Bulgariens premiärminister Kiril Petrov, som representerade sitt land trots att han förlorade förtroenderöster på onsdagen, uppgav dock att han hoppas på stöd för Nordmakedonien inom det bulgariska parlamentet inom kort utan att ge fler detaljer.

Den holländska premiärministern Mark Rutte sa att det kan finnas en lösning på frågan nästa vecka. Han nämnde också förhoppningar om att Bulgariens parlament skulle mötas igen för att häva vetot mot Nordmakedonien.

Balkanmedborgare drömmer länge om att gå med i EU, efter Jugoslaviens upplösning på 1990-talet.

Men nordliga länder som Frankrike och Nederländerna har stoppat EU:s "utvidgning", av rädsla för att den kommer att upprepa Rumäniens och Bulgariens hastiga anslutning 2007 och den dåligt skötta migrationen av arbetare från Östeuropa till Storbritannien. Detta har vänt många britter mot EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend