Anslut dig till vårt nätverk!

Världshandelsorganisationen (WTO)

WTO: s dr Okonjo-Iweala: '' Spelbytaren vi behöver för det multilaterala handelssystemet ''

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Uttalande av ledande parlamentsledamöter Bernd Lange och Sven Simon välkomnar utnämningen av Dr Ngozi Okonjo-Iweala den 15 februari (avbildad) som den nya generaldirektören för Världshandelsorganisationen.

”Jag är oerhört nöjd med utnämningen av Dr Ngozi Okonjo-Iweala till nästa generaldirektör för Världshandelsorganisationen (WTO). Inte bara kommer hon att bli den första kvinnliga generaldirektören, hon kommer också att bli den första generaldirektören från Afrika. För länge tog inte stormakterna tillräckligt hänsyn till utvecklingsländernas och tillväxtländernas intressen. Hennes utnämning ger en möjlighet att sätta alla medlemmar på lika villkor.

”Vi måste vara medvetna om att det inte blir en lätt åktur. Dr Okonjo-Iweala tar över organisationen under troligen den svåraste perioden i dess historia. Vi har också förlorat dyrbar tid på grund av den långa blockaden av hennes nominering av den tidigare amerikanska regeringen.

Annons

”Organisationen kräver root-and-branch reform för att göra den lämplig för framtiden. Även om det inte blir lätt att lösa återvändsgränden i överklagande organet, förväntar jag mig en mycket mer konstruktiv atmosfär än under de senaste fyra åren. Detta är också ett tillfälle att sätta frågan om klimat och hållbarhet i spetsen. Dessutom måste WTO ta itu med följderna av COVID-19-pandemin: vi måste samarbeta mer om digitalisering och hälsa. Den nya generaldirektören måste samtidigt vara krishanterare och reformator för att få tillbaka reglerbaserad handel.

”Vi hade äran att diskutera med Dr Okonjo-Iweala i parlamentets styrgrupp Parlamentarisk konferens om Världshandelsorganisationen (PCWTO) den 19 oktober 2020. Jag är starkt övertygad om att hennes omfattande kunskap, imponerande meriter och innovativa tillvägagångssätt är de element som vi behöver för att återställa förtroendet för det multilaterala systemet. Hon har vad som krävs för att ge det multilaterala handelssystemet ett nytt steg och bli den spelväxlare vi behöver. Jag uppskattar också den vikt hon lägger vid parlamentets engagemang och jag ser fram emot ett fruktbart samarbete. Hon kan lita på Europaparlamentets fulla stöd, säger han Bernd Lange (S&D, DE), ordförande för Utskottet för internationell handel och medordförande för styrgruppen för PCWTO.

"Utnämningen av doktor Okonjo-Iweala som ny generaldirektör lovar gott för WTO: s funktion och det multilaterala handelssystemet som helhet. Som den första afrikanska generaldirektören kommer hon att föra nya perspektiv på den internationella handelspolitiken, särskilt inom hållbar utveckling och tillväxt. Hennes bekräftelse i dag är också en framgång för Europaparlamentet, som stödde fru Okonjo-Iweala mot opposition från Trump-administrationen.

Annons

”Vi gratulerar henne och ser fram emot ett närmare samarbete mellan WTO och EU. Hon är rätt person vid rätt tidpunkt för att övervinna de enorma utmaningarna för det internationella handelssystemet och göra de kommande reformerna till en framgång, ”sa Sven Simon (EPP, DE), medordförande för styrgruppen för PCWTO.

Bakgrund

WTO: s allmänna råd kommer att utse Dr. Ngozi Okonjo-Iweala till generaldirektör vid sitt specialmöte den 15 februari. Dr Okonjo-Iweala efterträder Roberto.

coronavirus

WTO-medlemmar uppmanar GD att hålla brådskande samtal med COVID-19-vaccinutvecklare

publicerade

on

Världshandelsorganisationens medlemmar uppmanade tisdagen (9 mars) sin generaldirektör, Ngozi Okonjo-Iweala, att föra samtal med COVID-19-vaccinutvecklare och tillverkare för att öka produktionen, ett dokument undertecknat av sju medlemmar och sett av Reuters visade att skriver Emma Farge.

”WTO bör snabbt utnyttja sina resurser i full utsträckning för att främja en snabb, pragmatisk och påtaglig acceleration i det globala svaret på COVID-19, och särskilt den globala distributionen av COVID-19-vacciner,” sa meddelandet, som var daterad 9 mars och co-sponsrad av Australien, Kanada, Chile, Colombia, Nya Zeeland, Norge och Turkiet.

Annons

Fortsätt läsa

Kina

Användning och missbruk av nationell säkerhet: Behovet av att följa reglerna för det multilaterala handelssystemet

publicerade

on

Begreppet nationell säkerhet har, som nästan allt annat, utvecklats över tiden. Under det kalla kriget inkluderade det hotet om att konventionella, biologiska och kärnvapen sätts ut mot civila och militära mål. Att motverka detta hot innebar att hålla stående arméer beredda, bygga underjordiska nedfallshus och utveckla omfattande kontinuitet i regeringens (COG) planer för allt som överlevde efter ett kärnkraftsutbyte, skriver Simon Lacey.

Idag lever vi fortfarande i skuggan av kärnutrotning, men vi lever också i informationsåldern, vilket innebär att attackvektorerna som potentiellt hotar oss har utvidgats till att omfatta det som kallas "kritisk infrastruktur", som omfattar allt från vägar till järnvägar, till hamnar, till elnätet, till det finansiella systemet och naturligtvis de kommunikationsnät som ligger till grund för alla dessa.

Och eftersom en sådan vidsträckt förståelse för vad som utgör ett hot mot vår existens nu råder, har politiker inte undanhållit sig ens några av de mest extrema åtgärderna i ett försök att skydda denna breda uppfattning om nationell säkerhet. Ett av de senaste exemplen på detta är förbud som flera europeiska länder inför kinesiska leverantörer som Huawei, vilket effektivt hindrar den globala utrustningsleverantören från att delta i 5G-utbyggnader.

Idag är insatserna visserligen högre än i tidigare epoker, med internationella kommersiella rivaliteter som rasar över vem som tillverkar och säljer den kritiska infrastruktur som våra samhällen är beroende av. Hur som helst, motiverar detta inte godtyckligt att de rättsligt bindande allmänna principerna som har utvecklats under århundraden och styrt oss under många decennier åt sidan. Dessa allmänna rättsliga principer inkluderar proportionalitet, grundläggande rättigheter, rättssäkerhet, berättigade förväntningar, icke-diskriminering och vederbörlig process.

Regeringsåtgärder eller åtgärder som gör att en eller flera av dessa allmänna rättsliga principer upphävs bör betraktas som ett undantag. Undantag behöver i sin natur vara snävt formulerade, begränsade i både omfattning och tid till vad som är absolut nödvändigt och har en tillräckligt formulerad och underbyggd saklig grund.

Ta till exempel det första av dessa villkor. De länder som har infört begränsningar mot Huawei har gjort det genom att helt enkelt förbjuda det från deras 5G-telekommunikationsinfrastruktur. Ett filtförbud är själva motsatsen till ett snävt formulerat mått. Storbritannien, efter en omfattande, transparent och evidensbaserad granskning av telekominfrastruktur som genomfördes 2019, föreslog att Huawei skulle få arbeta i landets 5G-ekosystem, med förbehåll för ett antal noggrant föreskrivna begränsningar. Detta är mer i linje med principen att undantag från allmänna rättsliga principer måste formuleras snävt, men övergavs därefter av Johnsons regering på grund av intensivt politiskt tryck från Trump-administrationen.

Det andra kriteriet, nämligen att åtgärderna begränsas i både omfattning och tid till vad som är absolut nödvändigt har också överträtts när det gäller de olika förbud som antagits och övervägs mot Huawei. Om något är nödvändigt är det per definition också funktionellt kapabelt att uppnå sitt uttalade mål. Cybersäkerhetsexperter är emellertid enhälliga i att erkänna att åtgärder baserade på rent ursprungsflagg överväganden är helt värdelösa för att motverka cybersäkerhetshot. Så om förbuden mot Huawei inte kan uppnå sitt uttalade mål är det självklart att de inte kan vara nödvändiga.

Slutligen saknas det tredje kriteriet för undantagsvis borttagning av allmänna rättsliga principer, nämligen att alla restriktiva åtgärder har en lämpligt formulerad och underbyggd faktuell grund, i fallet med förbud mot Huawei. Västerländska regeringar och konsumenter har fått höra att företaget utgör ett nationellt säkerhetshot och att skälen till denna bedömning förblir klassificerade. Detta argument kan ha haft en viss vikt under årtionden tidigare, men ända sedan Colin Powell oavsiktligt gick inför FN: s generalråd och presenterade ett tillverkat fall som felaktigt hävdade att Irak byggde och lagrade massförstörelsevapen är vi inte längre i stånd att acceptera alla anspråk från våra säkerhets- och underrättelsesintressen enbart på grundval av god tro.

Ett antal förbud mot kinesiska utrustningsleverantörer som för närvarande implementeras eller övervägs av olika europeiska regeringar avviker avsevärt från säkerhetsriktlinjerna som EU-kommissionen tillhandahåller i sin ”5G-verktygslåda”. De gör också EU mycket utsatt för en rättslig utmaning inför Världshandelsorganisationen, med tanke på dessa förbuds mycket diskriminerande och godtyckliga karaktär.

De skapar också ett farligt prejudikat som kan tillämpas i andra sektorer och tekniker, precis som vi har sett Trump-administrationen fokusera sin eld först på Huawei och sedan därefter på appar som TikTok och WeChat, och senast den civila drontillverkaren DJI. Den potentiella ekonomiska skada som kan orsakas av en ständigt växande politik för att rikta kinesiska teknikföretag för uteslutning baserad på en dåligt formulerad och knappt formulerad uppfattning om nationell säkerhet är skrämmande.

Eftersom krig är för viktigt för att överlämnas till generalerna och eftersom begreppet nationell säkerhet nu omfattar allt som utgör grunden för vårt fortsatta ekonomiska välstånd, måste vi vara mycket försiktiga när vi bedömer de råd och rekommendationer som följer av de snäva och förankrade intressena som utgör våra nationella försvars- och säkerhetstjänster. På samma sätt kan vi inte överge de allmänna rättsliga principerna som har gjort våra fria och öppna samhällen till vad de är idag.

Om författaren

Simon Lacey är universitetslektor i internationell handel och University of Adelaide i södra Australien. Han var tidigare vice president handelslättnad och marknadstillträde på Huawei Technologies i Shenzhen, Kina.

Fortsätt läsa

coronavirus

#Coronavirus - Kommissionen stöder ett internationellt initiativ för att underlätta handeln med hälsovårdsprodukter

publicerade

on

Den pågående globala koronaviruskrisen har belyst behovet av ett kollektivt svar från det internationella samfundet för att stärka beredskapen för denna och framtida kriser. Efter en första diskussion bland EU: s ministrar delade handelskommissionär Phil Hogan Europeiska kommissionens idéer om ett internationellt initiativ för att underlätta handeln med hälso- och sjukvårdsprodukter med en grupp av Världshandelsorganisationens (WTO) partner som kallas Ottawa-gruppen.

Dessa idéer behandlar den pågående internationella diskussionen om hur man underlättar tillgången till läkemedels- och medicinska varor till överkomliga priser och undviker handelsstörningar i krisetider och kan utgöra en del av ett internationellt avtal som är öppet för alla WTO-medlemmar.

Kommissionär Phil Hogan sade: ”Den nuvarande hälso- och sjukvårdskrisen kan vara långvarig och andra kan följa. Vi måste agera snabbt för att förbättra motståndskraften i våra sjukvårdssystem, bland annat genom förbättrade handelspolitiska initiativ. De idéer som vi lägger fram idag syftar till att underlätta global tillgång till prisvärda hälsovårdsprodukter, inklusive för utsatta länder utan lämplig tillverkningskapacitet. Målet är att göra leveranskedjor mer motståndskraftiga och diversifierade och att stödja insatser för att bygga strategiska reserver av kritisk utrustning. Detta är en global utmaning som kräver globala lösningar, så vi är engagerade i att arbeta med likasinnade partners för att uppnå dessa mål. ”

Ett framtida avtal kan underlätta handeln med hälso- och sjukvårdsprodukter och bidra till en starkare global beredskap för framtida chockchocker genom att: avskaffa tullar för läkemedel och medicinska varor; inrätta ett system för globalt samarbete under tider med hälsokris, som täcker frågor som import- och exportbegränsningar, tull och transitering, offentlig upphandling och öppenhet. förbättring av de nuvarande WTO-reglerna som gäller för handel med viktiga varor.

För mer information, se gårdagens pressmeddelande, den inledande kommentarer från kommissionär Hogan, den Europeiska kommissionens konceptdokument och den 'Ottawa Groups uttalande

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend