Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Klimatrapporten bekräftar en alarmerande trend när klimatförändringarna påverkar Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EU:s klimatrapport för 2024, publicerad gemensamt av Copernicus Climate Change Service och FN:s meteorologiska världsorganisation, visar den fortsatta alarmerande trenden med stigande temperaturer och klimatförändringarnas effekter i hela Europa.

På Jordens dag 2024 publicerade EU Copernicus Climate Change Service tillsammans med FN:s meteorologiska världsorganisation (WMO) årliga rapporten om europeisk klimattillstånd. Baserat på vetenskapliga data och analyser visar rapporten den fortsatta alarmerande trenden med stigande temperaturer och klimatförändringarnas effekter i hela Europa. 

År 2023 upplevde Europa sitt varmaste år någonsin, vilket påverkade medborgarna med en ökning av extrema värmestressdagar och värmeböljor. Dessa förhöjda temperaturer förstärkte förekomsten och svårighetsgraden av extrema väderhändelser som torka, översvämningar och skogsbränder. Nederbördsnivåerna låg 7 % över genomsnittet 2023, vilket ökade översvämningsrisken i många områden i Europa.

Den genomsnittliga havsytans temperatur (SST) i Europa var den högsta någonsin. I juni 2023 påverkades Atlanten väster om Irland och runt Storbritannien av en marin värmebölja som klassades som "extrem" och i vissa områden "bortom extrem", med SST så mycket som 5°C över genomsnittet.

Rapporten belyser också effekterna av klimatförändringar i Europa och våra samhällen 2023, särskilt de ekonomiska förlusterna på grund av översvämningar och hälsoeffekterna av värmestress.   

Europa är den snabbast värmande kontinenten, med temperaturer som stiger ungefär dubbelt så högt som det globala genomsnittet, vilket understryks av Europeisk klimatriskbedömning. Den europeiska klimatrapporten betonar återigen behovet av att Europa blir klimatneutralt och klimattåligt och att påskynda vår omställning av ren energi och införandet av förnybara energikällor och energieffektivitetsåtgärder.  

EU har åtagit sig att bli klimatneutralt till 2050 och har kommit överens om mål och lagstiftning att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030. Kommissionen publicerade en Kommunikation april 2024 om hur man effektivt förbereder EU för klimatrisker och bygger större klimatmotståndskraft.  

Annons

Copernicus, Europas ögon på jorden, är jordobservationskomponenten i Europeiska unionens rymdprogram. Copernicus finansieras av EU och är ett unikt instrument som tittar på vår planet och dess miljö till nytta för alla europeiska medborgare.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend