Anslut dig till vårt nätverk!

konferenser

Yttrandefrihetsseger hävdas när domstolen stoppar order om att stoppa NatCon

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Belgisk rättvisa kom till undsättning för konferensen National Conservatism ('NatCon') i Bryssel. Polisen hade blockerat konferensen i Bryssel på order av en lokal borgmästare som citerade vad han hävdade var de stötande högerorienterade åsikterna från några av talarna. Hans order upphävdes efter att behovet av att skydda yttrande- och mötesfriheten åberopades vid en akut förhandling sent på kvällen av Belgiens högsta administrativa domstol, statsrådet, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Den juridiska utmaningen lämnades in av konferensarrangörerna, med stöd från Alliance Defending Freedom (ADF) International, en trosbaserad juridisk opinionsbildningsgrupp. De svarade för att stoppa konferensen på morgonen den öppnade, med poliser som omgav lokalen och nekade tillträde till talare, gäster och catering.

ADF hävdade en seger för det fria ordet efter att domstolen slagit fast att "artikel 26 i konstitutionen [belgisk] ger alla rätten att samlas fredligt" och även om borgmästaren hade befogenhet att utfärda polisförordningar i händelse av "allvarlig störning av allmänheten fred eller andra oförutsedda händelser”, i detta fall förelåg inte tillräckligt hot om våld för att motivera detta.

Domstolen resonerade att "det verkar inte vara möjligt att av det ifrågasatta beslutet sluta sig till att en fredsstörande effekt tillskrivs själva kongressen". Snarare, som beslutet noterar, "tycks hotet mot den allmänna ordningen härröra enbart från de reaktioner som dess organisation kan framkalla bland motståndare".

Paul Coleman, verkställande direktör för ADF International, är en människorättsadvokat som talade på konferensen. Han sa att "genom att låta den nationella konservatismkonferensen fortsätta har förvaltningsdomstolen ställt sig på sidan av grundläggande mänskliga rättigheter. Medan sunt förnuft och rättvisa har segrat, är det som hände i går en mörk prägel på den europeiska demokratin.

"Ingen tjänsteman borde ha makten att stänga av fri och fredlig sammankomst bara för att han inte håller med om det som sägs. Hur kan Bryssel göra anspråk på att vara Europas hjärta om dess tjänstemän bara låter en sida av det europeiska samtalet höras? 

”Den sorts auktoritära censur vi just har sett hör hemma i de värsta kapitlen i Europas historia. Tack och lov har domstolen agerat snabbt för att förhindra förtrycket av våra grundläggande friheter till både församling och yttrande, och på så sätt skyddat dessa grundläggande kännetecken för demokrati för en annan dag”.

Annons

Ordern att stänga konferensen, utfärdad av borgmästaren i Saint-Josse-ten-Noode-distriktet i Bryssel, hade citerat som motivering att "[NatCons] vision inte bara är etiskt konservativ (t.ex. fientlighet mot legalisering av abort, samma sak -sexunioner, etc.) men fokuserade också på försvaret av "nationell suveränitet", vilket bland annat innebär en "euroskeptisk" attityd...". 

Den uppgav också att några av talarna "är känd för att vara traditionalister" och att konferensen måste förbjudas "för att undvika förutsebara attacker mot allmän ordning och fred". 

När beslutet tillkännagavs av domstolen fördömde Belgiens premiärminister Alexander De Croo borgmästarens agerande och försvarade konferensdeltagarnas rättigheter till yttrande- och mötesfrihet.” Vad hände på Claridge [konferensplatsen] idag är oacceptabelt”, skrev han på X. ”Kommunal självstyre är en hörnsten i vår demokrati men kan aldrig åsidosätta den belgiska konstitutionen som garanterar yttrandefrihet och fredlig sammankomst sedan 1830. Att förbjuda politiska möten är grundlagsstridigt. Punkt".

Bland de som skulle tala var Ungerns premiärminister Viktor Orbán; den ledande brittiske euroskeptikern Nigel Farage och den tyske kardinalen Ludwig Müller. Konferensen hade redan ställts in av två andra platser, under politiskt påtryckningar från borgmästare, under dagarna före evenemanget.

Den belgiske advokaten Wouter Vaassen, en del av ADF Internationals nätverk av advokater, lämnade in utmaningen. "Vi är mycket lättade över att förvaltningsdomstolen med rätta har beslutat att blockera det orättfärdiga försöket att stänga den nationella konservatismkonferensen, sa han, men detta borde aldrig ha hänt, särskilt i Bryssel - Europas politiska hjärta.  

"Det fria och fredliga utbytet av idéer och den grundläggande mötesfriheten är kännetecken för ett demokratiskt Europa. Att en rättslig utmaning av detta slag behövde ställas bara för att kunna samlas som en fredlig konferens är en skam. Vi måste flitigt skydda våra grundläggande friheter så att censur inte blir normen i våra förment fria samhällen”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend