Anslut dig till vårt nätverk!

Transport

Bilar som uppdaterar sig själva kommer att vara en marknad på 700 miljarder dollar år 2034

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Marknaden för mjukvarudefinierade fordon (SDV) och AI-bilar kommer att vara värd över 700 miljarder USD år 2034, vilket motsvarar cirka 20 % av den globala bilmarknaden, enligt IDTechEx rapport 'Software-Defined Vehicles, Connected Cars and AI in Cars 2024-2034. Den summan kan hämtas från flera områden, såsom månatliga anslutningsabonnemang, provision från betalningar i fordon och engångsuppgraderingar av programvara. Tack vare förbättringar i bilens anslutningsmöjligheter, maskinvarukapacitet ombord och en global förändring av konsumentpreferenser mot prenumerationsmodeller, kommer den mjukvarudefinierade fordonsmarknaden att växa med sammansatt årlig takt på 34 % mellan 2023 och 2034, skriver James Falkiner, Technology Analytiker på IDTechEx.  

Idag kommer de flesta SDV-intäkter från att sälja anslutning som en tjänst. På samma sätt som mobilleverantörer tar betalt för datatjänster, samarbetar auto-OEM med mobilleverantörer i olika regioner för att erbjuda mobilt internet i fordon. Denna internetanslutning tillhandahåller allt från fordonsnavigering och OTA-programuppdateringar (som används av Tesla för att spara miljarder dollar i ett nyligen återkallat) till att helt enkelt tillhandahålla en Wi-Fi-anslutning för iPads eller telefoner att använda i fordonet.

Kostnaden för denna tjänst varierar från region till region; till exempel, Tesla, en av SDV-marknadsledarna, tar för närvarande £10 i Storbritannien eller US$10 i USA för "Premium Connectivity", som låser upp musikströmning, Wi-Fi i fordon och till och med karaoke! När fler fordon med "självkörande" funktioner, som Fords BlueCruise eller Teslas autopilot, blir vanligare, förutspår IDTechEx att biltillverkare kommer att börja generera betydande intäkter från dessa funktioner.

Med hjälp av ett stort utbud av radar-, kamera- och ibland LiDAR-sensorer och drivs av inbyggda AI-beräknings- och visionsystem är avancerade körhjälpssystem (ADAS) redan vanliga på de senaste fordonen. Medan vissa av dessa system är lagstadgade i nya fordon i vissa regioner, såsom Automatic Emergency Braking (AEB) i EU, kan andra system som gör körupplevelsen mer avslappnande debiteras som ett månadsabonnemang.

Enligt IDTechEx undersökningar kommer biltillverkare att kunna ta ut upp till 50 % mer för nivå 3 autonomi (autonom under vissa förhållanden) jämfört med nivå 2 autonomi (partiell automatisering, föraren har fortfarande kontroll). Ford tar för närvarande 75 USD i månaden i USA för deras nivå 2-körteknik, BlueCruise, tillgänglig i deras Mustang Mach-E-serie av fordon. I Europa tar Ford endast ungefär 25 euro i månaden, beroende på land, vilket visar variansen och flexibiliteten i prissättningen för SDV.   

I slutet av 2023 tillkännagav Mercedes ett samarbete med betalningsleverantören Mastercard för att tillhandahålla betalningsalternativ i fordon för att betala för saker som bränsle. Säkrad av biometrisk autentisering (fingeravtryckssensorer eller ansiktsskannrar) kan provision från betalningar i fordon vara en anmärkningsvärd andel av SDV-intäkterna. Vid IAA Mobility 2023 pratade IDTechEx med JPMorgan Mobility Payments, ett joint venture mellan JPMorgan och Volkswagen, som diskuterade konceptet att göra en bil i huvudsak till ett kreditkort på hjul, på ett liknande sätt som hur Apple Pay låter en telefon fungera som en kreditkort. Även om den här funktionen för närvarande är begränsad i tillgänglighet, förväntar sig IDTechEx att den här funktionen gradvis kommer att krypa in i fordon, och bli vanlig i nya fordon till 2029.  

Den mest kontroversiella mjukvarudefinierade fordonsfunktionen är konceptet Hardware as a Service. Tack vare hundratals mikrokontrollerenheter i ett modernt mjukvarudefinierat fordon, såväl som bilanslutning, kan biltillverkare inaktivera eller aktivera vissa system i ett fordon på distans. Med hjälp av denna hårdvara kan kunder köpa och låsa upp funktioner som är inbyggda i fordonet, även efter köp, utan att behöva besöka ett garage eller en återförsäljare. Till exempel ändrade BMW nyligen ett beslut att ta betalt varje månad för uppvärmda rattar.

Annons

IDTechEx förutspår att kunder i framtiden till och med kan ha möjlighet att tillfälligt förbättra prestandan eller räckvidden för sina fordon eller betala ett månadsabonnemang för en modell med högre hästkrafter, som kommer att återställas till basmodellen om kunden bestämmer sig för att den höga prestandan inte är inte för dem. IDTechEx förutspår att den genomsnittliga kunden år 2034 kommer att spendera knappt 75 USD i månaden på mjukvarurelaterade funktioner i fordonet utöver sina månatliga betalningar, ett värde som drivs upp av en relativt liten andel kunder som betalar hundratals per månad för autonom körfunktioner, trafikinformation i realtid eller anpassningsalternativ.

IDTechEx-rapporten, "Software-Defined Vehicles, Connected Cars, and AI in Cars 2024-2034", ger en detaljerad analys av Software-Defined Vehicles, där man tittar på nyckelteknologier, trender, analys över hela värdekedjan, större aktörsanalys och granulära marknadsprognoser. 
 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend