Anslut dig till vårt nätverk!

Medicinsk forskning

Hur konfliktzoner driver medicinsk innovation

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Storskaliga konflikter som kriget i Ukraina eller händelserna i Gaza har inte bevittnats i Eurasien sedan förödelsen av andra världskriget, med olika uppskattningar som tyder på en dödssiffra som redan uppgår till hundratusentals och över en miljon skadade på alla sidor.

Men historiska prejudikat understryker det betydande inflytandet som krigstida grymheter har på medicinens framsteg. Från första världskrigets skyttegravar till dagens slagfält är kopplingen mellan krig och medicinska framsteg obestridlig. Ambulanser, antiseptika och anestesi, tre delar av medicinen som tas helt för givna idag, dök upp ur lidandets djup under första världskriget. Andra världskriget gav global medicin penicillin.

Det är uppenbart att slutsatsen av nuvarande konflikter förebådar ett kommande paradigmskifte i medicinska framsteg. Så vilka är de uppenbara konsekvenserna för global medicin av de nuvarande militära konflikterna? 

Ett av de områden som har fått kraftig utveckling på senare tid är bioniska proteser.

Många företag världen över har intensifierat sina ansträngningar för att utveckla och tillhandahålla proteslösningar för skadad militär personal som har lidit av förlust av lemmar. Följaktligen har tusentals individer redan dragit nytta av dessa framsteg och fått tillgång till banbrytande protesteknologi gjord av branschstora företag som Fillauer och Ottobock och av nystartade företag.

Många ukrainska soldater som hade amputerats efter att ha blivit sårade var utrustade med banbrytande bioniska armar tillverkade i Storbritannien, känd som den nya hjältearmen. Dessa protesarmar är utvecklade av det Bristol-baserade teknikföretaget Open Bionics och är tillverkade med den senaste 3D-utskriftstekniken. Med rörliga fingrar och tummar kan bärare effektivt nypa och greppa föremål med precision. Styrningen underlättas genom myoelektriska sensorer, som utnyttjar de elektriska impulser som genereras av muskler för sömlös drift.

Esper Bionics, en amerikansk startup med ukrainska rötter, samt Columbian Human Assistive Technologies och tiotals andra företag tillhandahåller också jämförbara proteslösningar.

Annons

I ett antal fall har ny teknik gjort det möjligt att undvika amputering av kroppsdelar. Till exempel kunde IDF-soldaten Shilo Segev, som skadades flera gånger i benet, i februari 2024 få sitt knä rekonstruerat på Hadassah-sjukhuset i Israel med hjälp av en protes utskriven på en 3D-skrivare. Detta räddade honom från att få en del av benet amputerat. I framtiden kommer tydligen miljontals människor världen över som har knäproblem att dra nytta av denna teknik.

Ansiktsplastikkirurgi har också sett anmärkningsvärda framsteg, med internationella team av kirurger som tar sig an den skrämmande uppgiften att återställa både form och funktion för dem som vanställts av krig.

Målet med dessa procedurer är inte bara att förbättra patienternas fysiska utseende utan också att förbättra deras livskvalitet genom att återställa viktiga funktioner som att äta, tala och andas. Dessutom kan dessa operationer ha en djupgående inverkan på patienternas psykologiska välbefinnande, och hjälpa dem att återfå självförtroende och en känsla av normalitet efter att ha upplevt sådana traumatiska skador.

Moskvaavdelningen av samma israeliska Hadassah-klinik behandlade framgångsrikt Jabel Assar från Hamas, en släkting till chefen för organisationens militanta gren, Mohammed Deif, som förlorade båda benen, en arm och ett öga i IDF:s luftangrepp. Medan Israels hälsoministerium under tryck från allmänheten har infört ett förbud mot att behandla Hamas-medlemmar på kliniker i Israel, har Hadassah Moskva av någon anledning överraskande nog inte följt det och fortsatt tillhandahålla sådana tjänster till Hamas-militanter mitt i det pågående kriget. Det är oklart hur Hadassahs huvudkontor reagerade på denna nyhet, men Assar genomgick framgångsrikt ansiktsplastik som återställde hans ansikte efter många sår.

Trots krigets komplexitet och tragedier lyser den mänskliga andens motståndskraft igenom inom medicinens område. När världen vittnar om konfliktens fasor, skymtar den också potentialen för helande och försoning, smidd i motgångens degel.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend