Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Vapen till Ukraina: USA:s politiker, brittiska byråkrater och EU-ministrar måste alla få ett slut på förseningarna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EU:s utrikes- och försvarsministrar förväntas diskutera vad mer de kan göra för att hjälpa Ukraina, efter att det amerikanska representanthuset äntligen godkänt ett massivt paket med militärt bistånd till Kiev. Men de politiska förseningarna i Washington har motsvarats av byråkratiska fördröjningar som påverkar medel som flera EU-stater utlovat till en fond som administreras av deras NATO-allierade, Storbritannien, skriver politisk redaktör Nick Powell.

"Bättre sent än aldrig" sammanfattar det trötta, om än tacksamma, svar från president Volodymyr Zelensky för paketet på 61 miljarder dollar av militärt bistånd till Ukraina. Han sa att hjälpen kan rädda tusentals liv, en implicit tillrättavisning avsedd att påminna amerikanska politiker om priset i blod som hans land har betalat för månader av förseningar i kongressen.

"Bättre aldrig sent" var hans verkliga budskap. Ändå borde åtminstone det amerikanska biståndet nu börja strömma inom några dagar. Men det har avslöjats att mer än hälften av en militärfond på 900 miljoner pund för Ukraina som drivs av det brittiska försvarsministeriet har hållits uppe av byråkratiska förseningar med att dela ut kontrakt.

Den Storbritannien-ledda internationella fonden för Ukraina har tagit emot donationer från nio länder, inklusive Norge (119 miljoner pund), Nederländerna (110 miljoner pund), Danmark (133 miljoner pund), Sverige (26 miljoner pund) och Litauen (5 miljoner pund). ). Beskrevs som "en flexibel lågbyråkratifond" lockade den också pengar från Island (3 miljoner pund), Australien (26 miljoner pund) och Nya Zeeland (4 miljoner pund).

Det överlägset största beloppet, 500 miljoner pund, kom från Storbritannien självt men dess försvarsminister har bara spenderat 404 miljoner pund, vilket lämnar alla andra länders bidrag helt oanvända. Förseningen skylls på kravet att individuellt bedöma vart och ett av de företag som ansöker om att tillverka vapnen och utrustningen, med hundratals inkomna anbud.

"Den brittiska regeringen är på ett långsamt sätt att få avgörande nytt kit i händerna på ukrainare", sa oppositionens Labourpartiets Shadow Defense Secretary, John Healey. "Att snabba upp det skulle få vårt Labour-stöd", tillade han och upprepade sitt partis stöd för den ukrainska saken.

En talesperson för försvarsministeriet sa att den brittiskledda internationella fonden för Ukraina "levererar vapen på en regelbunden basis för att möta Ukrainas mest angelägna behov – inklusive luftförsvarskapacitet, drönare och minröjningsutrustning – med mer än 900 miljoner pund utlovade hittills av nio länder.

Annons

"Tusentals svar har mottagits från industrin till kraven från International Fund for Ukraine, som var och en har behövt granskas individuellt. Vi har inga ursäkter för att ha sett till att detta gjordes ordentligt och på ett sätt som mest effektivt hjälper Ukraina”.

Samtidigt har den amerikanska omröstningen föranlett meddelanden från flera EU-ledare att det borde vara en signal för Europa att också göra mer för Ukraina.

"Hoppas den här omröstningen uppmuntrar alla allierade att titta igenom sina lager och göra mer", sa Estlands premiärminister Kaja Kallas på X.

"Nu är det också dags att komma ihåg att EU nu måste öka vår egen produktion av vapen, ammunition och förnödenheter för att hjälpa Ukraina på lång sikt", säger Sveriges utrikesminister Tobias Billström.

Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavský sa tydligt att "vår tvekan och obeslutsamhet när det gäller att effektivt stödja Ukraina motiverar bara Kreml till ytterligare aggression som kostar fler liv".

När Ukrainas utrikes- och försvarsministrar ringer in till en sammankomst av sina EU-kollegor i Luxemburg hoppas de få höra att sådana ord kommer att omsättas i handling.

Leveransen av luftvärnssystem, som flera europeiska länder skulle kunna skicka till Ukraina i morgon om de ville, är kanske det lättast möjliga nästa steget och skulle vara ett effektivt svar på Rysslands ökade bombardement av landets infrastruktur.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend