Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

"Inget våld eller hot" kan blockera Ukrainas väg till Nato

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

När Natos vice generalsekreterare Mircea Geoană talade vid NATOs öppna dörrkonferens i Helsingfors välkomnade Ukrainas beredskap att gå med i Nato och sa att "NATO:s dörr förblir öppen" och "inget våld eller hot kan stoppa det". Bulgariens, Estlands, Lettlands, Litauens, Rumäniens, Slovakiens och Sloveniens ambassader hade organiserat evenemanget, i samarbete med Finlands internationella institut och Finlands Atlantiska råd, för att uppmärksamma tjugoårsdagen av deras länders anslutning till Nato. .

I sitt virtuella tal sa Geoană att han inte kunde tänka sig en bättre värd än Finland för att prata om Natos öppna dörr-politik. "Tillsammans med vår nyaste medlem Sverige har ni visat världen vad frihet betyder", sa han och tillade att president Putin har misslyckats i sitt försök att "slå igen Natos dörr."

Den biträdande generalsekreteraren lyfte fram att Ukraina, liksom andra tidigare i Central- och Östeuropa och Baltikum, har valt vägen till NATO-medlemskap. Från 1949 har Nato vuxit från tolv medlemmar till trettiotvå och det kommer att fortsätta att "bygga en bro för Ukraina att gå med i vår stora allians", som det ser ut till toppmötet i Washington i juli.  

Den ställföreträdande generalsekreteraren betonade att Natos politik för öppna dörrar har fört in fler styrkor, fler förmågor och fler personer med kompetens och expertis i alliansen. "NATO-allierade från Östersjön till Svarta havet bidrar avsevärt till Natos kollektiva säkerhet", sade han och betonade att dessa länder också bidrar till Natos innovationsekosystem, inklusive testcenter och acceleratorplatser som ingår i Natos Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA). ).

Dagen innan hade Mircea Geoană besökt Allied Maritime Command (MARCOM) högkvarter i Northwood, nära London, där han träffade befälhavaren för MARCOM, viceamiral Mike Utley och andra nyckelpersoner. Den ställföreträdande generalsekreteraren och befälhavarens diskussioner fokuserade på betydelsen av MARCOM i Natos nya försvarsplaner och kommandots avgörande roll för att hålla sjövägarna mellan Nordamerika och Europa öppna.

Efter den senaste tidens skador på Östersjöns undervattensinfrastruktur diskuterade de också hur allierade flottor och ny teknik bättre kan skydda undervattensinfrastruktur och alliansens roll i att skärma undervattenskablar och rörledningar. Herr Geoană framhöll vidare behovet av fortsatt västerländskt stöd till Ukraina och sa att kostnaden för att låta Ryssland segra skulle vara mycket större än kostnaden för att stödja Ukraina nu.

Den ställföreträdande generalsekreteraren och befälhavaren diskuterade också utvecklingen av missil- och drönarteknologier, samt hur Nato bättre kan anpassa sig till artificiell intelligenss roll i modern krigföring. Geoană varnade för att alliansen står inför de största säkerhetsutmaningarna på en generation och betonade MARCOMs centrala roll för att skydda Natos en miljard människor.

Annons

Han avslutade sin resa med ett öppningstal vid den tredje upplagan av den årliga NATO-konferensen för integrerat luft- och missilförsvar (IAMD) i London. Årets konferens fokuserade på resultaten från toppmötet i Washington, lärdomar från kriget mot Ukraina och Natos IAMD-anpassning efter toppmötet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend