Anslut dig till vårt nätverk!

konferenser

NatCons on-off-konferens stoppad av Brysselpolisen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Polisen i Bryssel har flyttat för att stänga en högerkonferens där den ledande brittiska euroskeptikern och före detta parlamentsledamoten Nigel Farage deltog. Ungerns premiärminister Viktor Orbán skulle också tala vid evenemanget. Den lokala borgmästaren sa att han förbjöd evenemanget för att "garantera allmän säkerhet".

National Conservatism Conference (NatCon) hade precis börjat på Claridge i Bryssel när polisen kom för att stoppa förfarandet. På väg dit sa Nigel Farage att Bryssel "tycks ha blivit ännu värre" sedan Brexit.

”Jag menar prata om avbrytkultur; Det här är politiska partier som kommer att hamna i topp i undersökningen i minst nio europeiska länder när vi får igenom resultaten den 10 juni i år”, sa han. Så, på väg tillbaka till det hemska Bryssel, avbryt kulturen levande och väl”.

Det är verkligen sant att de två första ställena som arrangerades för konferensen avbokade bokningarna. Platsen måste ändras med mindre än 24 timmars varsel efter att den andra platsen som skulle publiceras, Sofitel-hotellet på Place Jourdan i Bryssel, drog sig ur.

Det verkar som distriktsborgmästaren och den lokala polisen hade uttryckt oro över säkerheten och möjliga motdemonstrationer. Liknande invändningar hade redan lett till att den ursprungliga lokalen som tillkännagavs för den två dagar långa konferensen ställdes in.

 "Hotellet, som undertecknade kontraktet i fredags, kontrollerade vilka gästerna var och vad evenemanget hade för karaktär", förklarade borgmästaren i stadsdelen Etterbeek. "En händelse av den här omfattningen är inte utan konsekvenser i form av oro", tillade han. Sammankomsten ställdes därför återigen in. Arrangörerna, som redan var på plats för att installera utrustning, ville inte lämna hotellet när avbokningen meddelades. En polisgrupp ingrep sedan.

NatCon var ursprungligen planerad att äga rum på Concert Noble. Efter påtryckningar från olika organisationer, såsom Antifascist Coordination of Belgium, beslutade chefen för Edificio mottagningshallen att ställa in evenemanget. Borgmästaren i Bryssels stad, Philippe Close, hade rekommenderat chefen att han antingen ställer in konferensen eller ordnade lämplig säkerhet.

Annons

Den tidigare brittiska inrikesministern Suella Braverman anklagade myndigheterna i Bryssel för att försöka "underminera och förringa" yttrandefriheten. När hon talade inifrån konferensen, där hon skulle vara huvudtalare, sa Baverman "det är verkligen synd att tankepolisen, instruerad av Bryssels borgmästare, har sett det lämpligt att försöka undergräva och nedvärdera vad som är yttrandefrihet och fri debatt.

"Jag kommer ihåg Mrs Thatchers ord, jag kommer att citera henne fel, men ju mer löjliga och långsökta och extremistiska deras försök är att tysta oss, desto mer påhejad är jag eftersom det bara visar att de har förlorat. De har tappat det politiska argumentet.

"Vad som verkligen oroar mig här i Bryssel är att bara förra året var Bryssels borgmästare glad över att vara värd för Teherans borgmästare här i Bryssel. Och ändå verkar han vara ganska kränkt av demokratiskt valda politiker, människor från hela den europeiska kontinenten som ger röst åt miljontals människor som pratar om saker som att säkra våra gränser”.

"Kan det här hända i Storbritannien? Jag tycker generellt att vi har en kultur av yttrandefrihet, vi värdesätter debatt och ett fritt flöde av idéer. Det är en omhuldad grund för vår demokrati och kan fortsätta länge”.

NatCon-arrangörerna hävdade att mat- och vattenleveranser blockerades till lokalen och skrev på X att folk kunde lämna konferensen, men inte kunde återvända. "Polisen släpper inte in någon. Folk kan gå, men de kan inte återvända. Delegater har begränsad tillgång till mat och vatten, vilket hindras från att levereras”.

Beslutet av en lokal borgmästare att skicka in polisen fördömdes oreserverat av Belgiens premiärminister Alexander De Croo. "Det som hände på Claridge idag är oacceptabelt", sa han. ”Kommunal självstyre är en hörnsten i vår demokrati men kan aldrig åsidosätta den belgiska konstitutionen som garanterar yttrandefrihet och fredlig sammankomst sedan 1830. Att förbjuda politiska möten är grundlagsstridigt. Punkt".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend