Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

Efter "QATARGATE" i parlamentet, "TOBACCOGATE" vid kommissionen?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Är Europeiska kommissionen under inflytande av Tobakslobbyn?

Europeiska unionen har satt upp målet för en "tobaksfri generation" med start från 2023. Detta ambitiösa mål kräver att nya och snabba åtgärder för tobakskontroll antas. Översynen av direktiven om tobak, som kommissionen har planerat sedan 2020, har ännu inte ägt rum.

Denna passivitet är inte ett gott tecken, enligt parlamentsledamöterna som undertecknade vitboken från Europaparlamentets tobaksarbetsgrupp. Kommissionen måste snarast respektera åtagandena om öppenhet och oberoende i WHO:s ramkonvention om tobakskontroll, ett internationellt fördrag som slöts 2003, trädde i kraft 2005 och ratificerades av EU den 30 juni 2005.

I flera år har Europaparlamentet väntat på att kommissionen ska planera revideringarna av de två europeiska direktiven relaterade till tobak, 2011 års direktiv om beskattning av tobaksvaror och det så kallade tobaksproduktdirektivet (TPD), från 2014 Vår lagstiftning måste verkligen ta hänsyn till uppkomsten av "nya tobaksprodukter" såsom elektroniska cigaretter, puffar, uppvärmd tobak eller nikotinpåsar, men också explosionen av parallellhandel som till stor del organiseras av tobakstillverkare, samt kunskap om miljön skador orsakade av tobaksodling, tillverkning av nya tobaksvaror och konsumtion av dessa.

För att väcka den nödvändiga debatten och definiera de väsentliga åtgärder som måste vidtas träffades en grupp europeiska deputerade under ledning av Michèle Rivasi (De gröna/EFA), Anne-Sophie Pelletier (vänstern) och Pierre Larrouturou (S&D) mellan 2021 och 2023 , med deltagande av folkhälsoföreningar Smoke-Free Partnership (SFP), Alliance Against Tobacco (ACT), Tobacco Control Research Group (TCRG) från University of Bath, Corporate Europe Observatory (CEO) och oberoende experter.

Teman för den parallella tobakshandeln, spårbarhetsskandalen "Dentsu Tracking/Jan Hoffmann", lobbyverksamhet från cigaretttillverkare och deras dotterbolag och tobakens miljöskador studerades särskilt.

Sammanfattningen av dessa rundabordssamtal tog formen av en vitbok som kommer att presenteras den 11 april 2024. Dess resultat är obestridliga: vitboken visar hur Europeiska kommissionen alltför lätt öppnar sina dörrar till tobakslobbyn och visar sig själv. att vara särskilt genomtränglig för industrins krav, även om de strider mot folkhälsan och de offentliga finanserna i de 27 medlemsländerna, och mot en korrekt förvaltning av våra institutioner.

Vitboken från Europaparlamentets arbetsgrupp för tobak kommer att distribueras på franska och engelska till de 27 medlemsstaterna, kommissionen, politiska grupper, nuvarande och framtida parlamentsledamöter, icke-statliga organisationer och media, med ambitionen att främja framväxten av en Tobaksfritt Europa.

På tröskeln till vitbokens presentation skonade ledamöterna i Europaparlamentets arbetsgrupp för tobak en tanke åt Michèle Rivasi, den sanna själen i denna kollektiva ansträngning, vars förtida död gjorde dem djupt rörda. Denna vitbok är i första hand hennes; hennes kamp mot industrilobbyn och för öppenhet och oberoende i offentlig politik måste delas.

PRESENTATION DEN 11 APRIL 2024 AV VITBOKEN FRÅN EUROPAPARLAMENTETS ARBETSGRUPP: STÅR KOMMISSIONEN UNDER PÅVERKAN AV TOBAKSLOBBYN?

Kontakt: MEP Anne-Sophie Pelletier: [e-postskyddad]

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend