Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Utbildningsdagen i år måste fokusera på prestationsgapet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

FN:s generalförsamling utropade den 24 januari till den internationella utbildningsdagen i december 2018.

Denna dag är ett firande av utbildning och en tid att begrunda dess globala betydelse, som spänner över kvinnors rättigheter, ekonomisk produktivitet och sociala möjligheter till områdena vetenskap och innovation.

Utbildningsdagen främjar att ansvaret för att tillhandahålla utbildning av hög kvalitet sträcker sig utanför utbildningsinstitutioner; det är en kollektiv skyldighet. Tillgång till utbildning har makten att utrota fattigdom och lägga grunden för en ljus framtid.

När vi i väst reflekterar över vikten av utbildning, där en rimlig utbildningsstandard tillhandahålls för alla, tenderar vi att fokusera mer på de sociala och ekonomiska möjligheter som utbildning kan låsa upp. 

Sociologer och ekonomer blir mer och mer medvetna om prestationsgapet mellan eleverna, som i många länder tycks öka. Under Covid-19, denna prestationsgap breddats avsevärt, med de från missgynnade bakgrunder som hamnar så mycket som 9 månader efter de utan problem hemma.

Intuitivt sammanför skolan barn och kan kompensera för distraktioner och svårigheter hemma genom att skapa en säker inlärningsmiljö. Men forskare vänder nu sin uppmärksamhet mot dessa spridningseffekter hemifrån, som gör att vissa missgynnade studenter kämpar med fokus och hamnar efter sina kamrater.

Den här forskningen visar att det är avgörande att överväga vilken roll fokus spelar i lärande – en nyckelfråga som, om vi löser, kan låsa upp den enorma potentialen hos några av de mest missgynnade ungdomarna i våra länder.

Annons

Fysisk aktivitet har visat sig ha många fördelar för kognitiv funktion. Träning påverkar hjärnan på flera fronter. Det ökar hjärtfrekvensen, vilket pumpar mer syre till hjärnan. Det underlättar också frisättningen av en uppsjö av hormoner, som alla deltar i att hjälpa och tillhandahålla en närande miljö för tillväxten av hjärnceller.

Träning stimulerar hjärnans plasticitet genom att stimulera tillväxten av nya kopplingar mellan celler i ett brett spektrum av viktiga kortikala områden i hjärnan. Forskning från UCLA visade till och med att träning ökade tillväxtfaktorer i hjärnan vilket gör det lättare för hjärnan att skapa nya neuronala förbindelser.

Ur ett beteendeperspektiv är samma antidepressiva-liknande effekter förknippade med "runner's high" som finns hos människor förknippade med en minskning av stresshormoner. En studie från Stockholm Det Visade den antidepressiva effekten av löpning var också associerad med mer celltillväxt i hippocampus, ett område i hjärnan som ansvarar för inlärning och minne

Tyvärr är det ofta missgynnade elever som har minst möjlighet att delta i fritidsaktiviteter, på grund av kostnader för coachning, utrustning eller lokaler. När det gäller äldre elever kan behovet av att arbeta ofta ta tid som skulle ha varit tillgänglig för idrotten.

Vikten av en balanserad kost kan inte överskattas när man diskuterar fokus och akademisk prestation. Bra kost är inte bara avgörande för den fysiska hälsan, utan det spelar också en viktig roll för kognitiva funktioner. Att konsumera en mängd olika näringsrika livsmedel ger hjärnan de nödvändiga vitaminerna och mineralerna för att fungera optimalt.

Till exempel är livsmedel rika på omega-3-fettsyror, såsom fisk och nötter, kända för att förbättra minnet och kognitiva färdigheter. På samma sätt ger komplexa kolhydrater som finns i fullkorn en stadig tillförsel av energi, vilket hjälper till att upprätthålla koncentrationsnivåer under hela dagen. Å andra sidan kan en kost rik på bearbetade livsmedel och socker leda till fluktuerande energinivåer, vilket påverkar fokus och produktivitet.

Utmaningen för både föräldrar och regeringar är att ultrabearbetade livsmedel tenderar att vara billigast och kräver minst förberedelser. Det betyder att just de elever som skulle ha mest nytta av näringsrik mat är minst benägna att få i sig tillräckligt av den. En bredare diskussion, och i slutändan, regeringsinitiativ behövs för att bryta denna onda cirkel. Det är svårt för kämpande föräldrar att göra denna förändring på egen hand.

Tuggummi är ett bra exempel på ett mer blygsamt men lättillgängligt hjälpmedel för att fokusera. En studie publicerad i British Journal of Psychology hittade att deltagare som tuggade tuggummi under minnesuppgifter presterade betydligt bättre än de som inte gjorde det.

Tuggummi tros öka blodflödet till hjärnan och därigenom förbättra kognitiva funktioner som minne och fokus. Att tugga minskar också stress och ångest, vilket ytterligare kan förbättra fokus och uppmärksamhet i klassrummet, särskilt viktigt för elever som kan möta problem och svårigheter hemma. Studier har vidare visat att det kan öka testresultaten.

Så även om vi strävar efter att säkerställa tillgång till utbildning för alla, är det lika viktigt att utforska sätt att maximera lärandeupplevelsen för elever som redan går i skolan. Att förstå både de enkla teknikerna och potentialen för genomgripande insatser och reformer är nyckeln till att få utbildningsdagen att fungera för modern skolgång i väst.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend