Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Hur Rysslands elit tjänade på en NATO-övning -och utlöste en spionskräck

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ryskägda semesterstugor hyrdes ut för militärt bruk under den nyligen genomförda NATO-övningen Nordic Response. Norska tv-kanalen TV2 har rapporterat att minst två ryska politiker nära Vladimir Putin finns bland stugornas ägare. Semesterplatsen, i norra Norge, har utsikt över en militärbas, skriver politisk redaktör Nick Powell.

I mars var Norge värd för Nordic Response, en del av NATO:s militärövning Steadfast Defender 24. Det involverade över 20,000 14 soldater från minst XNUMX länder, vars styrkor tränade i norra Norge, Sverige och Finland, på land, i luften och till sjöss. Steadfast Defender var den största Nato-övningen på decennier, som syftade till att testa alliansens nya försvarsplaner, utarbetade som svar på det ökade hotet från Ryssland.

Men en utredning av norska polisens säkerhetstjänst, PST, har funnit att både norska och svenska försvarsmakten hyrde ryskägda semesterstugor. Hytterna har utsikt ner till militärflygbasen vid Bardufoss, där norska och allierade förband tränar regelbundet.

Tv-kanalen TV2 har kopplat flera av stugorna till den ryska politiska eliten, inklusive borgmästaren i Murmansk, Igor Morar, medlem av president Vladimir Putins parti Enade Ryssland. En annan ägare är den ryske politikern Viktor Saygin, som har nära band till den ryska militären. Ledningen för stugorna säger att de inte var medvetna om de ryska ägarnas politiska kopplingar men bekräftade att militären ibland hyr deras egendom.

En talesperson för PST bekräftade för TV2 att säkerhetstjänsten har genomfört en undersökning relaterad till dessa stugor "under en period" men inte skulle dras av hur länge det har pågått eller varför just PST hade engagerat sig. Det verkar som att det har att göra med mer än hyresarrangemangen, även om talespersonen tillade att "när hyresvärden är en rysk medborgare, som kan vara kopplad till den ryska regimen, är det inte oviktigt vem de hyr ut till".

Chefen för kontraspionage vid PST, Inger Haugland, har bekräftat att hotet från Ryssland och rysk underrättelsetjänst mot Norge har intensifierats, med de väpnade styrkorna och allierad militär aktivitet som ett särskilt utsatt mål. I flera hotbedömningar, senast i år, har PST varnat för just sådana fastighetsköp som stugorna vid Bardufoss.

"Vi påpekar att främmande stater, inklusive Ryssland, köper fastigheter för att få insikt i norska förhållanden som kan komma på bekostnad av norska säkerhetsintressen", sa Inger Haugland, eftersom "tillgång till fastigheter kan ge ryska underrättelsetjänster tillgång till information det skulle de annars inte ha”. Hon betonade att det inte nödvändigtvis är brottsligt att göra köp som kan äventyra norska säkerhetsintressen men att detta är ett problem som kanske skulle kunna regleras eller tas om hand på andra sätt.

Annons

I årets hotbedömning står det att "Ryssland kommer främst att använda sådana medel för att täcka sina militära och tekniska behov, till exempel genom att köpa fastigheter som är strategiskt belägna i förhållande till norska militära anläggningar". Nationella säkerhetsmyndigheten (NSM) har också pekat på att utmaning under ett antal år.I sin riskbedömning 2023 skriver de att utländska förvärv av strategiskt belägna fastigheter kan vara ett hot mot Norges nationella säkerhet.

Inför NATO-övningen Nordic Response, som ägde rum runt flygbasen Bardufoss - och de ryskägda kabinerna - bad myndigheterna allmänheten att tipsa om eventuella misstänkta aktiviteter. Norges statsminister Jonas Gahr Støre har sedan dess kommenterat att "vi måste följa denna fråga mycket noggrant - vem äger fastigheter i Norge, var och om det kan utgöra ett säkerhetshot".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend