Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Balanshandlingar: Höga mål inom politikområdet, men investeringar måste stämma överens med ambitionerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den senaste veckan har sett en uppsjö av politisk utveckling på europeisk nivå, vilket tyder på framsteg mot Green Deal-målen. Den 6 februari presenterade EU-kommissionen sin 2040 mål för minskade koldioxidutsläpp, med målet att minska nettoutsläppen av växthusgaser med 90 % till 2040 i förhållande till 1990 års nivåer - skriver European Energy Research Alliance.

Det lanserade också en Kommunikation om industriell kolhantering, som diskuterar upprättandet av en inre marknad för koldioxid i Europa och tillkännager förberedande arbete med ett eventuellt framtida regleringspaket för transport och lagring av koldioxid, som uppmanar till investeringar, finansiering och ett lyft inom forskning och innovation (FoI) inom CCUS-teknik. Förra veckan nådde EU:s råd och Europaparlamentet också en provisorisk överenskommelse om Net Zero Industry Act (NZIA) och bibehöll det icke-bindande målet att producera 40 % av den rena tekniken som används i Europa till 2030 på hemmaplan. Med det, och i linje med vad flera observatörer säger, vi kan se en märkbar förändring mot industripolitik och dess praktiska genomförande.

Medan forskarsamhället för ren energi välkomnar de nya politiska initiativen som bekräftar och stöder dess klimatmål, uttrycker det samtidigt oro över specifika politiska riktningar som till synes inte stärker de ambitiösa målen som ligger till grund för dessa filer. Till att börja med, även förra veckan, Europaparlamentet och EU:s råd nådde en överenskommelse om plattformen Strategic Technologies for Europe (STEP) som en del av översynen av den fleråriga budgetramen. I detta skede, och i motsats till det ursprungliga förslaget som syftade till att mobilisera resurser för hela värdekedjan av kritisk teknik genom bland annat Horizon Europe, kommer den slutliga affären bara att gynna Europeiska försvarsfonden (EDF) med ytterligare 1.5 miljarder euro.

Mot denna bakgrund det blir tydligt att trots det kritiska behovet av ökade FoI-investeringar i ren teknik för att de progressiva utsläppsminskningsmålen och NZIA ska bli framgångsrika, introducerar den senaste utvecklingen inte ny finansiering för det. Detta kommer utöver de senaste nedskärningarna på 2.1 miljarder euro till Horizon Europe, i skarp kontrast till den senaste utvärderingen av Horizon 2020, som drog slutsatsen att det inte var 159 miljarder euro för att finansiera alla förslag av hög kvalitet. Det blir allt mer sannolikt att Europas ambitioner inte kan nå sin potential.

När vi navigerar i den invecklade terrängen mot genomförandet av Green Deal mitt i ett turbulent geopolitiskt landskap och politiska skillnader, blir det allt tydligare att utan en betydande ökning av FoI-finansiering är Europas lovvärda klimatmål avgörande för att stödja kontinentens ökade konkurrenskraft och förstärka dess strategiska autonomi. , kan förbli svårfångade. Detta är ett kritiskt ögonblick när forskningsintressenter förbereder sig för diskussioner om ramprogram 10, efterföljaren till Horizon Europe med start 2028. Men den senaste utvecklingen kastar en skugga och lämnar mer utrymme för oro än optimism när det gäller framtiden för forskningsfinansiering i Europa .

Behovet av ökade investeringar i forskning och innovation för att stärka Europas innovation och konkurrenskraft är väldokumenterat och stöds av flera studier och rapporter. Europeiska kommissionens "EU:s vetenskap, forskning och innovation 2022” (SRIP)-rapporten belyste den viktiga roll som FoI har för att möta samhälleliga utmaningar och driva ekonomisk tillväxt. Aktuella siffror som härrör från den senaste utvärderingen av Horisont 2020, enligt vilken de 76.5 miljarder euro som är avsedda för programmet är förväntas bidra med cirka 429 miljarder euro till EU:s ekonomi till 2040, illustrera detta uttalande ytterligare. Mer konkret kommer varje spenderad euro att resultera i en förmån för fem euro för varje europeisk medborgare. Detta kommer utöver alla samhällsfördelar, vars monetarisering utgör en betydande utmaning på grund av deras flerdimensionella karaktär.

Det är dock redan välkänt att det kvarstår ett bestående gap jämfört med globala motsvarigheter. De senaste siffrorna visar det FoI-utgifterna uppgick till 2.3 % av BNP i EU 2021*, långt ifrån det överenskomna målet på 3 % och, i jämförelse, de 3.45 % som USA spenderar, medan EU:s andel av de globala FoI-utgifterna har minskat. I det här sammanhanget kan man ifrågasätta om det 10:e ramprogrammet kommer att komma ännu närmare uppmaningen från flera parlamentsledamöter till kommissionen att föreslå en budget på minst 200 miljarder euro eller begäran från Europeiska forskningsrådet, som kräver minst dubbla budgeten på Horizon Europe (180 miljarder euro).

Annons

EU behöver omgående en FoI-budget som återspeglar de ambitioner som det uttrycker när det gäller att vara föregångare inom revolutionen för ren energi och som kommer att göra det möjligt för EU att utveckla och skala upp de banbrytande lösningar och tekniker som behövs för att uppfylla vårt mål om koldioxidutsläpp och klimatneutralitet.s. Dessutom är det avgörande att säkra programmets finansiering genom att undanta det från årliga debatter under MFF-diskussionerna och förhindra omfördelningar mellan olika programkomponenter som äventyrar genomförandet av målen vad gäller samhälleliga och ekonomiska konsekvenser.

Ambitioner måste underbyggas på ett adekvat sätt av robusta investeringar på de områden där målen ställs upp. Först då kan Europa förvänta sig att anpassa sig till de vägar som kommer att göra det möjligt för det att möta de höga förväntningar som ställs på sin framtid.

* Inhemska bruttoutgifter för FoU definieras som de totala utgifterna (nuvarande och kapital) för FoU som utförs av alla inhemska företag, forskningsinstitut, universitet och statliga laboratorier, etc., i ett land.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend