Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Ja till kraftdriven dekarbonisering – håll samhället ombord

DELA MED SIG:

publicerade

on

Idag presenterade EU-kommissionen sitt klimatmål för 2040. Samtidigt som man varnar för ytterligare acceleration av avkarboniseringstakten elindustrin Parlamentet välkomnar kommissionens erkännande av elektricitetens nyckelroll och efterlyser åtgärder för att främja elektrifieringen.

Framtiden för Europas energisystem är utan tvekan elektrisk. Europeiska kommissionen gör detta tydligt i sitt meddelande 2040 som förutspår upp till en fördubbling av elandelen i EU:s slutliga energiförbrukning till 2040.

Den stödjande analysen som kommissionen tillhandahållit tyder dock också på att ansträngningar för att driva utsläppsminskningar avsevärt utöver den nuvarande takten kommer att kräva omfattande utbyggnad av icke-mogna tekniker som direkt luftavskiljning (DAC) såväl som avskiljning och lagring av koldioxid (CCS). inom de flesta industrisektorer i Europa. Detta kommer att kräva ett tvåsiffrigt miljardbelopp av ytterligare investeringar varje år i en tid då väpnade konflikter, avindustrialisering, högre räntor och en levnadskostnadskris utgör en mer utmanande miljö för omvandlingen av den europeiska ekonomin.

Generalsekreterare för Eurelectric Kristian Ruby varnade för ytterligare acceleration: "Bakgrunden för energiomställningen har förändrats väsentligt. För att lyckas med det långsiktiga målet om klimatneutralitet är det avgörande att behålla stödet från europeiska företag och medborgare. Vi förespråkar därför en dekarboniseringsstrategi som håller en hanterbar takt och håller fokus på beprövad teknik."

Elektrifiering kräver ett pålitligt kraftsystem

På alla scenarier kommer användningen av el att öka avsevärt, särskilt inom uppvärmning och transporter. Enbart för vägtransporter förväntas elektrifieringsgraden fyrdubblas på mindre än två decennier i kommissionens mest aggressiva scenario.

Ett ökat samhälleligt beroende av el kommer att kräva en lika pålitlig elsektor. Och eftersom vind och sol kommer att bli ryggraden i elsystemet, behövs en snabb modernisering av den europeiska nätinfrastrukturen. Samtidigt kommer det att behövas fast och flexibel kapacitet som lagring, kärnkraft och vattenkraft för att komplettera variabel förnybar produktion. Enligt Eurelectrics bedömning underskattar kommissionens analys behovet av fasta och flexibla tekniker, och antar en betydande total minskning av sändningsbara krafttekniker till 2040, samtidigt som elens andel av den slutliga energiförbrukningen ökar till cirka 50 %.

Annons

Det kommer också att behövas investeringar och nya instrument för att minska riskerna för att öka omvandlingstakten. Därför välkomnar Eurelectric det investeringsinitiativ som kommissionen aviserat.

”Höghastighetselektrifiering av samhället kräver massiva investeringar och åtgärder över hela linjen. Vi välkomnar därför investeringsinitiativet och uppmanar beslutsfattare att lansera en handlingsplan för elektrifiering inom de första 100 dagarna efter det nya mandatet” - avslutar Ruby.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend