Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska rådet

Europeiska rådet agerar mot Iran men hoppas på framsteg mot fred

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EU:s regeringschefer har lovat "ytterligare restriktiva åtgärder" mot Iran, med ytterligare sanktioner som syftar till att dess missil- och drönarproduktion ser troliga ut. Stegen är en del av den första tranchen av slutsatser från Europeiska rådets möte i Bryssel, skriver politisk redaktör Nick Powell.

EU:s ledare gick med på ett budskap om både stöd och återhållsamhet till Israel. Rådet fördömde "starkt och otvetydigt" den iranska attacken mot Israel och bekräftade dess "fulla solidaritet med Israels folk och engagemang för Israels säkerhet och regional stabilitet".

Ett meddelande som uppmanar "alla parter att utöva yttersta återhållsamhet och att avstå från alla åtgärder som kan öka spänningarna i regionen" återspeglar Europas oro för att israelisk vedergällning för Irans missil- och drönarattack kan leda till en bredare konflikt. Men det är "Iran och dess ombud" som måste "upphöra med alla attacker".

Ytterligare restriktiva åtgärder mot Iran utlovas, särskilt när det gäller drönare och missiler. EU:s utrikesministrar har redan påbörjat processen med att definiera ytterligare sanktioner mot Irans produktion av dessa vapen.

Det är naturligtvis omöjligt att diskutera Irans attack mot Israel och agerandet av dess ombud, såsom houthierna som attackerar fartyg i Röda havet, isolerat. De är en del av en större kris som har strömmat från Hamas attack mot Israel och den efterföljande israeliska invasionen av Gaza.

Europeiska rådet har förklarat att det "fortfarande är fullt engagerat i att bidra till nedtrappning och säkerhet i regionen". Den upprepade sitt budskap i mars om "åtagande att arbeta med partner för att få ett slut på krisen i Gaza utan dröjsmål".

Detta inkluderade en ännu obesvarad uppmaning om "en omedelbar vapenvila och ovillkorlig frigivning av alla gisslan, samt att ge fullständig, snabb, säker och obehindrad tillgång till humanitärt bistånd i stor skala för palestinier i nöd". Rådet kunde bara upprepa dessa ord och sitt åtagande "till en varaktig och hållbar fred baserad på tvåstatslösningen".

Annons

Det målet är fortfarande ett avlägset mål med en mycket mer överhängande utsikt till en ytterligare upptrappning av spänningarna i Mellanöstern, särskilt i Libanon. EU kommer att fortsätta att stödja politiska reformer i det landet och stärkandet av dess väpnade styrkor.

För många av Europas ledare är det här effekterna av konflikten i Mellanöstern kommer nära hemmet, med utsikten till en växande flyktingkris. Många av de syriska flyktingarna i Libanon är villiga att riskera en farlig resa till Europa.

Rådet bekräftade "EU:s beslutsamhet att stödja de mest utsatta människorna i Libanon, inklusive flyktingar, internt fördrivna personer och värdsamhällen i nöd, samt ge stöd för att bekämpa människohandel och smuggling".

Den önskade lösningen är att de syrier som har flytt från sitt lands inbördeskrig ska kunna återvända hem på ett säkert sätt. Som med mycket av EU:s Mellanösternpolitik verkar den strävan vara ganska avlägsen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend