Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Ett dödläge är ingen strategi: Nato står inför den nya verkligheten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

När bandet marscherade förbi Natos utrikesministrar som firade alliansens 75-årsjubileum, fanns det förtroende för att Nato självt också kommer att marschera vidare, återupprättat av Rysslands invasion av Ukraina. Refinansierat också, genom en blandning av amerikanskt upprop av underutnyttjande europeiska medlemmar och dessa länders egna växande säkerhetsrädsla. Alliansen står inför den nya verkligheten, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Det var två märkliga dagar då Natos utrikesministrar träffades både för att ägna sig åt självgratulationen till jubileumsfirandet och för att träffa sin ukrainska kollega för att diskutera ett krig som utgör en existentiell utmaning för Natos syfte och värderingar. En allians som ägnade sina första decennier åt att i huvudsak upprätthålla ett militärt dödläge med Sovjetunionen som delade Europa i två, måste nu undvika att tillåta ett dödläge som delar Ukraina och ger Vladimir Putin en uppmuntrande seger.

Ordföranden för Natos militärkommitté, amiral Rob Bauer från Nederländerna, betonade dess historia som en defensiv allians. "Vi är den mest framgångsrika alliansen i historien", sade han, "inte på grund av någon aggressiv uppvisning av militär styrka, eller territorium vi brutalt har erövrat", vilket implicit kontrasterar Natos mål med Rysslands.

"Vi är den mest framgångsrika alliansen i historien på grund av den fred vi har skapat, de länder vi har enat - och de konflikter vi har förhindrat från att spiralera ur kontroll", förklarade amiralen. Han hade förstås rätt. Ur ett historiskt perspektiv var Natos största framgång att säkerställa att det kalla kriget förblev en frusen konflikt, som slutligen delvis vunnits genom militära utgifter som Warszawapakten inte kunde matcha utan att utarma och alienera dess folk.

Nato levde inte bara med en uppdelningslinje som delade Tyskland, den uppdelningen var en del av dess existensberättigande. Ett dödläge genom eldkraft varade i 40 år. Men nu, som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uttryckte det, "ukrainarna håller inte på att ta slut, de har slut på ammunition".

Han gav ändå ett positivt budskap, att "alla allierade är överens om behovet av att stödja Ukraina i detta kritiska ögonblick". Han hävdade att det finns enhet i syfte. "Ukraina kan förlita sig på Natos stöd nu - och på lång sikt", proklamerade han och lovade att "detaljerna kommer att ta form under de kommande veckorna".

Förhoppningsvis inte för många veckor, måste Ukrainas utrikesminister, Dmytro Kuleba, ha tänkt, eftersom han sa att han inte ville förstöra födelsedagsfesten för vad han kallade "den mäktigaste och längsta levande alliansen i världshistorien". Han påminde generalsekreteraren om att han hade rest till Natos högkvarter i Bryssel "mot bakgrund av fortsatta, aldrig tidigare skådade missil- och drönarattacker från Ryssland mot Ukraina".

Annons

Ballistiska missiler som kan stoppas av Patriots defensiva missilsystem, sa han. Ukraina behövde dem och han hävdade att Natos allierade hade gott om dem. Ukrainas utmaning mot NATO slutar dock inte med krav på Patriot-missiler. Om Natos värderingar ska segra måste dess medlemmar hitta viljan och medlen för att göra det möjligt för Ukraina att vända kriget, inte för att upprätthålla ett kostsamt dödläge; kostsamt inte bara i blod och skatter utan i trovärdighet för den mäktigaste allians som världen någonsin har sett.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend