Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Universiteten och Europas framtid

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

 European University Association lyfter fram sektorns centrala roll inför europeiska val och utforskar framtiden för transnationellt universitetssamarbete

Nypublicerad EUA policyinput kräver "Ett förnyat socialt kontrakt för Europa och dess universitet", åtföljd av en framsynsrapport som överväger "vad om" för Europas möjliga framtid.

2024 är ett avgörande år för Europas och dess universitets framtid.

I en nyligen publicerad policyinsats "Ett förnyat socialt kontrakt för Europa och dess universitet", beskriver European University Association (EUA) hur universitet och beslutsfattare kan arbeta tillsammans för att forma ett starkt, öppet och framtidssäkert Europa under EU-institutionernas mandat 2024-2029 efter de europeiska valen i år.

I detta dokument illustrerar EUA den centrala roll universitet spelar för Europas framtid och beskriver hur – som oberoende aktörer – universitet bäst kan tjäna samhället och bidra till att möta globala utmaningar, samtidigt som de listar de ramvillkor de behöver för att blomstra. Det gör det i form av åtta nyckelbudskap om vad som bör göras på europeisk nivå, och uppmanar beslutsfattare att arbeta med universiteten för att:

  1. Stärka den europeiska multilaterala ramen för samarbete
  2. Förbättra effektiviteten hos det europeiska flernivåstyrningssystemet
  3. Inför en "universitetskontroll" innan EU-lagstiftning utvecklas
  4. Budget för ambitiös högre utbildning, forskning och innovation
  5. Främja universitetens globala roll som ansvarsfulla brobyggare och kunskapsmäklare
  6. Upprätthålla kärnvärdena institutionell autonomi och akademisk frihet
  7. Utveckla fysisk och virtuell infrastruktur
  8. Upprätta dedikerad finansiering för universitetsledarutveckling

Josep M. Garrell, ordförande för EUA, välkomnade publikationen, noterade:

"År 2021 identifierade EUA:s vision för "universitet utan murar" hur utvecklingen av kunskapssamhällen har placerat universiteten i epicentrum för mänsklig kreativitet och lärande, och därigenom gjort dem avgörande för att vår planet ska överleva och blomstra. Denna uppmaning till handling är – idag mer än någonsin – en viktig prioritet, oavsett resultatet av årets val. Dessutom kommer de europeiska institutionernas kommande mandat, från 2024 till 2029, att vara avgörande för att denna vision ska bli verklighet.

Annons

Som ryggraden i europeisk innovation och utveckling har sektorn för högre utbildning och forskning så mycket att erbjuda för att främja vår kontinents globala konkurrenskraft och långsiktiga ambitioner. Därför uppmanar jag europeiska beslutsfattare att ta de kommande åren som en möjlighet att främja en långsiktig vision och styrning för europeisk universitetspolitik, tillhandahålla tillräcklig och förutsägbar finansiering och investeringar och säkerställa regler som möjliggör snarare än begränsar - med vederbörlig hänsyn. för universitetens institutionella autonomi.”

Denna policyinsats är resultatet av EUA:s universitet och framtiden för Europa-projektet (UniFE), som – inspirerat av framtidstänkande och strategiska framsynsmetoder – undersökte troliga inflytanden på framtiden för universitetssamarbete för Europas universitet under det kommande decenniet. Som sådan åtföljs den av en framsynsrapport, 'Tänk om? - Utforska möjliga framtider för transnationellt samarbete för Europas universitet.

'Tänk om?' analyserar externa drivkrafter för förändring i sex dimensioner (politiska, ekonomiska, sociala, juridiska, tekniska och miljömässiga) och skisserar fyra olika prognoser (tillväxt, begränsning, kollaps, transformation) av möjliga framtider för transnationellt universitetssamarbete med partners i Europa och utanför. Läsarna uppmanas att fördjupa sig i olika framtider genom de olika scenarierna, var och en ytterligare illustrerad med berättelser och exempel.

Rapportens medförfattare uppmuntrar den europeiska universitetssektorn att engagera sig i framtidstänkande och strategisk framsyn. Thomas E. Jørgensen och Anna-Lena Claeys-Kulik, respektive direktör och biträdande direktör för policysamordning och framsyn vid EUA, anmärkte att:

"Endast om vi öppnar oss för nya sätt att engagera oss i framtiden, lyssnar, känner och känner in i olika scenarier, kan vi ta bort våra sinnen från nuvarande utmaningar och nödsituationer och göra det möjligt för oss själva att ändra perspektiv.

Då kan vi se på saker från en plats av möjligheter och bana väg för handling för att forma en bättre framtid. Faktum är att framtiden är vidöppen!”

Under hela 2023, European University Association's Universitet och Europas framtid (UniFE) projektet samlade och konsulterade universitetsledningar, nationella rektorskonferenser och universitetsföreningar, experter och studentrepresentanter för breda diskussioner om Europas framtid och vår sektors plats inom den. Inspirerat av framtidstänkande och strategiska framsynsmetoder, utforskade UniFE-projektet troliga influenser på framtiden för universitetssamarbete för Europas universitet under det kommande decenniet.

UniFE-projektet, och dessa publikationer, har vägletts av en rådgivande styrelse bestående av: Josep M. Garrell, EUA-president (liksom tidigare president Michael Murphy); Carle Bonafous-Murat, Senior Liaison Officer, Brysselkontor, France Universités, Frankrike; Katja Brøgger, docent, Aarhus Universitet, Danmark; Jukka Kola, rektor, Åbo universitet, Finland; Amaya Mendikoetxea, rektor, autonoma universitetet i Madrid, Spanien; och Snježana Prijić Samaržija, rektor, University of Rijeka, Kroatien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend