Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

European Green Deal olämplig för ändamålet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den europeiska gröna avtalet var inte utformat för att hantera den extraordinära serie av överlappande kriser som världen har stått inför.

Det anser Marc-Antoine Eyl-Mazzega och Diana-Paula Gherasim. av IFRI Center for Energy

Båda har skrivit en auktoritativ rapport, "Hur kan den gröna affären anpassa sig till en brutal värld?" som identifierar "tio nyckelpunkter som måste åtgärdas för att anpassa Green Deal till de nya verkligheterna."

Eyl-Mazzega, chef för IFRI Centre for Energy och Gherasim, en forskare, säger att den europeiska gröna affären "inte har planerats för den nuvarande extraordinärt försämrade interna och externa miljön."

"Rysslands krig i Ukraina, högre räntor, inflation, ansträngda offentliga finanser, försvagade värdekedjor och brist på avgörande kompetens ställer till oöverträffade utmaningar", säger de.

Studien har identifierat tio nyckelpunkter som måste behandlas med prioritet för att anpassa Green Deal till vad de kallade "en brutal värld."

De säger också att "mycket ligger i händerna på regeringar som behöver ta sig samman för att genomföra det som har beslutats."

Annons

Från jordbruk till brandsäkerhet verkar EU:s Green Deal vara under attack från olika håll.

European Green Deal är Europas plan för att minska koldioxidutsläppen och bli en klimatneutral kontinent till 2050.

Men motstånd mot åtminstone vissa aspekter av den omfattande politiken har, senast, bevittnats av åtgärder från Europas jordbrukssektor. Bönder över hela kontinenten körde sina traktorer till Bryssel, EU:s huvudstad, för att uttrycka sin ilska och frustration över flaggskeppets miljöpolitik.

Vissa tror att ökande oro för den potentiella effekten och genomförandet av denna mångskiktade politik har gjort Green Deal svårt sårad.

Kritiker som fortfarande hyser hopp om förändringar i policyn hämtar inspiration från de senaste händelserna – och inte bara bullriga demonstrationer från bönder.

Så sent som i november ändrade EU-parlamentet framgångsrikt aspekter av naturrestaureringslagen.

Det ursprungliga syftet med lagen, en hårt omtvistad pelare i den europeiska gröna dealen, skulle ha tvingat EU-länderna att återställa minst 20 % av blockets land och hav i slutet av decenniet.

Kritiker sa att den ursprungliga planen var ideologiskt styrd, praktiskt taget omöjlig och en katastrof för bönder, skogsägare, fiskare och lokala och regionala myndigheter.

Ändringar gjordes dock i texten och vissa hoppas nu kunna göra detsamma med de andra delar av Green Deal som fortfarande berör dem.

Det som är tydligt är att sådana reservationer och farhågor finns inom en rad områden, allt från näringslivet till brandförsvaret.

Entreprenörer, till exempel, är oroade över genomförandet av flaggskeppets miljöpolicy, eftersom SMEUniteds ordförande Petri Salminen tror att Green Deal har ökat regeltrycket på små och medelstora företag. Med ett öga på det kommande EU-valet vill han att nästa kommissions mandat "ska handla om att få lag att fungera istället för att lagstifta."

"Entreprenörer förnyar och investerar för att nå klimatmålen, låt dem", sa Salminen.

En SMEunited-källa sa att detta först och främst innebär att ge entreprenörer tid att gröna sina affärsmodeller och processer snarare än att "fylla i administrationen." Vi måste också garantera erbjudandet om teknisk assistans, som till exempel genom Covenant of Companies for Climate and Energy. Dessutom bör tillgången till (grön) finansiering för investeringar säkerställas.”

Jordbruksarbetare säger samtidigt att grön politik och skatter tär på deras vinster och kräver fler statliga subventioner. De säger att de kommer att drabbas hårdast av miljöreformer och att de behöver mer statliga subventioner för att kompensera dem.

Jordbrukare säger att myndigheternas politik för miljöomställning gör nationella producenter okonkurrenskraftiga. Det gör inte bara gårdar olönsamma, det tvingar många att köpa livsmedel från länder där miljökraven är svagare, hävdar de.

Men även brandförsvaret, en sektor som inte precis är känd för militans, har vissa reservationer mot Green Deal.

Fire Safety Europe, ett organ som består av 18 organisationer som representerar den europeiska brandsäkerhetssektorn, säger att det finns "brandrisker" förknippade med Green Deal.

Dessa "nya brandrisker", säger den, hänför sig särskilt till elektrifiering av byggnader.

Innovationer som solpaneler, laddningsstationer för elfordon och värmepumpar, även om de är nödvändiga för att minska koldioxidutsläppen, medför även potentiella brandrisker på grund av ökade elektriska belastningar och underhållsutmaningar, enligt Fire Safety Europe.

Befintliga brandrisker kommer att förvärras ytterligare av den europeiska gröna avtalets betoning på att minska koldioxidutsläppen i byggnader genom avancerade innovationer "om brandsäkerhet inte beaktas."

Utplaceringen av PV-paneler, laddningspunkter för elbilar och värmepumpar, även om det är viktigt för att minska koldioxidutsläppen, introducerar nya antändningsrisker på grund av ökad elektrisk belastning eller underordnad installation och underhåll. Nya byggmaterial och nya byggmetoder som syftar till att uppnå högre energiprestanda eller hållbarhet har också inverkan på branddynamiken.

I sitt "EU-manifest 2024-29" säger det att Europeiska unionen måste "på rätt sätt ta itu med" de framväxande säkerhetsriskerna kopplade till elektrifieringslösningar och andra modifieringar av den byggda miljön.

Det hävdas också att Green Deal-åtgärder ytterligare kan belasta relationerna mellan EU:s medlemsländer och/eller belasta medborgarna.

Det högt respekterade Kungliga institutet för internationella relationer påpekar att EU erkänner att medborgarnas deltagande i den europeiska gröna affären är avgörande för att säkerställa legitimiteten hos politiken och allmänhetens stöd för klimatåtgärder.

Men institutet varnar också för att en "nyckel" fråga som återstår att lösa är att nå grupper som annars kan förbises eller "falla genom stolarna" - särskilt de som har mest att förlora i den (gröna) övergången.

Enligt Green Deal ska alla förpackningar vara återanvändbara eller återvinningsbara på ett ekonomiskt genomförbart sätt senast 2030.

Förpacknings- och förpackningsavfallsdirektivet (PPWD) syftar till att minska de negativa miljöeffekterna av förpackningar och förpackningsavfall, men industrin säger att det finns vissa aspekter som kräver ytterligare utarbetande för att säkerställa ett effektivt genomförande.

Men även de senaste ändringarna hittills har orsakat oro för vissa branschaktörer, från reservationer mot nya återanvändningsmål som inte kompletterar befintliga återvinningsinsatser till invändningar om uteblivna åtgärder för bioplast.

Pappersindustrin har varnat för "collateral damage" till följd av vissa aspekter av Green Deal, inte minst vad den ser som det förhastade genomförandet.

Säkerhetsskador definieras som förlust av den europeiska sektorns tillverkningskapacitet och kompetens och ökat beroende av billigare import.

På andra håll har Flanderns regering uttryckt oro över en annan del av Green Deal – hur den kommer att finansieras.

Det sägs att det fortfarande finns en hel del oklarheter när det gäller finansieringen av dess ambitioner och det finns inte heller någon klarhet om hur målen för den gröna avtalen kommer att passa in i den fleråriga finansiella ramen (MFF). "Den budgetmässiga komponenten i Green Deal verkar gynna de större förorenarna i första hand", enligt ett positionsdokument.

Om åtgärderna ska förbli överkomliga måste de europeiska institutionerna ta hänsyn till de ekonomiska behov och risker som är inneboende i en övergång i välmående regioner som Flandern, heter det.

EU-kommissionen säger att klimatförändringar och miljöförstöring är ett existentiellt hot mot Europa och världen, och för att övervinna dessa utmaningar kommer den europeiska gröna avtalet att "omvandla EU till en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi."

Den publicerade först sina förslag redan i december 2019 och den 6 februari sa EG:s vice ordförande Maroš Šefčovičwe: "Vi håller kursen i klimatomställningen som EU:s ledare kommit överens om, eftersom den kommer att bli allt viktigare för vår globala konkurrenskraft. . Detta kommer vid ett avgörande ögonblick i debatten kring den framtida vägen för Europas gröna omställning.”

Men när EU marscherar mot sina Green Deal-mål är det tydligt att farhågor finns och att de delas av en rad olika sektorer.

För vissa ställer detta tvivel om framtiden för Green Deal i dess nuvarande form.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend