Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Global North vänder sig mot reglering av avskogning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Vad har en tvådelad grupp av republikanska och demokratiska amerikanska senatorer, 20 EU:s jordbruksministrar och Europas största jordbruksorganisationer gemensamt? Alla varnar för farorna med EU:s avskogningsförordning (EUDR), om den inte försenas eller ändras, hävdar malaysisk palmolja.
 
Den republikanske senatorn Josh Hawley från Missouri beskrev EUDR som "i grunden orättvist" i ett brev till USA:s handelsrepresentant Katherine Tai och lyfte fram det ”otaliga bönder kommer att diskvalificeras från den europeiska marknaden utan egen förskyllan.
 
Tjugosju andra amerikanska senatorer skrev också till USTR Tai, ledd av Marsha Blackburn (republikan) och Angus King (Independent). Brevet är undertecknat, bland många andra, av seniordemokraterna Raphael Warnock, Mark Warner och Amy Klobuchar och deras republikanska kollegor Marco Rubio, Tom Cotton och Tim Scott. Deras gemensamma brev belyser det "EUDR:s spårbarhetskrav kommer att vara nästan omöjligt"Och förordningen som helhet "presenterar betydande efterlevnadsproblem på grund av dess stringens och tvetydighet."
 
Rapportering om politik i USA tycks fokusera på partisk splittring och stridigheter – och ändå har problemen orsakade av EUDR förenat republikaner, demokrater och oberoende i insikten att denna lagstiftning i sin nuvarande form och enligt sin nuvarande tidsplan är orättvis och ogenomförbar. Försenad implementering är säkert det enda vettiga alternativet.
 
Detta är en uppfattning som delas av EU:s egna jordbruksministrar. Tjugo av de tjugosju ministrarna begärde att EUDR skulle försenas, vid ett möte nyligen i AGRIFISH-rådet. Under ledning av Österrikes jordbruksminister Norbert Totschnig uppmanade ministrarna "kommissionen för ett tillfälligt upphävande av förordningen för att möjliggöra ett genomförbart genomförande åtföljt av en översyn av förordningen. "
 
Över hela det globala norr börjar insikten om de potentiella problemen för försörjningskedjor, priser och konsumentval – såväl som påverkan på bönder och exportländer. Livsmedels- och råvaruproducenter ansluter sig till politiska ledare och efterlyser en mer mätt och rimlig strategi.
 
American Forest & Paper Association (AF&PA) sa det "EUDR i sin nuvarande form – utgör betydande bekymmer för vårt land. Regeln innebär allvarliga efterlevnadsutmaningar, skulle störa hållbara leveranskedjor och ställer omotiverade och kostsamma krav för att göra affärer med EU. "
 
EU:s primära jordbruksförening, Copa Cogeca, var ännu mer direkt. Det uppger organisationen "Det kommer därför inte att vara möjligt att genomföra EUDR i praktiken. Dessutom är det inte förutsebart att adekvata ramvillkor kommer att slutföras tillräckligt före tidsfristen för genomförandet. "
 
Denna våg av oro och kritik – och kräver en brådskande försening – från amerikanska och europeiska ledare kommer efter att utvecklingsländer inklusive IndienBrasilienoch många andra hade tagit upp sina egna allvarliga farhågor om kraven och tidsplanen för genomförandet av EUDR.
 
Malaysia har tagit upp sådana farhågor, stödda av tydliga bevis och data, i över ett år. VD för Malaysian Palm Oil Council (MPOC), Belvinder Kaur Sron, kapslade in farhågorna och förklarade det "EUDR tvingar malaysiska småbönder att implementera orealistiska krav, inklusive kostsam spårbarhet och teknik. Om dessa nya regler upprätthålls kommer tusentals malaysiska småbönder sannolikt att stängas ur leveranskedjorna. Försörjningen är i fara."
 
Dessa ledare för den globala norden och den globala södern har rätt. En försening krävs, och det är rimligt. Både New York Times och Financial Times har belyst denna verklighet.
 
Malaysia är redan bäst i klassen för hållbar palmolja: det råder ingen tvekan om huruvida malaysiska företag har förmågan att uppfylla EUDR på en rättvis tidtabell eller inte. De Malaysia Sustainable Palm Oil (MSPO) standard ger rättsliga garantier och åtaganden om ingen avskogning. Europeiska kunder vet att Malaysia inte avskogar, vilket bekräftats av FN:s FAO och World Resources Institute.
 
Det är värt att återvända till senator Hawleys kommentarer: ”otaliga bönder kommer att diskvalificeras från den europeiska marknaden utan egen förskyllan.”Detta uttalande är lika sant för Malaysia som det är för Missouri. Den globala södern och den globala norden – både företag och regeringar – kräver en försening. Bara ideologer, av vilka de flesta får finansiering från europeiska regeringar, får lobba för EUDR.
 
EU-kommissionen har nu ett val: det första alternativet är att acceptera rimliga önskemål om förseningar från handelspartner, regeringar och EU:s egna jordbrukare. Denna fördröjning skulle naturligtvis föranleda en allvarlig omprövning av implantationsplanerna och -processerna. Alternativt kan den gå vidare och se EU:s konsumenter drabbas av högre priser och mer störningar, se otaliga handelspartner väga sina betydande alternativ för ett svar – och se vem vet hur många försörjningsmöjligheter över hela världen som skadas – helt enkelt för att tillfredsställa Bryssel- baserad grön lobby.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend