Anslut dig till vårt nätverk!

Fackförening

Fackföreningar säger att minimilönedirektivet redan fungerar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Även om tidsfristen för medlemsländerna att anta EU:s direktiv om adekvata minimilöner inte är förrän i november, visar fackföreningsforskning att det redan höjer minimilönerna i olika länder. Analysen utfördes av European Trade Union Institute (ETUI), det oberoende forsknings- och utbildningscentret för European Trade Union Confederation, som ansluter europeiska fackföreningar till en enda europeisk paraplyorganisation.

En ny ETUI Policy Brief illustrerar att direktivet om adekvata minimilöner – även innan det formellt införlivats i nationell lagstiftning, vars tidsfrist är den 15 november 2024 – redan har en inverkan på fastställandet av minimilöner i en rad EU-medlemsstater som Bulgarien , Kroatien, Tyskland, Ungern, Irland, Lettland, Rumänien, Spanien och Nederländerna.

De senaste uppgifterna, tillgängliga från början av detta år, visar en betydande nominell ökning av de lagstadgade minimilönerna i 15 av de 22 EU-länder där minimilönen är baserad på lagstiftning (det finns ingen lagstadgad minimilön i Österrike, Danmark, Finland, Italien och Sverige). Två faktorer är avgörande för detta:

1. Höga inflationsnivåer fortsätter att råda över hela EU, vilket gör att säkrandet av köpkraften för minimilönetagare är en politisk prioritet.

2. Många medlemsstater använder redan det nyligen antagna direktivet om adekvat minimilöns "dubbla anständighetströskel" (definierad som 60 % av medianlönen och 50 % av medellönen).

Endast Slovenien uppfyller för närvarande denna dubbla anständighetströskel, vilket visar på behovet av ytterligare betydande minimilöneökningar i hela EU. Emellertid illustrerar ETUI hur denna tröskel redan påverkar nationella minimilöner och politiska debatter redan innan den blev nationell lag.

Effekten av tröskeln för dubbla anständighet visar sig på olika sätt, som att införa principen om 50 % av medellönen i bulgarisk lag, att den dubbla tröskeln blir en politisk riktlinje i Kroatien, Cypern som sätter minimilönen till 60 % av medianen och Irland åtar sig att göra detsamma.

Annons

I andra länder informerar direktivet redan den nationella debatten om lämpligheten av befintliga minimilöner och utgör grunden för fackföreningarnas kampanjer för att höja dem.

Enligt Torsten Müller, författare till ETUI policy brief Gryningen av en ny era? EU-direktivets inverkan på adekvata minimilöner 2024, ”direktivet syftar inte till att definiera rättsligt bindande standarder utan till att tillhandahålla politiska och normativa referensramar. Det gäller även tröskeln för dubbla anständighet.

”Detta innebär dock att direktivets verkliga betydelse beror på hur det används av nationella aktörer och på hur det effektivt införlivas i nationell lagstiftning. Den avgörande lärdomen av erfarenheten hittills är därför att genomförandet av direktivet måste kämpas för på nationell nivå av alla de progressiva aktörer som strävar efter mer social konvergens och mindre löneskillnader och fattigdom bland anställda”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend