Anslut dig till vårt nätverk!

Tobak

Varför EU:s politik för tobakskontroll inte fungerar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

65 % av rökarna i EU anser att EU:s beslutsfattare inte tar hänsyn till konsekvenserna för rökare när de beslutar om regler och förordningar om tobak och nikotinhaltiga produkter. Dessutom är 66 % av den allmänna befolkningen vuxna över hela Europa överens om att organisationer som EU och WHO bör lägga mer fokus på skademinskning genom att uppmuntra rökare att använda mindre skadliga produkter snarare än att försöka eliminera tobaksanvändning helt, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Resultaten av en ny undersökning som släppts av Povaddo visar att det finns en bred acceptans bland européer att rökfria alternativ, såsom e-cigaretter och uppvärmd tobak, är rimliga sätt att sluta röka och att EU noga bör överväga effekterna av eventuella skatter på dem. Två tredjedelar (66 %) av de tillfrågade vuxna i Europa tror att rökare kan uppmuntras att byta till vetenskapligt bevisade alternativ genom att beskatta dessa produkter till en lägre skattesats än cigaretter men fortfarande tillräckligt hög för att avskräcka från användning av ungdomar eller icke-rökare.

Undersökningen genomförd av det oberoende opinionsundersökningsföretaget Povaddo för Philip Morris International (PMI), visar en undersökning av mer än 14,000 13 vuxna i XNUMX EU-medlemsstater och Ukraina hur européer har starka åsikter om hur dessa produkter bör behandlas av regeringar, både på en nationell nivå och i EU som helhet:

o Vuxna rökare bör ges korrekt, vetenskapligt underbyggd information om att rökfria alternativ till cigaretter är mindre riskfyllda än fortsatt rökning, även om dessa alternativ inte är riskfria (69%).

o Regeringar kan hjälpa till att förbättra folkhälsan genom att stödja policyer som uppmuntrar vuxna rökare som inte slutar helt att byta till innovativa rökfria alternativ som har potential att vara mindre skadliga än fortsatt rökning (67 %).

o EU bör ägna tid och resurser åt att utrota rökning genom att uppmuntra alla rökare att antingen sluta helt eller byta till ett vetenskapligt underbyggt mindre riskabelt alternativ (67 %).

"Dessa undersökningsresultat tyder på att det finns en koppling mellan beslutsfattare och de medborgare som de styr och representerar när det kommer till tobakspolitik", säger Povaddos president, William Stewart. "EU:s politiska tillvägagångssätt verkar mer fokuserat på ett orealistiskt mål, att fullständigt utrota nikotinanvändning".

Annons

Däremot, berättade han för mig, är allmänheten i hela Europa i stort sett mottaglig för konceptet att minska tobaksskador, idén att flytta människor bort från cigaretter till dessa vetenskapligt bevisade mindre skadliga alternativ, såsom e-cigaretter, orala nikotinpåsar eller uppvärmd tobak Produkter.

Problemet ligger hos beslutsfattare. ”De ser på det som en antingen-eller-situation, antingen röker du eller så röker du inte. Det är i hög grad ett föråldrat sätt att tänka eftersom det finns något i mitten, det finns alternativa produkter ... som inte fanns tillgängliga för 20 år sedan. När allmänheten lär sig mer och mer om dessa produkter är de i själva verket mycket mottagliga för denna idé att helt enkelt uppmuntra [rökare] att sluta med den produkt som de vet är den mest skadliga, som är cigaretter”.

Undersökningen mätte också attityder till den illegala handeln med smugglade och förfalskade cigaretter, driven av attraktionen att undvika hög skatt. I de olika undersökta EU-länderna ser 60 % av människorna den illegala handeln som ett problem inom sitt land.

"Allmänheten förstår skämtet om olaglig handel", sa William Stewart till mig. De vet att den olagliga handeln gör det svårare att minska rökningen totalt sett, den gör egentligen ingenting för att skydda ungdomar från rökning, de vet att det kan orsaka brottslighet och säkerhetsproblem”.

Av de fjorton länder som undersöktes, fem som sticker ut som mer benägna att säga att deras land har problem med olaglig handel, Grekland, Litauen, Kroatien, Rumänien och Frankrike. Särskilt fransmännen har rätt i att ha märkt att deras land har ett problem som håller på att bli utom kontroll.

"Frankrike är verkligen Europas problembarn när det kommer till frågan om olaglig handel. De förlorar en helt enorm mängd skatteintäkter”, förklarade William Stewart. År 2021 noterade den en ökning med 33 % av konsumtionen av förfalskade cigaretter, den högsta i EU.

"Frankrike är fortfarande den största olagliga marknaden i EU med en total konsumtion på 15 miljarder olagliga cigaretter. Den utgör 29 % av den totala cigarettkonsumtionen, den låg bara på 13 % 2017. Det är värt att uppmärksamma Frankrike eftersom det är ett större land med en större ekonomi och därför framstår det som särskilt problematiskt”, tillade han.

Han beskrev Frankrike som ett land som tycks ha tappat sina tobakspolitiska mål ur sikte, eftersom ministrar "fortsätter att införa högre skatter gång på gång efter gång", förmodligen både för att öka intäkterna och för att minska antalet rökare. "De uppnår ingen av dessa. Rökningstalen minskar inte och eftersom den illegala marknaden blir större, drar de verkligen inte någon nytta av högre skatteintäkter.

"Jag erkänner helt och hållet att tobaksfrågor inte ligger högt på folks radar. Det är inte något de tänker på så ofta men det betyder inte att det inte är en viktig fråga. Det är lätt för lagstiftare och beslutsfattare att förbise allmänhetens attityder i frågan eftersom de inte är särskilt högljudda i den.

”Att vara starkt anti-tobak och tro att man kan få politiska poäng på det är väldigt förlegat politiskt tänkande. Det låg sanning i det generellt sett, för kanske 20 år sedan. Det fanns en hel del fiendskap och fientlighet mot tobaksindustrin, säkert på 1990-talet, kanske i början av 2000-talet … som övergick till mer ambivalens”.

Problemet, upprepade William Steward, är att de politiska ledarnas tänkande inte har kommit ikapp. "De har fastnat för två decennier i det förflutna och tror att anti-tobak kommer att ge dem politiska poäng. Verkligheten är att allmänheten är ganska öppen för att det måste finnas någon form av annan inställning till tobakspolitiken.

"Det finns en miljard rökare på planeten och verkligheten är att en miljard människor inte kommer att sluta röka någon gång under vår livstid. Vi måste leta efter alternativa lösningar och tillvägagångssätt.

Han ser alternativa produkter som det enda gångbara sättet att både uppnå hälsofördelarna med minskad cigarettrökning och ta itu med den olagliga handeln. "När folk börjar konsumera en produkt till ett lägre pris, hur ska du få dem tillbaka till den lagliga marknaden? Vi talar om cigaretter till stor del när vi pratar om den illegala marknaden, om de kan uppmuntras till mer till mindre skadliga alternativ, där det finns en viss skatteskillnad, kan det finnas ett visst hopp”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend