Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Inte helt fri rörlighet erbjuds till Storbritannien för studenter och unga arbetstagare

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.


EU-kommissionen föreslår att man ska förhandla fram ett avtal med Storbritannien för att tillåta EU-medborgare mellan 18 och 30 år att bo, arbeta och studera i Storbritannien i upp till fyra år. Unga brittiska medborgare skulle få flytta till ett EU-medlemsland på samma grund. Det är ett försök från kommissionen att föregripa alla bilaterala avtal mellan Storbritannien och enskilda medlemsländer, men det har också utlöst en ny omgång brittisk politisk paranoia om rörelsefrihet, vilket spelade en betydande roll i Storbritanniens beslut att lämna EU , skriver politisk redaktör Nick Powell.

Kommissionen har lagt fram sitt förslag för Europeiska rådet som ett potentiellt "avtal för att underlätta ungdomars rörlighet", och noggrant undvikit uttrycket "frihet att röra sig". Motivationen förklaras som en önskan att ta itu med det faktum att Storbritanniens utträde ur EU har negativt påverkat möjligheterna för ungdomar att uppleva livet på andra sidan Engelska kanalen och dra nytta av ungdomar, kultur, utbildning, forskning och utbildningsutbyten.

Kommissionen ser det som ett sätt att förbättra relationerna mellan människor som skadats av Brexit utan att återställa rörelsefriheten, vilket den ser som ett privilegium som Storbritannien var tvungen att förlora när det lämnade EU (eller närmare bestämt Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) ). Vad den inte vill är ytterligare ett försök från Storbritannien att "plocka körsbär", genom att komma överens om bilaterala avtal om ungdomsrörlighet med gynnade medlemsländer, i linje med överenskommelser som de redan har nått med 10 länder utanför EU, inklusive Australien, Nya Zeeland, Kanada och Japan.

Det verkar säkert att tidpunkten innebär att kommissionen ser en möjlighet i den stora sannolikheten att Storbritanniens konservativa regering kommer att förlora ett val senare i år. När förhandlingsmandatet är överenskommet kan det brittiska Labour Party mycket väl ha makten.

Labour visade intresse för att Storbritannien skulle gå med i Erasmus+, programmet som finansierar utbildningsmöjligheter för unga människor som flyttar mellan europeiska länder. Kommissionen föreslår att ett avtal mellan EU och Förenade kungariket om ungdomsrörlighet "kan stödjas av en parallell diskussion om Storbritanniens eventuella anslutning till Erasmus+".

Labours reaktion har inte varit positiv, åtminstone betraktar timingen som ohjälpsam. Man planerar att gå in i valet och lovar bättre samarbete och bättre relationer med EU men med tre "röda linjer". De utesluter återgång till den inre marknaden, tullunionen eller fri rörlighet för människor. Även om opinionsundersökningar tyder på att potentiella Labour-väljare som stödde Brexit och inte ångrar det är en krympande del av väljarna, är partiet fast beslutet att inte skrämma dem.

Det mesta av den brittiska pressen är normalt konservativa och pro-Brexitvänliga. Den pålitliga Tory Daily Telegraph har vederbörligen rapporterat kommissionens förslag som EU:s "frestande" Labours ledare, Sir Keir Starmer. En talesperson för partiet upprepade att det skulle försöka förbättra förbindelserna mellan Storbritannien och EU "inom våra röda linjer" och pekade på dess idéer för att minska veterinärkontrollerna i hamnar och för att lätta på restriktionerna för att turnera för musiker och andra artister.

Annons

Men talespersonen sade också att "Labour har inga planer på ett ungdomsrörlighetsprogram". Avsaknaden av ett sådant förslag i dess valmanifest utesluter förstås inte att man är öppen för tanken en gång i regeringen. Det kan vara ett attraktivt sätt att göra skillnad till låga ekonomiska kostnader.

Det politiska priset kan då också vara litet. De flesta i åldersgruppen som skulle gynnas var för unga för att rösta i folkomröstningen 2016 och många av dem är rasande över att de nekats rätten att leva, studera och arbeta i EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend