Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

EU utökar det internationella samarbetet om kritiska råvaror

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ett nytt internationellt forum syftar till att öka det globala samarbetet inom kritiska råvaror, som är avgörande för världens gröna och digitala omställningar. Det inkluderar Europeiska unionen och dess kolleger i det befintliga mineralsäkerhetspartnerskapet, men på ett avgörande sätt tar det också fram ytterligare fyra länder, inklusive de mineralrika centralasiatiska staterna Kazakstan och Uzbekistan, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Kritiska råvaror (CRM) är oumbärliga för en bred uppsättning tekniker som behövs för Europeiska unionens strategiska sektorer som t.ex. nollindustri, digital, rymd och försvar. Efterfrågan på sådana kritiska råvaror har aldrig varit högre men kommer säkerligen att växa ytterligare, drivet av de gröna och digitala övergångarna. Till exempel förväntas EU:s efterfrågan på litium som används i elbilsbatterier och energilagring tolvfaldigas fram till 2030. Samtidigt riskerar utbudet av CRMs av stora geopolitiska, miljömässiga och andra utmaningar.

I en viktig utveckling har Kazakstan och Uzbekistan, tillsammans med Namibia och Ukraina gått samman med de 15 befintliga mineralsäkerhetspartnerna i Australien, Kanada, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Indien, Italien, Japan, Norge, Republiken Korea, Sverige , Storbritannien, USA och själva EU. Den utökade gruppen har lanserat ett nytt Minerals Security Partnership Forum.

The Critical Raw Materials Club som tillkännages av Europeiska kommissionen blir nu en fullständig del av MSP-forumet. Forumet kommer att sammanföra resursrika länder och länder med hög efterfrågan på dessa resurser, med en projektgrupp som fokuserar på att stödja och påskynda implementeringen av hållbar användning av kritiska mineraler.

En politisk dialog kommer att identifiera strategier för att öka hållbar produktion och lokal kapacitet. Det kommer att underlätta regleringssamarbete för att främja rättvis konkurrens, transparens och förutsägbarhet, samt främja höga miljömässiga, sociala och förvaltningsstandarder i hela leverantörskedjorna.

Medlemskap i MSP-forumet kommer att vara öppet för ytterligare partner som är redo att förbinda sig till nyckelprinciper, inklusive diversifiering av globala leveranskedjor och höga miljöstandarder, god förvaltning och rättvisa arbetsvillkor. Som ett tecken på starkt transatlantiskt samarbete kommer EU och USA gemensamt att leda det nya forumet. Tillsammans med de andra partnerna når de båda ut till potentiella medlemmar i Amerika, Afrika, Asien och Europa.

MSP-forumet bygger på EU:s paket för kritiska råvaror som antogs i mars 2023, som betonade behovet av mer mångsidiga och mer hållbara CRM-försörjningskedjor genom nya, ömsesidigt stödjande internationella partnerskap. Den senaste är mellan EU och Uzbekistan, som har undertecknat ett samförståndsavtal som lanserar ett strategiskt partnerskap om kritiska råvaror. Detta viktiga avtal markerar ett viktigt steg mot att säkra ett diversifierat och hållbart utbud av CRM för gröna och digitala övergångar både i EU och Uzbekistan.

Annons

Det samförståndsavtal som undertecknades av Europeiska kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis och Uzbekistans minister för investeringar, industri och handel Laziz Kudratov underströk partnernas gemensamma åtagande att förbättra samarbetet inom CRM-området. Detta kommer att integrera hållbara CRM-värdekedjor, via nätverk, urval av projektförslag, gemensam utveckling av projekt, främjande och underlättande av handel och investeringskopplingar längs hela värdekedjan.

Det kommer att vara viktigt att förbättra motståndskraften i CRM-försörjningskedjorna och upprätta en dialog för att öka transparensen i åtgärder relaterade till investeringar, verksamhet och export. Finansiering måste mobiliseras för projekt som är ett resultat av partnerskapet mellan EU och Uzbekistan och för utveckling av infrastruktur, såsom utveckling av ren energiförsörjning.

Det är förutsett att samarbetsområden kommer att innefatta att uppnå hållbar och ansvarsfull prospektering och produktion, såväl som forskning och innovation, inklusive utbyte av kunskap och teknik relaterade till hållbar prospektering, utvinning, bearbetning och återvinning av CRM. De två sidorna kommer också att samarbeta för att bygga upp kapacitet för att upprätthålla relevanta regler och för att utveckla utbildning och färdigheter.

Nästa steg inkluderar att komma överens om en operativ färdplan med konkreta steg mot dess genomförande, som en del av EU:s åtagande att upprätta ömsesidigt fördelaktiga CRM-värdekedjaspartnerskap med resursrika länder. Uzbekistan har de näst största reserverna av CRM i Centralasien, med betydande fyndigheter av olika mineraler som koppar, molybden och guld. Landets gruvstrategi ligger i linje med dess ambitioner att öka bearbetningen av CRM för både inhemska och internationella industrier, särskilt inom fordons- och konsumentelektronik.

Partnerskapet ligger i linje med Global Gateway-strategin, EU:s nyckelinitiativ för investeringar för hållbara och högkvalitativa projekt runt om i världen, med hänsyn till partnerländernas behov och säkerställande av varaktiga fördelar för lokalsamhällen. EU kommer att mobilisera upp till 300 miljarder euro av sådana investeringar till 2027.

EU har tidigare etablerat råvarupartnerskap med Kanada (2021), Ukraina (2021), Kazakstan (2022), Namibia (2022), Chile (2023), Argentina (2023), Zambia (2023), Demokratiska republiken Kongo ( 2023) och Grönlands autonoma territorium (2023).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend