Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

EU:s utrikeschef kritiserar EU-kommissionens ordförande von der Leyen för hennes "pro-israeliska ställning"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

''Von der Leyens resa till Israel, med en sådan helt pro-israelisk position, utan att representera någon annan än henne själv i en fråga om internationell politik, har medfört en hög geopolitisk kostnad för Europa, säger Josep Borrell. "Von der Leyen stärker Europa medan Borrell försvagar Europa", kommenterade den österrikiske parlamentsledamoten Lukas Mandl.

EU:s utrikeschef Josep Borrell kritiserade skarpt EU-kommissionen Ursula von der Leyen för hennes ''pro-israeliska ställning'' i en lång intervju med den spanska dagstidningen El Pais.
''Historiens tyngd förklarar Tysklands ställning i spetsen för institutionerna: Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Tel Aviv där hon försvarade Israels rätt att försvara sig utan att sätta några begränsningar för regeringen, '' sade Borrell, i en hänvisning till den solidaritetsresa till Israel som von der Leyen gjorde några dagar efter attackerna den 0 oktober, tillsammans med EU-parlamentets ordförande Roberta Metsola;

Han tillade att "Von der Leyens resa, med en sådan fullständigt pro-israelisk position, utan att representera någon annan än henne själv i en fråga om internationell politik, har medfört en hög geopolitisk kostnad för Europa."

I intervjun noterade Borrell också att ''USA:s ståndpunkt tar ut sin rätt på Biden bland de unga demokratiska väljarna.''

Han tillade, "Katastrofen i Gaza är inte resultatet av en jordbävning eller en översvämning: den är konsekvensen av förödande militära åtgärder. Hamas är en idé, och en idé bekämpas bara med en annan idé. Israels premiärminister Benjamin Netanyahus planer för Gaza är oacceptabla. Hatets frön sås i generationer. Det är en öppen hemlighet att israelerna finansierade Hamas och spelade för att splittra palestinierna. ''

Ombads om en kommentar om Borrels kommentarer om Von der Leyen vid EU-kommissionens dagliga briefing på tisdagen, svarade kommissionens talesperson Eric Mamer: ''Presidentens ståndpunkt om konflikten mellan Israel och Hamas är exakt densamma som den som uttrycktes av rådet för utrikesfrågor och Europeiska rådet. Jag tänker inte kommentera en kortfattad kommentar: ''Låt mig bara påminna er om att ställningen som EU-kommissionens ordförande är exakt densamma som

Flera ledamöter i EU-parlamentet kritiserade Borrells attack mot von der Leyen, vid en debatt om situationen i Gaza i EU-parlamentet i Strasbourg. "Von der Leyen stärker Europa medan Borrell försvagar Europa", sa den österrikiske parlamentsledamoten Lukas Mandl från mittenhögerpartiet European People's Party (EPP). Han betonade att Israel är det enda demokratiska landet i regionen ''som också försvarar oss européer''.

Annons

”Jag hörde den höga representanten Borrell attackera EU-kommissionens ordförande igen. Varför? För att vi har EU-val om två månader? Är detta den höga representantens roll?,” frågade den spanske parlamentsledamoten Lopez Isturiz-White från EPP.

I en annan intervju i söndags med den spanska dagstidningen El Diario kritiserade EU:s utrikespolitiska chef den israeliska regeringen för att vägra lyssna på all kritik, även när den kommer från FN.


"Jag hävdar rätten att kritisera israeliska regeringsbeslut utan att betraktas som en antisemit. Dessa två saker har ingenting med varandra att göra”, förklarade han.
Han hävdade också att det internationella samfundet måste införa en tvåstatslösning, i avsaknad av någon vilja från Israels sida att göra det.


Borrell kritiserade också USA för att ha lagt in sitt veto mot ett förslag till resolution från FN:s säkerhetsråd som kräver vapenvila i Gazaremsan.
"Även om det inte är deras avsikt så ger de Netanyahu makt", sa han.
Han tillade att även om Israel hade rätt att försvara sig, hade dess användning av våld varit "oproportionerligt".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend