Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

EU bekräftar handelsstödet till Ukraina och Moldavien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EU-kommissionen har idag föreslagit att upphävandet av importtullar och kvoter på ukrainsk export till EU förnyas med ytterligare ett år, samtidigt som skyddet för känsliga EU-jordbruksprodukter stärks. Detta görs i linje med EU:s åtaganden till stödja Ukraina så länge det tar.

"EU måste fortsätta att visa solidaritet med Ukraina och Moldavien inför Rysslands fortsatta aggression." sade Valdis Dombrovskis, vice ordförande och kommissionär för handel. "Detta förslag har den rätta balansen: vi behåller vårt ekonomiska stöd till båda länderna, samtidigt som vi tar hänsyn till EU:s jordbrukares intressen och känslighet. Detta kommer att uppnå det dubbla målet att hjälpa till att hålla Ukrainas och Moldaviens ekonomier igång, samtidigt som de har starkare skyddsåtgärder för att förhindra marknadsstörningar i EU."

Dessa autonoma handelsåtgärder (ATM) har funnits sedan juni 2022 och är en nyckelpelare i EU:s orubbliga stöd till Ukraina och dess ekonomi. Åtgärderna hjälper lindra den svåra situation som ukrainska producenter står inför och exportörer som en konsekvens av Rysslands oprovocerade och omotiverade anfallskrig.

Även om uttagsautomaternas huvudsakliga mål är att stödja Ukraina, är åtgärderna det också medveten om EU:s jordbrukares och andra intressenters känslighet. För detta ändamål, och med tanke på en betydande ökning av importen av vissa jordbruksprodukter från Ukraina till EU under 2022 och 2023, innehåller de förnyade uttagsautomaterna en förstärkt skyddsmekanism. Detta säkerställer att snabba avhjälpande åtgärder kan vidtas i händelse av betydande störningar på EU-marknaden eller på marknaderna i en eller flera medlemsstater.

För de känsligaste produkterna – fågel, ägg och socker – en nödbroms är planerad vilket skulle stabilisera importen på de genomsnittliga importvolymerna 2022 och 2023. Detta innebär att om importen av dessa produkter översteg dessa volymer, skulle tullar återinföras för att säkerställa att importvolymerna inte avsevärt överstiger de föregående åren.

Parallellt föreslår kommissionen att förnya upphävandet av alla återstående tullar på import från Moldavien med ytterligare ett år i kraft sedan juli 2022.

Nästa steg

Annons

Förslagen kommer nu att behandlas av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd. Målet är att säkerställa en sömlös övergång från den nuvarande regimen för uttagsautomater till den nya, när de nuvarande regimerna löper ut den 5 juni 2024 för Ukraina och 24 juli 2024 för Moldavien.

Bakgrund

I kraft sedan den 4 juni 2022 har uttagsautomaterna för Ukraina haft en klar positiv effekt på Ukrainas handel med EU. Tillsammans med Solidaritetsbanorna har bankomaten säkerställt att handelsflödena från Ukraina till EU har förblivit anmärkningsvärt stabila 2022 och 2023, trots de stora störningar som kriget orsakade och mot den allmänna trenden med en minskning av Ukrainas handel totalt sett. Den totala EU-importen från Ukraina uppgick till 24.3 miljarder euro under de 12 månaderna fram till oktober 2023 jämfört med nivåerna före kriget 2021 på 24 miljarder euro.

Ensidigt och av tillfällig karaktär, uttagsautomaterna avsevärt breddar omfattningen av tullliberalisering inom det djupa och omfattande frihandelsområdet mellan EU och Ukraina (DCFTA) genom att upphäva alla utestående tullar, kvoter och skyddsåtgärder på ukrainsk import i Ukrainas tid av nöd. Parallellt fortsätter EU och Ukraina diskussionerna om ytterligare permanent och ömsesidig tullliberalisering enligt artikel 29 i associeringsavtalet mellan EU och Ukraina.

Uttagsautomaterna för Moldavien har varit i kraft sedan den 25 juli 2022. Moldaviens export till resten av världen har lidit av Rysslands militära aggression mot Ukraina eftersom de ofta förlitade sig på transit genom ukrainskt territorium och ukrainsk infrastruktur. Uttagsautomaterna har hjälpt Moldaviens ansträngningar att omorientera exporten via EU. Sammantaget ökade exporten från Moldavien till EU från 1.8 miljarder euro 2021 till 2.6 miljarder euro 2022.

Kommissionen föreslår nu att upphävandet av alla tullar på import från Moldavien förnyas med ytterligare ett år. Detta innebär i praktiken att exporten av sju jordbruksprodukter från Moldavien som omfattas av tullkvoter kommer att fortsätta att vara helt liberaliserad: tomater, vitlök, bordsdruvor, äpplen, körsbär, plommon och druvjuice.

För mer information

Upphävande av importtullar och kvoter på ukrainsk export till EU

Upphävande av alla återstående tullar på import från Moldavien

Handelsförbindelserna mellan EU och Ukraina

Handelsförbindelser mellan EU och Moldavien

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend