Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Handelsavtalet mellan EU och Chile saknar djurskydd

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det moderniserade frihandelsavtalet mellan EU och Chile, som godkändes av Europaparlamentet den här veckan, innehåller åtaganden om djurens välbefinnande såsom erkännande av djurs förnimmelse, utfasningen av antibiotika som används som tillväxtfrämjare och språk om djurskyddssamarbete.

Även om dessa bestämmelser välkomnas, bör de negativa effekterna av en ovillkorlig handelsliberalisering inte ignoreras: EU och Chile bör maximera språket om djurskyddssamarbete inom avtalet för att säkerställa betydande framsteg för djurens välbefinnande.

2002, när EU och Chile slöt sitt första handelsavtal, lade de för första gången någonsin till bestämmelser om djurskyddssamarbete. Ändå följdes den av en ökad intensifiering i den chilenska boskaps- och vattenbrukssektorn på grund av ökade handelsmöjligheter. Det finns en stor risk att denna moderniserade affär kommer att underblåsa denna trend eftersom den ger ytterligare marknadstillträde för chilenska animalieprodukter genom att öka kvoterna för fjäderfä, fläsk, får och nötkött utan några djurskyddsvillkor. Ett sådant villkor kunde ha bidragit till att förbättra djurskyddsnormerna i Chile, särskilt med tanke på det Chilenska producenter tror att handelsavtalet skulle skapa större säkerhet för investeringar som syftar till export till EU.

Frihandelsavtalet innehåller ett kapitel om hållbara livsmedelssystem med bestämmelser om djurskyddssamarbete, trots att det är icke-bindande. Framtida samarbete mellan EU och Chile om djurskydd, som likasinnade partners, måste fokusera på konkreta initiativ som avveckling av burar för grisar och fjäderfä, tillsammans med lägre beläggningstäthet för fjäderfä. Andra områden är djurtransporter, anestesi vid stympningar och gemensamma handlingsplaner för att fasa ut antibiotikaanvändning i animalieproduktionen.

Det är en besvikelse att EU:s nya kapitel om handel och hållbar utveckling (TSD) ännu inte kommer att gälla för detta handelsavtal. Översynsprocessen av TSD-kapitlet bör innehålla ett detaljerat språk om kopplingen mellan djurvälfärd och hållbar utveckling, bevarande av vilda djur och handel, och vikten av att säkerställa välfärd inom vattenbruket. När det gäller efterlevnaden bör EU och Chile skapa tydliga färdplaner, identifiera prioriterade frågor och inkludera sista utvägssanktioner.

I november 2021 undertecknade den chilenska presidenten Gabriel Boric ett djurförpliktelse med Veg Foundation under sin kampanj. Dokumentet innehåller 10 punkter för att förbättra livet för djur som föds upp för konsumtion.

"Tyvärr efter två års regering har mycket små framsteg gjorts för att uppfylla detta åtagande, eftersom endast en av de 10 punkterna har arbetats med. Vi uppmanar president Boric att hålla sitt ord och förbättra livet för miljontals djur i Chile, genom att implementera dessa punkter i både handelsavtal och nationell lagstiftning. Detta frihandelsavtal kunde ha stärkt nationella ansträngningar liknande effekterna av det första handelsavtalet mellan EU och Chile, vilket ledde till antagandet av chilensk djurskyddslagstiftning 2009", kommenterade Ignacia Uribe, grundare och VD, Veg Foundation.

Annons

"Tills EU har djurskyddsbaserade importkrav bör EU förhandla fram ambitiösa djurskyddsvillkor med alla handelspartner, och replikera det tillvägagångssätt som det följde i handelsavtalet mellan EU och Nya Zeeland. EU bör inte låta sin handelsagenda frysa vägen mot högre välfärdssystem för livsmedel. Att ta till sig djurskyddsvillkor i vissa frihandelsavtal och utelämna dem i andra skulle verkligen vara osammanhängande", Kommenterade Reineke Hameleers, VD, Eurogroup for Animals.

Eurogroup for Animals och den chilenskbaserade organisationen Veg Foundation beklagar att moderniseringen av detta handelsavtal inte garanterar detta Handeln mellan EU och Chile har ingen skadlig inverkan på djuren, och uppmuntra en effektiv övergång till hållbara livsmedelssystem där djurens välbefinnande främjas och respekteras.


Eurogroup for Animals representerar över nittio djurskyddsorganisationer i nästan alla EU-medlemsstater, Storbritannien, Schweiz, Serbien, Norge och Australien. Sedan grundandet 1980 har organisationen lyckats uppmuntra EU att anta högre rättsliga standarder för djurskydd. Eurogroup for Animals speglar den allmänna opinionen genom sina medlemmar och har både den vetenskapliga och tekniska expertis som krävs för att ge auktoritativa råd i frågor som rör djurskydd. Eurogroup for Animals är en av grundarna av World Federation for Animals som förenar djurskyddsrörelsen på global nivå.

Veg Foundation är en internationell ideell organisation som arbetar i Latinamerika för att främja växtbaserad kost och för att minska odlade djurs lidande. Genom sitt projekt Observatorio djur det samarbetar med företag och regeringar för att förbättra livet för djur som odlas för konsumtion. Den genomför också flera utredningar för att öka medvetenheten bland allmänheten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend