Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

WORLD Obesity Day - Alliansen mot fetma

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

"Avvisa policyer som skamlar näringsämnen. Förespråkar en integrerad tvärvetenskaplig strategi".

Prof. Carruba (Universitetet i Milano): "Fetma måste integreras i väsentliga vårdnivåer."

Prof. Paganini (Competere.Eu): "Empowering Consumer Food Awareness. Brådskande återupptäckt av balansen i Medelhavsdieten."

Milano, 4 mars 2024 – "Fetma utgör en eskalerande global utmaning, ofta karakteriserad som en osynlig epidemi som drabbar över en miljard individer världen över, med 380 miljoner under 15 år. Allvaret i denna epidemi är sådan att vi år 2030 kan se en minskning av förväntad livslängd på grund av till fetmarelaterade komplikationer – ett fenomen som saknar motstycke i mänsklighetens historia. Prognoser tyder på att 2035 kan antalet överviktiga individer skjuta i höjden till 4 miljarder, nästan hälften av den beräknade globala befolkningen." Detta alarmerande uttalande utfärdades idag på World Obesity Day av Michele Carruba, hedersordförande för Centre for Obesity Study and Research (CSRO) vid universitetet i Milano, och Pietro Paganini, ordförande för Competere - Policy for Sustainable Development.

Carruba och Paganini är ledande figurer i International Alliance Against Obesity, som samlades för första gången den 19 januari vid universitetet i Milano och invigde en serie internationella symposier om överdriven undernäring.

"Idag klassas inte fetma som en sjukdom i sig", förklarar Carruba, "men den är nära sammanflätad med många icke-smittsamma sjukdomar, som i sig är de främsta globala dödsorsakerna."

Enligt studier utförda av alliansen uppskattas den ekonomiska belastningen av denna kris till nästan 2 biljoner dollar, utan hänsyn till förluster i samband med minskad produktivitet och de samhälleliga konsekvenserna av stigmatisering.

Annons

"Inför det här scenariot" - konstaterar Paganini, författare till "iFood: Escaping Food Ideology", "är det uppenbart att nuvarande folkhälsopolitik ännu inte har gett de önskade resultaten. Jag hänvisar särskilt till införandet av förenklad näringsdeklaration, som t.ex. Nutriscore och finanspolitik inriktad på livsmedel med högt sockerhalt och högt mättat fettinnehåll. Dessa åtgärder inskränker oavsiktligt valfriheten och undergräver kosternas mångfald, samtidigt som de orättvist förtalar specifika näringsämnen utan att ta itu med de mångfacetterade rötterna till fetma."

Alliansen hävdar att fetma är en multifaktoriell fråga som påverkas av en myriad av faktorer, inklusive genetik, metabolism, livsstil och psykologiskt välbefinnande. Denna komplexitet understryker avsaknaden av en lösning som passar alla och understryker nödvändigheten av ett integrerat tillvägagångssätt som omfattar balanserad kost, aktivt liv och robust näringsutbildning som främjar kritiskt tänkande och medvetenhet.

Enligt Paganini är brådskande åtgärder absolut nödvändiga för att "odla en hälsocentrerad kultur som värdesätter jämvikt framför påtvingande, och erbjuder en väg ut ur denna kris. Att utbilda individer om vikten av en balanserad livsstil kräver tid och engagemang, men det är viktigt för att utrusta kommande generationer att möta de utmaningar som är förknippade med fetma. Vårt uppdrag är att förespråka policyer och initiativ som stärker näringsutbildning, samtidigt som vi utökar tillgången till näringsrik mat och aktiva levnadsalternativ för alla."

Inom denna tvärvetenskapliga ram växte Alliansen mot fetma fram, med över 30 forskare från olika discipliner som representerar universitet över hela Europa i spetsen. Målet för detta begynnande forskarsamhälle är att tvinga institutioner att erkänna fetma som en mångfacetterad fråga, och samla akademiker, forskare och tänkare från olika områden för att kollektivt ta itu med plågan av överdriven undernäring.

"Att vara överviktig", tillägger Carruba, "bör inte tolkas som ett misslyckande med att reglera matintaget utan snarare som en sjukdom som härrör från dysregleringen av det homeostatiska systemet som styr energimetabolism och matkonsumtion. Vetenskapen bekräftar fetma som ett tillstånd som kan behandlas och förebyggas. Med tanke på dess komplicerade samspel av miljömässiga, psykologiska och genetiska faktorer, kräver det ett integrerat tvärvetenskapligt tillvägagångssätt, som inkluderar psykologiskt stöd, farmakologiska interventioner eller, i extrema fall, kirurgiska ingrepp. Men i dagsläget har vi inte tillräckligt med medicinsk yrkesverksamma som effektivt kan ta itu med fetmaproblemet. Därför är det absolut nödvändigt att etablera en ny medicinsk specialitet dedikerad till att hantera detta tillstånd. Med fetma som eskalerar i en alarmerande takt, skulle till och med omedelbar ingripande kräva minst ett decennium för att skaffa en adekvat kohort av skickliga läkare Underlåtenhet att agera snabbt riskerar att göra det nationella hälso- och sjukvårdssystemet ekonomiskt ohållbart. Sammanfattningsvis är det ytterst viktigt att erkänna fetma som en sjukdom och integrera den i de väsentliga vårdnivåerna (Lea).

Foto: Louis Hansel on Unsplash

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend