Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

EU:s utrikes- och försvarsministrar lovar att göra mer för att beväpna Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Rådet för utrikesfrågor i Luxemburg - där såväl EU:s försvarsministrar som utrikesministrar deltog fick höra av sina ukrainska motsvarigheter om det ökade ryska bombardementet som deras land står inför. Utrikesminister Dmytro Kuleba och försvarsminister Rustem Umerov gick med i starten av mötet via videokonferenser, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Förutom missiler och drönare rapporterade ukrainarna att 7000 guidade bomber avfyrades av Ryssland under fyra månader i år, cirka 60 guidade bomber om dagen. Det förekommer också ständig beskjutning i området nära frontlinjen. Ukraina saknar vapen för att helt försvara sig mot Rysslands aggression. 

EU:s höge representant för utrikesfrågor Josep Borrell sa att det var en tydlig känsla av brådska för Europeiska unionen och alla ukrainska allierade att agera. "Det viktigaste sättet att agera är att tillhandahålla luftvärnsbatterier och ammunition för dessa batterier", sa han.

Josep Borrell föreslog att den brådskande leveransen av luftvärnssystem och missiler till Ukraina skulle samordnas på EU-nivå. Vissa medlemsländer angav att de var beredda att överväga specifik hjälp till Ukraina eller att bidra till befintliga initiativ, genom att ansluta sig till tjeckerna när det gäller ammunition eller tyskarna om luftförsvaret.

"Den [ryska] påverkan på Ukrainas elsystem är mycket hög ... det är mycket skrämmande", sa han och tillade att "det finns en tydlig känsla av brådska för Europeiska unionen och alla Ukrainas allierade att agera.  

"Det viktigaste sättet att agera är att tillhandahålla luftvärnsbatterier och ammunition till dessa batterier ... samtidigt behöver vi inte glömma bristen på ammunition för konventionella slagsmål med 155 [millimeter] kaliber. Många länder har anslutit sig till det tjeckiska initiativet för att leta efter ammunition överallt i världen. Den första leveransen kommer i slutet av maj/första juni. Och andra har också visat att de är beredda att delta i det tyska initiativet för att koncentrera, samordna och driva på anti-flygkapaciteten”.  

Utrikesrådet diskuterade situationen i Mellanöstern och risken för eskalering i den större regionen. Ytterligare steg kom överens mot Iran, både som svar på dess hot mot den regionala stabiliteten och på dess stöd till Ryssland.

Annons

"Vi har nått en politisk överenskommelse för att utvidga och utöka den befintliga drönarregimen för att införa sanktioner mot Iran för att täcka missiler och deras potentiella överföringar till Ryssland", säger Josep Borell, som klargjorde att detta inkluderade missilproduktion. Han sa att EU skulle "utvidga det geografiska området för detta ramverk för att täcka leveranser av drönare och missiler inte bara till Ryssland utan till hela regionen i Mellanöstern och Röda havet och ... utöka listan över förbjudna drönarkomponenter".

När det gäller Gaza var den höga representanten dyster. Det gjordes inga framsteg när det gäller frigivningen av gisslan, inga utsikter till vapenvila, ingen verklig lättnad av den pågående humanitära katastrofen. Det skulle inte finnas någon bestående stabilitet i regionen så länge kriget i Gaza fortsätter. Ministrarna enades om att återigen bjuda in den israeliska utrikesministern till ett framtida möte i rådet för utrikesfrågor, liksom den nya premiärministern för den palestinska myndigheten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend