Anslut dig till vårt nätverk!

Tillsammans med

Ett skumt företag?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Värdet på den globala tonfiskmarknaden är över 34.6 miljarder pund. Det finns olika metoder för tonfiskfiske som används globalt. De viktigaste är stång och lina, där tonfisk fiskas en efter en, och stora nätmetoder som ofta används tillsammans med Fish Aggregating Devices (FAD) - strukturer som efterliknar naturligt förekommande fenomen (som flytande trädstammar) som samlar fisk, vilket gör dem lättare att fånga. Vanligtvis prenumererar företag på endera tekniken, men inte båda.

Indiska oceanens tonfiskkommission (IOTC), en mellanstatlig organisation inrättad under FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, ansvarar för bevarande och förvaltning av tonfisk och tonfiskliknande arter i Indiska oceanen.

John Burton är grundare, ordförande, direktör och majoritetsägare i World Wise Foods (WWF), ett brittiskt företag som upphandlar och marknadsför tonfisk till flera stora återförsäljare, inklusive Tesco, Sainsbury's, Marks & Spencer (M&S), Aldi och Whole Foods . Som majoritetsägare äger han över 75 % av World Wise Foods, vilket ger honom betydande kontroll. Han är också medgrundare och tidigare ordförande och är för närvarande en förvaltare av den brittiska välgörenhetsorganisationen International Pole and Line Foundation (IPNLF), som bedriver lobbyverksamhet till beslutsfattare som sedan kan anta lagstiftning som gynnar WWF. På detta sätt föreslås det att Burton använder sin position i både IPNLF och WWF för att främja sina egna affärsintressen.

Till exempel påstås IPNLF använda sitt inflytande som observatör vid IOTC för att främja WWF. Enligt Harrison Charo Karisa, en före detta direktör vid Kenyan State Fisheries Department, såväl som den tidigare chefen för den kenyanska IOTC-delegationen, ser IPNLF till att folk förstår spöfiske för att det ska bli accepterat och övertygande för kustnära stater. "

Dessa kuststater stödjer IPNLF och i gengäld stödjer Burton dem på ett kommersiellt gångbart sätt. WWFs verksamhet är inriktad på kuststater som t.ex

Maldiverna är en liten exportör till Storbritannien, men det är underförstått att WWF strävar efter att utöka sin marknadsandel genom IPNLF, som agerar för pole and line-industrin.

Vidare, enligt Adnan Ali, den tidigare direktören och förvaltaren för IPNLF, och nuvarande direktör för Horizon Fisheries (den främsta maldiviska leverantören av tonfisk till WWF), etablerade Burton IPNLF "för att främja WWF, och det var därför han ville få exklusiviteten för detta stångfiske under hans kontroll, och sedan bidra, för det är en mycket bra affär."

Annons

Detta tycks indikera ett mönster där IPNLF påverkar IOTC-delegater att begränsa Fish Aggregating Devices, som en del av dess strävan att främja spöfiske, vilket i sin tur skulle gynna WWF.

Urs Baumgartner, en förvaltare på IPNLF, påstod: "han [Burton] sa: "Jag måste skapa ett varumärke, så att folk ser skillnaden i butiken", och sedan vet stormarknaderna att de kan sätta ett annat pris... det är varför han [Burton] skapade välgörenhetsorganisationen".

Roy Bealey, fiskerikonsulten på IPNLF, bekräftade att leverantörer "blir medlemmar specifikt för att tjäna ekonomiskt för sina egna företag", de "betalar enbart för att bli associerade med oss". Enligt Bealey kan dessa företag sedan använda IPNLF-logotypen på sina produkter, vilket utnyttjar sin koppling till IPNLF, vilket gör att dess medlemmar kan dra nytta av IPNLF:s goda rykte, för kommersiell vinning.

IPNLF:s förslag mot FAD-fiske har också djupa konsekvenser på den brittiska konsumentmarknaden, eftersom endast 7 % av den globala tonfiskfångsten fångas med spö och lina. Till exempel förespråkar IPNLF för att implementera en havsomfattande FAD-stängning och att minska antalet FAD som kan distribueras och användas. Skulle betydande begränsningar läggas på FADS, kommer pole- och lineproducenter, som WWF, att se oväntade vinster från en sådan marknadsförskjutning. I ett dokumenterat fall, där ett tillfälligt förbud mot FAD infördes i Västafrika, steg grossistpriset månad till månad med mer än 2 % för bonit och mer än 1 % för gulfenad.4

Effekterna, särskilt på brittiska konsumenter, skulle vara en av skyhöga kostnader och skada tillgången till prisvärd tonfisk på grund av minskad tillgänglighet. Blue Marine Foundation lyfter fram en skarp verklighet: 69 % av de brittiska konsumenterna konsumerar regelbundet tonfisk, och 22 % förlitar sig på konserverad tonfisk varje vecka. Från juni '22 till juni '23 spenderade brittiska invånare 408.5 miljoner E61,012 miljoner på XNUMX XNUMX ton tonfisk, vilket markerar den som landets näst mest populära skaldjur efter lax. 

Den större fångsten, särskilt för billiga tonfiskarter som bonit, som är den ledande arten som säljs av brittiska återförsäljare, är avgörande för att mata människor som lever i fattigdom. En övergång till tonfisk med spön och linfångad tonfisk kommer att prissätta många från en viktig proteinkälla, med landbaserade alternativ som alltid medför högre kolkostnader på planeten.

Mer stabila fångster från snörpvadsflottor skapar dessutom förbättrad anställningstrygghet för tiotusentals arbetare i både utvecklade länder och utvecklingsländer. Denna anställningstrygghet är viktig på platser som Mauritius och Seychellerna, men även i Storbritannien där en fiskerirapport från 2022 visar en industri på tillbakagång. FADs är avgörande för att upprätthålla globala koldioxidminskningsmål samtidigt som de säkrar ekonomisk och livsmedelssäkerhet för miljoner.

Även om blåfenad tonfisk har återvänt till brittiska vatten under de senaste åren, är Storbritannien en nettoimportör av tonfisk och fortsätter att vara en stor importör av tonfisk i världen. Enligt UK Sea Fisheries årsrapport för 2022 var de största exportörerna av tonfisk till Storbritannien Ecuador, Mauritius och Seychellerna. De två sistnämnda länderna i Indiska oceanen skulle bli ödelagda av de betydande begränsningarna av FADs och faktum är att endast 16 av de 30 IOTC-medlemsländerna röstade för att förbjuda FAD-fiske i Indiska oceanen. 

https://www.imarcgroup.com/tuna-market#~:text=The%20global%20tuna%20market%20size,3.4%25%20during%202024%D2032

 https://www.iss-foundation.org/a bout-issf/wh at-we-publish /2023/03/08/issf-re port-85-of-globa I-tu n a-catchcomes-from-stocks-at-healthv-levels-ll-requires-stronger-

https://ipnlf.org/wp-content/uploads/2023/11/Joint-Position-Statement-lOTC-Special-Session-on-FADs-.pdf

https://www.mintecglobal.com/top-stories/fad-ban-supports-firm-west-african-tuna-prices

 https://www.bluemarinefoundation.com/wp-content/uploads/2023/11/BMF TunaBlindspot-1.pdf

https://assets.publishing.service.gov.uk/media/654e277cceOb3a000d491530/UK Sea Fisheries Statistics 20 22 101123.pdf

 https://www.gov.uk/government/statistics/u k-sea-fisheries-annual-statistics-report-2022/section-4-

https://fiskerforum.com/iotc-in-turmoil-over-fad-ban-vote/

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend