Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakisk minister beskriver hur man kan stärka EU:s relation med sitt land

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vid ett besök i Bryssel för att delta i EU-kommissionens råvaruvecka förklarade Kazakstans industri- och byggminister Kanat Sharlapaev hur hans land redan uppfyller många av EU:s krav på kritiska råvaror. Han redogjorde för hur Kazakstan och Europeiska unionen, som pålitliga partner, kan utöka detta utbud och stärka handels- och investeringsförbindelser, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Det har gått ett år sedan EU och Kazakstan enades om ett strategiskt partnerskap om kritiska råvaror, batterier och grönt väte. Vid ett affärsforum om det strategiska samarbetet sa Kazakhstans industriminister Kanat Sharlapaev att Kazakstan till fullo stöder Europeiska unionens ambitioner om att diversifiera hållbara leveranser av kritiska råmineraler och är övertygad om att landet kan ge ett betydande bidrag till att uppnå detta mål. "Vår republik har alla nödvändiga kvaliteter, inklusive tillgången på råvaror, unik produktionskapacitet och geografisk närhet", sa han.

Behovet av att ta ytterligare ömsesidigt fördelaktigt samarbete om kritiska råvaror var centralt i förhandlingarna mellan ministern och Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič. Kazakstans enorma naturresurser inkluderar litium, krom, uran, baryt, rhenium, zink, bly, mangan, bauxit, koppar och guld, samt fossila bränslen i form av kol, olja och gas.

Detta innebär att förutom att göra det möjligt för Europa att diversifiera sin traditionella energiförsörjning, kan Kazakstan möjliggöra övergången till koldioxidsnål och förnybar energi, och tillhandahåller till exempel många av de material som krävs för batterierna som driver elfordon. Den har kapacitet att producera ungefär hälften av de 34 mineral som anses vara kritiska för EU.

Vicepresident Šefčovič sa att Europa för närvarande bara kan ta hand om 1 % av den globala produktionen av dessa material och att denna trend bara kommer att accelerera, med efterfrågan på till exempel litium som förväntas vara 12 gånger högre år 2030 och 21 gånger år 2050. Den totala efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller beräknas vara fem gånger större år 2030 och sex gånger år 2050.

Europas inhemska försörjning kommer aldrig helt att möta dess behov av kritiska mineraler, konstaterade vicepresidenten, så det måste diversifiera externa försörjningskällor genom att eftersträva ett närmare samarbete med sina partner. Speciellt, argumenterade han, med de som också tar hållbarhet på allvar - som Kazakstan.

Han sa att Europa hade mycket att erbjuda Kazakstan när det strävar efter att hållbart använda sina resurser. Det är världsledande inom elektrifiering av tunga maskiner för att avsevärt minska koldioxidavtrycket från gruvsektorn. Dessutom utvecklar europeiska företag moderna luftburna prospekteringsmetoder för användning i "intelligent gruvdrift".

Annons

Vicepresident Šefčovič och minister Shalapaev bevittnade undertecknandet av två avtal mellan EU och kazakiska företag. Europeiska kommissionen och Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling tillkännagav också ett avtal med Kazakstans nationella gruvbolag för att ekonomiskt stödja litiumprospektering och hållbar bearbetning av volfram.

Efteråt sa Kanat Sharlapaev att Kazakstan är redo och engagerat sig i att integrera sig i värdekedjan för kritiska råvaror. Han sa att de är passande namngivna eftersom de är särskilt viktiga för den gröna energiomställningen. Hans land möter just nu Europas behov av koppar som används i elfordonsbatterier och titan i flygplan.

Nästa steg krävde större investeringar i prospektering och produktion. Tillförlitlighet och förutsägbarhet är viktiga, inte bara när det gäller vad Kazakstan kan leverera utan också vad Europa kommer att köpa och investera i. På samma sätt har utvecklingen av handelsvägen Mellankorridoren sett stora investeringar från Kazakstan i järnvägar och hamninfrastruktur; Det som skulle ge ytterligare stimulans är ett åtagande från europeiska företag att använda det.

"Om vi ​​får långsiktiga avtal från stora europeiska aktörer inom logistik, kommer det att säkerställa långsiktiga investeringar på den vägen", sa han. Ministern påpekade också att det är mer överkomligt att transportera varor när mervärde har tillförts genom att utföra tillverkningsprocesserna i Kazakstan.

Han sa att det också är viktigt för europeiska företag att se på Kazakstan som en destination för sina produkter, såväl som en källa för råvaror. Dess geografiska läge gjorde det till porten till hela den centralasiatiska marknaden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend