Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

#gas-slaget splittrar USA, Ryssland och Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

 

Först var det Amerika mot Ryssland, sedan Europa mot Ryssland, sedan Europa mot Europa. Sagan kring Gazproms 866 km långa Nord Stream 9.5-pipeline på 2 miljarder euro som går direkt från Ryssland till Tyskland har blivit en geopolitisk dans som hotar ett nytt kallt krig, inte bara mellan USA och Putin utan mellan EU-medlemmar, skriver Fair Energy Director Peter Wilding.

Den amerikanska kongressen är nu redo att anta en sanktionsregim som kommer att äventyra investeringar i Nord Stream 2. Den nya bredsidan från Washington kan förnya oro bland utländska investerare i projektet. Många företag, som oljestora ExxonMobil, stoppade ryska investeringsprojekt medan banker stängde av finansieringen till lokala företag. Det mest framträdande målet är den omtvistade Nord Stream 2-rörledningen, som kan börja pumpa gas från Ryssland till Europa 2019, och är ett flaggskeppsprojekt för det Kremlkontrollerade gasmonopolet Gazprom.

USA:s motstånd mot pipelinen, som kritiker säger är ett geopolitiskt maktspel av Gazprom för att öka sin dominans av Europas energiförsörjning, kan bli en stor huvudvärk för projektets europeiska partners Shell, Engie, OMV, Wintershall och Uniper som har gått med på att betala hälften av kostnaden på 9.5 miljarder euro.

Kreml anser att amerikanska sanktioner som hotar Europas tillgång på rysk gas är en bluff. Men i slutändan har de globala naturgasmarknaderna förvandlats med mycket större tillgång och likviditet från en blomstrande amerikansk naturgasproduktion och stigande amerikansk export av flytande naturgas. Den här månaden anlände amerikanska transporter av LNG till Polen och Litauen undertecknade sitt första avtal om att ta emot amerikansk LNG, vilket visar att Gazprom håller på att förlora den makt man en gång hade över de europeiska exportmarknaderna.

Gazprom har varit desperat efter att hålla fast vid den europeiska gasmarknaden där man möter inte bara mer konkurrens utan också en politisk motreaktion på grund av dess tidigare hårda hand i energihandeln, exemplifierat av politisk gasprissättning och hot om gasnedskärningar. Östeuropeiska, nordiska och baltiska stater har fördömt Nord Stream 2 som ytterligare en monopolinsats av Ryssland i Europa och ett säkerhetshot med tanke på Rysslands ökade militära närvaro i regionen där rörledningarna skulle läggas. Europa är dock delat mellan Tyskland (som kämpar för pipelinen) och de östeuropeiska staterna. Det är därför som kommissionen nu har sökt ett mandat från EU:s medlemsländer att förhandla fram ett juridiskt avtal om Nord Stream 2. Detta kommer att tvinga Berlin för första gången att ta en politisk ställning till en affär som de hävdar är rent kommersiell. Men Tyskland måste också ta ställning till EU-kommissionens roll i att godkänna pipelinen samt den svåra frågan om att involvera andra medlemsländer i omröstningen om den.

Kommissionen anser att Nord Stream 2-projektet inte bidrar till energiunionens mål att ge tillgång till nya försörjningskällor, rutter eller leverantörer och att det skulle kunna göra det möjligt för en enda leverantör att ytterligare stärka sin ställning på EU:s gasmarknad och leda till ytterligare koncentration av försörjningsvägar. Därför försöker Bryssel skära igenom den rättsliga förvirringen för att ta hänsyn till grundläggande principer som härrör från internationell energilagstiftning och EU:s energilagstiftning, vilka inkluderar transparens i rörledningsdrift, icke-diskriminerande taxesättning, icke-diskriminerande tredjepartstillträde och åtskillnad mellan aktiviteterna för leverans och överföring.

Annons

Även om EU-kommissionen har reagerat på hotet om direkta amerikanska sanktioner mot Nord Stream 2 genom att varna för möjliga "vida och urskillningslösa" "oavsiktliga konsekvenser" på EU:s ansträngningar att diversifiera energikällor bort från Ryssland, menar Moskvas förslag att Europas gasleveranser från Ryssland är hotade kan övertyga andra EU-länder om behovet av att säkra alternativ för rysk gasimport och stödja kommissionens mandat.

Sammantaget ställs Ryssland inför ett dubbelt slag av minskande gasmarknadsandelar och nu ovälkommen politisk granskning från Washington och Bryssel som gör att Tyskland – och dess mängd tysta Nord Stream 2-anhängare – ser allt mer ensamma ut.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend