Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

# Kina och Stillahavsområdet är överens om att fördjupa vänskap och pragmatiskt samarbete

DELA MED SIG:

publicerade

on


Kinas president Xi Jinping
(avbildad) och ledare och tjänstemän från åtta öländer i Stilla havet, som har etablerat diplomatiska förbindelser med Kina, enades om att lyfta sina förbindelser till ett omfattande strategiskt partnerskap med ömsesidig respekt och gemensam utveckling i Port Moresby, Papua Nya Guineas huvudstad (PNG) den 16 november , skriver Folkets dagblad.

Under det kollektiva mötet var Xi värd för PNG:s premiärminister Peter O'Neill, president Peter Christian i Mikronesiens federala stater, premiärminister Tuilaepa Malielegaoi från Samoa, Vanuatus premiärminister Charlot Salwai, premiärminister Henry Puna från Cooköarna, premiärminister Samuela Akilisi Pohiva från Tonga, Niue premiärminister Toke Talagi och Fijis regeringsrepresentant, försvarsminister Ratu Inoke Kubuabola, nådde de också enighet om att skapa nytt allsidigt samarbete efter att ha diskuterat fördjupade relationer.

Kina har proaktivt öppnat sin marknad för öländerna, utökat investeringar i och import från länderna och välkomnat dem att gå ombord på snabbtåget för Kinas utveckling, sa Xi och tillade att vänskapen mellan folken på båda sidor kommer att bli ännu djupare när kommunikation och samarbete mellan Kina och öländerna boom.

PNG är den största absorbatorn av kinesiska investeringar bland öländerna i Stilla havet, med 44.47 miljoner dollar i direktinvesteringar 2017. Data visade att den bilaterala handeln 2017 uppgick till 2.836 miljarder dollar, en ökning med 24.4 procent från år till år.

Samma år tecknade kinesiska företag ingenjörskontrakt värda 1.73 miljarder dollar i PNG och registrerade en omsättning på 440 miljoner dollar. Deras investeringar och företagsetablering satte också fart på den lokala ekonomin.

The Belt and Road Initiative har erbjudit snabb hjälp till PNG:er ekonomisk utveckling, eftersom flera infrastrukturprojekt är under uppbyggnad i landet. De dåliga trafikförhållandena på den bergiga ön Nya Guinea, som bidrar med den största landytan till landet, hade kraftigt hindrat dess ekonomiska steg.

Lauding Belt and Road Initiative som ett bra initiativ för utvecklingsländer som PNG, sade O'Neill att det hjälper till att stärka anslutningsmöjligheter och infrastrukturbyggande i Stillahavsöarna.

Annons

Initiativet, enligt honom, kommer att gynna människorna som bor i avlägsna områden, och både PNG och andra Stillahavsöländer.

Tack vare byggandet och uppgraderingen av ett kinesiskt företag har Fijis Nabouwalu-motorväg, som en gång var dammig under torrperioden och fast i den våta säsongen, nu blivit en modern väg med en slät yta, betonade Fijis premiärminister Voreqe Bainimarama vid öppningsceremonin. av vägförlängningsprojektet.

Den 70 km långa motorvägen på Vanua Levu, den näst största ön i Fiji, byggdes och uppgraderades av China Railway First Group (Fiji) Co., Ltd (CRFG). Efter färdigställandet, det har minskat restiden från mer än fyra timmar till runt en timme.

Wang Gang, en chef för CRFG, sa att företaget har vunnit 28 projektbud i södra Stillahavsområdet sedan det grundades för cirka 10 år sedan.

Han tillade att den fijianska filialen hittills har anställt över 130 ledningspersonal från lokalsamhället och anställt fler lokala anställda än kinesiska anställda.

I Fiji bygger ett privat företag baserat i Zhejiang nu en 30-vånings landmärkebyggnad i huvudstaden Suva, där hotellen, endast med två femstjärniga hotell, är långt ifrån tillgång eftersom staden är hem för många sekretariat. regionala samarbetsorganisationer och huvudkontor för internationella organ i södra Stillahavsområdet.

Designad, investerad och utvecklad av WG International Real Estate Company, WG Friendship Plaza, med en golvyta på 46,000 XNUMX kvadratmeter, kommer att utrustas med femstjärniga hotell, kontor och internationella kongresscenter.

"Detta kommer inte bara att driva avkastningen på investeringar genom försäljning utan också driva den lokala ekonomin, inklusive skapandet av lokala jobb, sade Parveen Bala, dåvarande minister för lokalregering, boende, miljö, infrastruktur och transport i Fiji vid den banbrytande ceremonin. av projektet

 

Dela den här artikeln:

Trend