Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

#MedTech-investeringar är nyckeln till #corona-flyktvägen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Med det första halvåret 2020 som har påverkats hårt av covid-19-pandemin, har viruset äntligen verkar att vara på reträtt – åtminstone i en handfull europeiska länder. Men en återgång till det gamla status quo – eller till och med tillkomsten av en så kallad ”ny normal” – kan aldrig helt uthärdas förrän sjukdomen har övervunnits helt. Att uppnå en sådan bedrift kommer att innebära upptäckten av ett tillräckligt effektivt vaccin för att uppnå flockimmunitet – en process som normalt tar år eller till och med decennier att genomföra. Samtidigt kommer andra tekniska framsteg som telemedicin och distansbehandling sannolikt att bli en fast del av vårt dagliga liv.

Som sådan verkar det uppenbart att medicinteknik (MedTech) kommer att spela en avgörande roll för att utarbeta en exitstrategi från den nuvarande krisen. Långt innan utbrottet av coronaviruset kastade liv och försörjning i oordning, hade Europeiska investeringsbanken (EIB) finansierat biovetenskapliga projekt med ett öga på framtiden. Under de senaste fyra åren har ett 50-tal europeiska företag gjort det mottagna ackumulerade 1.3 miljarder euro från banken, där finansieringsfaciliteten för infektionssjukdomar (IDFF) står för 316 miljoner euro av det beloppet. I början av utbrottet höjdes IDFF:s budget med ytterligare 400 miljoner euro för att hjälpa företag att utveckla ny teknik och behandlingar för att bekämpa och övervinna covid-19.

De senaste mottagarna av finansieringen är CureVac och BioNTech, två biofarmaceutiska kliniska prövningsföretag från Tyskland. Den förstnämnda kommer att få tre delbetalningar på 25 miljoner euro i skuldfinansiering för att finansiera sitt vaccinprogram och utöka sina faciliteter på plats, medan det senare – som var det första företaget att uppträdande kliniska prövningar i Europa – kommer att få två delbetalningar på 50 miljoner euro för att finansiera ett fyrvägsvaccinförsöksprogram. Båda investeringarna är beroende av att företagen i fråga når vissa i förväg överenskomna milstolpar.

Privat sektor följer efter

 Offentliga organ som EG och EIB är inte ensamma om att leta efter nystartade företag för en lösning på covid-gåtan. A flotte av nya europeiska MedTech-outfits har fått betydande finansiering från den privata sektorn. München-baserade CereGate säkrade såddkapital tidigare i år från High-Tech Gründerfonds för att utveckla nya sätt att hjälpa människor med neurologiska tillstånd, medan Sanity Group, som arbetar med att utveckla cannabinoidbaserade läkemedel, ökade 20.1 miljoner Serie A-finansiering, slungar dem in i ledningen för denna kommande industri.

Den investeringen har inte heller varit begränsad inom Europa. Luxemburg-baserade SGH Capital fokuserar vanligtvis på innovation bland amerikanska företag, med nyligen investerat betydande kapital till företaget Clear Labs för diagnostiktestning av coronavirus, som använder revolutionerande nästa generations sekvenseringsteknik för att optimera både tillgängligheten och kvaliteten på covid-19-tester. Under ledning av Alexandre Azoulay har SGH Capital en förmåga att identifiera lovande satsningar från början och hjälpa dem att uppnå sin potential, vilket redan har varit bevittnat med pediatrisk telehealth start-up Blueberry Pediatrics.

Faktum är att telemedicin och videokonsultationer på distans kommer sannolikt att utgöra en integrerad del av morgondagens hälso- och sjukvård. Social distansering har varit en nyckelstrategi för att begränsa spridningen av coronaviruset, medan många länder helt enkelt inte är kapabla att ta itu med överdriven fotpåverkan i sina operationer, mottagningar och sjukhus. Även det bäst utrustade G7-landet, Japan, har bara 13.1 sjukhussängar per 1,000 2.5 personer, medan bottenmatarna (Kanada och Storbritannien) bara har XNUMX. Att stoppa inflödet av nya patienter genom att behandla dem på distans har redan visat sig vara enormt populärt i Frankrike, där antagandet av telemedicin har sköt upp med 40 % under det senaste året. I USA är förändringen ännu mer uttalad; idag har 46 % av patienterna använt telehälsa i viss kapacitet, upp från bara 11 % 2019.

Annons

Nystartade företag håller nyckeln

Medan vissa länder som Australien och Singapore är det aktivt främja teknologier som telemedicin, har det skett ett globalt trögt utnyttjande av den typen av tjänster, främst på grund av budgetrestriktioner, regulatoriska hinder och gammaldags motstånd mot förändring. MedTech-initiativ som dessa kan dock ge en säker livsstil för ett post-COVID-samhälle, medan andra MedTech-strävanden (som snabbare, mer exakt diagnostik och framför allt ett effektivt vaccin) kanske är det enda sättet på vilket sjukdomen kommer att vara besegrade, en gång för alla.

Med tanke på att nystartade företag till sin natur är mer anpassningsbara och dynamiska än större företag, kan de reagera snabbt på ett marknadslandskap som för närvarande är i konstant förändring. Men de är naturligtvis mottagliga för fallgroparna att ha färre resurser till sitt förfogande och är mycket mer benägna att gå i konkurs och misslyckas. Av den anledningen är det viktigt att de får finansieringen från investerare både offentliga och privata för att de ska kunna utföra sitt livsviktiga arbete, men status quo när det gäller EU-lagstiftningen är begränsande i det avseendet.

Större finansieringsflexibilitet behövs

Genom att endast ta hänsyn till den nuvarande kassaflödessituationen för ett nystartat företag, utesluter EG statliga investeringar i förlustbringande företag som kan visa sig vara lukrativa längre fram och – viktigast av allt – avgörande för att övervinna covid-19. Med det i åtanke har en koalition av mer än ett dussin representativa organ för nystartade företag från hela Europa skriven ett öppet brev till EG med krav på att reglerna mildras för att mindre företag ska kunna utföra sitt viktiga arbete.

Dessa företag ber inte om förmånsbehandling, utan bara tillgång till samma möjligheter som alla andra företag åtnjuter. Om nuvarande EG-president Ursula von der Leyen menade allvar med henne påstående Denna förändring av teknikdriften skulle utgöra en viktig aspekt av hennes femåriga mandatperiod, och om blocket som helhet vill finansiera de som är bäst placerade för att identifiera och utveckla ny teknik för att besegra viruset och hantera dess efterdyningar, då kommer kommissionen bör ta hänsyn till koalitionens oro. Att minska sina krav, effektivisera investeringsprocesser och underlätta innovation är det bästa sättet att navigera en flyktväg ut ur den mardröm där den mänskliga befolkningen för närvarande är fängslad.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend