Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Ryssland: Kreml fokuserar sina desinformationsinsatser på Tyskland den här veckan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den här veckan avslöjar EU:s underutnyttjade EU East StratCom Task Force att Kreml placerar Tyskland i rampljuset. Tjänsten som tillhandahålls av European External Action Service är EU:s blygsamma ansträngning för att hjälpa dem som luras av falska nyheter.

Om du verkligen vill ha falska nyheter kan du gå direkt till den ryska ambassadens twitterflöde. Idag (6 april) hävdade de att det malaysiska flygplanet MH17 som störtades över påskUkraina i juli 2014 "var menat att få Berlin ombord när det gäller den västerländska sanktionspolitiken mot Ryssland,... Varför frågar ingen vem som drar nytta av så lägligt incidenter?” Det här var väldigt klumpigt och jobbigt – även med ryska mått mätt – det här kanske fungerar hemma, men det kommer inte att fungera i Europa (tja kanske Ungern). Folk har blivit lite mer frågande.

Just a reminder, this was the assessment by the US: “We assess that Flight MH17 was likely downed by a SA-11 surface-to-air missile from separatist-controlled territory in eastern Ukraine. We base this judgment on several factors. Over the past month, we have detected an increasing amount of heavy weaponry to separatist fighters crossing the border from Russia into Ukraine. Last weekend, Russia sent a convoy of military equipment with up to 150 vehicles including tanks, armored personnel carriers, artillery, and multiple rocket launchers to the separatist. We also have information indicating that Russia is providing training to separatist fighters at a facility in southwest Russia, and this effort included training on air defense systems.”

Den senaste informationsbulletinen från "Desinformationsgranskningen":

Den här veckan var Tyskland återigen i rampljuset av pro-Kremlin desinformation. Det fanns flera rapporter i tjeckiska pro-Kreml-butiker som anklagade Tyskland för att vara Tjeckiens härskare och för att hindra landet från att komma in i euroområdet, liksom anklagelser om att Tyskland kontrollerar den tjeckiska försvarsmakten.

In a Lithuanian outlet, a German commander in NATO’s Enhanced Forward Presence battalion in Lithuania was accused of being a Russian agent, although the picture meant to prove the false claim was a fake: an image of the commander’s head was pasted onto another image with the help of Photoshop, as shown here and here.

I en slovakisk tidning tillkännagavs att Angela Merkel avgår – förvirrande nog drogs uttalandet tillbaka senare i samma artikel, ett fall av en kraftigt vilseledande rubrik. Dessutom anklagades Berlin för att sträva efter att styra den europeiska kontinenten via Bryssel, med ett tjeckiskt utlopp som gjorde paralleller mellan Brexit-förhandlingarna och München-avtalet som tillät Tyskland att annektera några tjeckoslovakiska territorier 1938.

Annons

Europe is everyone’s enemy

But it was not only Germany that was targeted with disinformation: The European Union, Member States and EU institutions also got their share of accusations this week. Just as last year, when after the horrific terror attacks in Brussels, pro-Kremlin outlets blamed Angela Merkel, the West, Europe – or even claimed the attacks were staged and did not happen at all; so too, after the horrifying attack in London on the 22nd of March, did a pro-Kremlin outlet claim this was orchestrated by the “Brussels elite” in order to deter Theresa May from triggering Brexit.

Meanwhile the European Parliament building in Strasbourg was claimed to have been inspired by the Tower of Babel (although it was really inspired by Roman amphitheatres) and the EU was accused of being a “satanistic project” apparently “proven” by a poster designed by the Council of Europe. This bizarre disinformation has been around since 2008 and reminds us of last year’s disinformation that that the new NATO headquarters building was inspired by Nazi symbols.

On Russian state TV we saw yet another example of historical revisionism where it was claimed that a united Europe leads to war with Russia as during WWII and that Europe started the war in Ukraine – overlooking such historical facts as the Molotov-Ribbentrop pact for example or the more recent facts on the ground; Europe did not start the war in Ukraine and is not participating in it – in contrast to Russia’s activity.

Om du inte följer den ännu rekommenderar vi starkt att du registrerar dig: [e-postskyddad]

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend