Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Den bengaliska tigerns dån hörs i EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bangladeshs anmärkningsvärda ekonomiska framsteg kan och måste fortsätta. Det var budskapet från en stor konferens i Bryssel om potentialen för handel och investeringar bland Bangladesh och EU-länderna, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Bangladeshs ekonomiska tillväxt under de senaste åren har verkligen varit anmärkningsvärd och gjort det till det ekonomiska kraftpaketet i söder och Sydöst Asien regionen. Dess ekonomi var värd 70 miljarder dollar när premiärministern Sheikh Hasina återvände till makten 2009, under hennes ledning har den vuxit till 465 miljarder dollar.

När landets ambassadör i EU, Mahbub Hassan Saleh, riktade sig till en publik som i första hand hämtades från näringslivet i Bangladesh och Europeiska unionen, sa att dess prestationer gjorde regeringen och folket stolta men inte självbelåtna, med en stor känsla av potential för framtiden.

Han sa att Bangladesh strävar efter att vara ett land med högre inkomster inom ett decennium och att betraktas som ett av världens utvecklade länder 2041. Han pekade på det senaste i en rad anmärkningsvärda projekt som förändrar transportinfrastrukturen och öppnar nya handelsvägar. både inom och utanför sitt lands gränser.

Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman-tunneln öppnades i slutet av oktober. Den passerar under mynningen av floden Karnaphuli i hamnen i Chittagong, med en total längd på över nio kilometer. Det är den första undervattenstunneln i södra Asien och en viktig del av den ekonomiska korridoren Bangladesh-Kina-Indien-Myanmar.

Peteris Ustubs, direktör för Asien vid Europeiska kommissionens generaldirektorat för internationella partnerskap, sade att kommissionen tillsammans med Europeiska investeringsbanken och Asian Development Bank finansierar uppgraderingen av järnvägen som förbinder Chittagongs hamn med den större regionen. Han sa att Sheikh Hasinas besök i Bryssel en vecka tidigare hade skickat vad han kallade "starka signaler" till Europeiska unionen och medfört ett nytt fokus på att uppnå ett nytt avtal mellan EU och Bangladesh.

Bangladesh, sa han, är på en stark väg mot framgång, inte bara att ta examen från statusen som ett minst utvecklat land utan att gå långt bortom det. Ambassadör Mahbub Hassan Saleh sa att hans premiärminister hade kampanjat på uppdrag av alla länder som tog examen från den minst utvecklade statusen, inte bara Bangladesh, för en förlängning av de befintliga handelsvillkoren till 2032. Fortsätta nuvarande tull- och kvotfri tillgång till EU under sex år skulle möjliggöra en smidig övergång till ett nytt handels- och investeringspartnerskap.

Annons

Det nuvarande arrangemanget är känt som "Everything But Arms", eftersom vapen är det enda undantaget. Ambassadören påpekade att på liknande sätt är Bangladesh öppet för utländska investeringar i alla sektorer utom försvarsindustrin. Han sa att det hade varit en unik ära att organisera Sheikh Hasinas besök i Bryssel och att hennes bilaterala möte med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hade gått utomordentligt bra.

Premiärministern och presidenten har lanserat ett nytt partnerskapsavtal för att ta relationen till nästa nivå. Ambassadören sa att Bangladesh har beslutat att samarbeta med sina betrodda och testade vänner i EU på sin utvecklingsresa. Dess grund var deras gemensamma värderingar om demokrati, sekularism och människors frihet.

Professor Shibli Rubayat-Ul-Islam, ordförande för Bangladesh Securities and Exchange Commission, sa att Europa alltid är en god vän med Bangladesh. Han betonade att han och hans kollegor inte var i Bryssel för att leta efter bistånd och lån utan för handel och investeringar och naturligtvis för affärspartners. Han sa att plaggexporten fortfarande är den mest avgörande delen av landets ekonomi och står för mer än 80 % av dess utländska valuta.

Under de senaste tio åren har den europeiska importen av plagg från Bangladesh vuxit med en genomsnittlig årlig takt på mer än 9 %, fortsatte han, vilket gör sitt land till EU:s ledande leverantör av kläder. Men professorn pekade också på vad Bangladesh erbjöd Europas exportörer, den regionala betydelsen av dess omvandlade transportinfrastruktur innebar att det erbjöd tillgång till hälften av världens befolkning.

I ett videomeddelande till konferensen talade premiärminister Sheikh Hasina om den enorma förändringen under de senaste 15 åren. En årlig tillväxt på 6-7% hade bibehållits trots de ekonomiska chockerna från Covid-pandemin och kriget i Ukraina.

FN:s tidigare generalsekreterare, Ban Ki-moon, beskrev en gång Bangladesh som en förebild för utvecklingsländer. Dess ekonomi förväntas överstiga 0.5 biljoner dollar nästa år och om den håller sig på sin nuvarande kurs är den på väg mot 1 biljon dollar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend