Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Bangladeshs premiärminister säger att det nya partnerskapet med EU kommer att baseras på gemensamma värderingar

DELA MED SIG:

publicerade

on

I ett tal till Europeiska unionens Global Gateway Forum i Bryssel har Bangladeshs premiärminister, Sheikh Hasina, beskrivit EU som sitt lands pålitliga handels-, utvecklings- och humanitära partner. Hon talade om fruktbart samarbete inom säkerhet, klimatförändringar och mänsklig rörlighet och om hur delade värderingar och åtaganden förblir i hjärtat av förbindelserna mellan EU och Bangladesh, skriver politisk redaktör Nick Powell.

På femtioårsdagen av förbindelserna mellan Bangladesh och EU gav hennes tal till Global Gateway Forum Sheikh Hasina möjligheten att bekräfta sin regerings åtagande att ytterligare stärka det strategiska engagemanget. Hennes besök i Bryssel markerade också den officiella lanseringen av förhandlingar om ett nytt partnerskaps- och samarbetsavtal, samt undertecknandet av ett landmärkekontrakt med Europeiska investeringsbanken för ett lån på 350 miljoner euro för att finansiera utvecklingen av förnybar energi i Bangladesh.

Premiärministern påminde forumet om att Bangladesh nu är världens trettiofemte största ekonomi. Det som var en ekonomi på 70 miljarder dollar för mindre än 15 år sedan har vuxit till 465 miljarder dollar, med miljontals människor som lyfts ur fattigdom. Efter 2026 kommer Bangladesh inte längre att betraktas av FN som ett av världens minst utvecklade länder.

Sheikh Hasina listade några av de enorma utmaningar som har mötts under hennes ledning, inklusive livsmedelssäkerhet, allmän skolregistrering, samhällsbaserad hälsovård, rent vatten och sanitet, kostnadsfria bostäder, landsbygdskommunikation, katastrofresiliens, klimatanpassning, 100 % eltäckning och ett rikstäckande internet. Dessa framgångar har kommit med industriell tillväxt och utveckling av infrastruktur. Men viktigast av allt, berättade hon för sin publik, med kvinnors egenmakt.

Premiärministern sa att Bangladesh hade beslutat att vi måste gå från klimatsårbarhet till motståndskraft och välstånd. Hon mindes hur hennes far, nationens fader, Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman, ville se Bangladesh som en regional brobyggare. "Med 170 miljoner människor", fortsatte hon, "är vi strategiskt placerade mellan Syd- och Sydostasien. Bangladesh har potential att bli ett handelsnav för tre miljarder konsumenter i regionen”.

Bangladeshs väg-, järnvägs- och hamninfrastruktur byggs som en del av regionala ekonomiska korridorer, inklusive den anmärkningsvärda Padma Multi-Purpose Bridge som finansierades av landets egna resurser. Grannländer har tillgång till Bengaliska viken och flygplatser i Bangladesh kan fungera som portar mellan öst och väst.

Annons

Som Sheikh Hasina uttryckte det är anslutning en gemensam bindande faktor mellan Bangladesh och EU i deras indo-Stillahavsutsikter. "Vi uppskattar Global Gateways fokus på transportnätverk, hälsosäkerhet, grön energi, digital transformation, forskning och innovation", tillade hon och förklarade att hennes land strävar efter EU:s fortsatta handelspreferenser för sin smidiga gradering från status som minst utvecklat land.

Bangladesh, sa premiärministern, erbjuder en av de mest attraktiva investeringsmiljöerna i Sydasien. "Jag inbjuder EU-investerare att utforska faciliteterna i våra särskilda ekonomiska zoner och högteknologiska parker. Vi har utrymme att arbeta vidare med anständigt arbete, cirkulär ekonomi och offentlig-privat partnerskap”.

Hon sa att Bangladesh är villigt att gå med i EU för att främja grönt väte och regionala vattenkraftnätverk. ”Vi kan dra nytta av EU:s expertis inom hållbar användning av marina resurser. Vi behöver investeringar i kylkedjesystem för att bevara våra jordbruksprodukter. Våra läkemedels- och medicintekniska industrier kan stödja EU:s ansträngningar att diversifiera produktionen. Vi söker partners för våra kommande institut inom frontier-teknologier”.

Hon avslutade med att säga att Bangladeshs dynamiska unga befolkning är redo att gå med i EU:s kompetens- och talangpartnerskapsprogram och hennes regering litade på att Global Gateway skulle hjälpa till att förverkliga sin vision för ett "Smart Bangladesh" till 2041. "Mänsklig anslutning är livlinan för fred och framsteg. Vi måste sätta stopp för krig, konflikter och kapprustningen. Vi måste förbereda oss bättre för framtida kriser. Vi måste återställa tron ​​på ömsesidig respekt och förståelse mellan nationer”.

Premiärministern hade också ett bilateralt möte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som sa att hon var mycket glad över att välkomna Sheikh Hasina till Bryssel, när Bangladesh och EU firar 50 år av diplomatiska förbindelser. President von der Leyen sa att det är ett solidt partnerskap som nu tas till nästa nivå "för i en tid av global turbulens är Europeiska unionen glad över att kunna lita på sina långvariga partner, eftersom de kan lita på oss ”.

Hon sa att den stora nyheten är att de återupptar förhandlingarna om ett nytt partnerskaps- och samarbetsavtal. Detta nya kapitel i relationen kommer att underbyggas av investeringar från EU:s Global Gateway-program, på totalt nästan 1 miljard euro för Bangladesh.

De två ledarna undertecknade två investeringspaket, ett i förnybar energi värt mer än 400 miljoner euro och ett annat på 70 miljoner euro för att stödja offentlig förvaltning, sysselsättning, byggande, kompetens och utbildning. Europeiska kommissionen samarbetar också med Europeiska investeringsbanken för att förbättra förbindelserna i Bangladesh, inklusive hamnar och järnvägar. och digital infrastruktur.

I sitt svar sa Sheikh Hasina att partnerskapssamtalen skulle öppna "ett nytt kapitel i våra utmärkta bilaterala förbindelser".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend