Anslut dig till vårt nätverk!

Central Asia

EU:s "Strategi för Centralasien" saknar uppriktighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

I en resolution som antogs den 17 januari 2024 lade Europaparlamentet (EP) fram vad det kallade "EU-strategin för Centralasien" - skriver Emir Nuhanovic, ordförande för Institutet för europeisk politik och digitalt samhälle. Det 12-sidiga dokumentet identifierar Centralasien som en prioritet för Europeiska unionen (EU) i en tid av geopolitisk ombalansering, och kallar det "en region av strategiskt intresse för EU när det gäller säkerhet och anslutningsmöjligheter, såväl som energi- och resursdiversifiering , konfliktlösning och försvaret av den multilaterala regelbaserade internationella ordningen”. Den förmedlar också EU:s avsikt att integrera Centralasien i väst och samtidigt minska inflytandet från Ryssland och Kina, såväl som Afghanistans förtryckande ideologier, i regionen.

Potentialen för ekonomiskt samarbete som lyfts fram i resolutionen verkar till största delen ha mottagits väl i Centralasien. Men det faktum att EU verkar injicera sig själv i lokalpolitiken och de nationsbyggande processerna, samtidigt som det kliar på ömma fläckar (till exempel den ensidiga inställningen till det misslyckade statskuppförsöket mot den valda regeringen i Kazakstan i januari 2022), förringar EU:s planerade uppdrag att samarbeta med regeringarna och folken i regionen.

Påförandet av västerländska demokratiska föreskrifter uppfattas som en förutsättning för samarbete

På ytan är EU:s strategiska drivkraft för värdeanpassning med Centralasien vettig. Helst främjar detta tillvägagångssätt ömsesidig förståelse, tillit och samarbete. Delade principer som mänskliga rättigheter och demokrati kan stärka ekonomiska och kulturella förbindelser och hjälpa till med en fredlig lösning av alla konflikter. Dessa värden är också klart fördelaktiga för Centralasiens långsiktiga utveckling. En stark demokrati främjar en pluralistisk ekonomi, en ansvarig regering, lika ekonomiska villkor och rättsstatsprincipen, som alla är avgörande för att bygga ett intressentsamhälle och upprätthålla inflödet av utländska direktinvesteringar.

Å andra sidan har utvecklingsländer rätt att vara skeptiska till utlandsstödda oppositionsrörelser. Under senare tid har till och med välmenande ansträngningar för att påskynda demokratin slagit tillbaka. Tänk på "färgrevolutionerna" runt om i världen, den arabiska våren och misslyckade nationsbyggande ansträngningar i Irak och Afghanistan av västmakterna, som lovade att omvandla dessa stater till vad de ansåg vara "moderna demokratier". Många europeiska stater vet av egen erfarenhet att demokratisering inte sker över en natt; i Frankrike, till exempel, bildades den första republiken 1792 och allmän rösträtt för män infördes inte förrän 1848. Processen är mest framgångsrik och långvarig när demokratin utvecklas organiskt och internaliseras av samhället.

Efter att ha blivit självständigt efter Sovjetunionens kollaps 1991, började centralasiatiska stater att anta en lång rad politiska reformer. Deras resa är fortfarande ny med moderna standarder och är långt ifrån komplett. De har utvecklat de flesta institutioner som behövs i en demokrati men saknar fortfarande demokratisk praxis på många områden, till exempel i sina rättssystem, som är starka på pappret, men ofta brister när det gäller genomförandet.

De trängande behoven och förväntningarna hos regionens befolkning skiljer sig också från EU:s större prioriteringar och värdenormer. Idag bryr sig centralasiater mest om att övervinna ekonomiska svårigheter, som beror på att få kontakt med internationella marknader och attrahera utländska investeringar. För att säkerställa att de nationella skatterna i regionen faktiskt gynnar folket bör ytterligare reformer genomföras av lokala regeringar för att förhindra ekonomiskt läckage till kleptokrater, stärka rättsstatsprincipen och utrota djupt rotad korruption. Dessutom, medan en ung och ekonomiskt rörlig demografi pekar mot ytterligare västerländsk anpassning, kan de äldre segmenten av befolkningen fortsätta att uppskatta traditionella värderingar och till och med missa förutsägbarheten i sovjettidens välfärdsstat.

Innan man förespråkar och, i vissa fall, hjälper till att genomföra demokratibyggande åtgärder, är det avgörande för EU-tjänstemän att förstå lokal dynamik och risker. I Centralasien och stora delar av det forna Sovjetunionen (FSU) förblir ekonomin och den politiska apparaten ofta under kontroll av kleptokrater, dvs individer som utnyttjar sin ekonomiska och politiska inflytande för att lämpliga regeringsmaskineri för personlig berikning. I vissa fall leder dessa kleptokrater kriminella organisationer som finansierar oppositionsledare i sina hemländer, och använder dem som verktyg för att destabilisera regeringen och återta kontrollen över statliga resurser, vilket skapar en kvasi-maffiastat.

Annons

Dessutom utgör radikaliserad islam ett växande hot mot regionen och kan manipulera den demokratiska processen för att installera intoleranta och mindre demokratiska normer och etableringar i Centralasiens traditionellt sekulära samhällen. Utan en sedan länge utvecklad kultur av demokratiska institutioner i dessa länder har välfinansierade kleptokrater och muslimska militanta organisationer en väg till makten och kan orsaka verklig skada på nystartade demokratier.

En del av denna dynamik manifesterade sig i Kazakstans våldsamma oroligheter i januari 2022. Pågående utredningar och rättegångar relaterade till dessa händelser visar att eliter från landets tidigare president Nursultan Nazarbayevs tid hade samarbetat med en lokal för att avsätta den nuvarande presidenten och ta tillbaka makten. brottschef med smeknamnet "Wild Arman" samt jihadister.

Behöver överbrygga "Sincerity Gap"

Den nya resolutionen "upprepar … oro över skenande korruption och kleptokrati i Centralasien" och "manar de centralasiatiska regeringarna att vidta åtgärder bortom utbredd anti-korruptionsretorik och att slutligen åta sig att bekämpa korruption". Det är svårt att inte läsa detta som en projicering av EU:s egna osäkerheter, med tanke på den senaste "Qatargate"-skandalen som involverar mutor och anklagelser om korruption för EU-anslutna organisationer och tjänstemän.

För drygt ett år sedan anklagades EP-tjänstemannen Antonio Panzeri, som var tidigare chef för EP:s underkommitté för mänskliga rättigheter (även känd som DROI), för och erkände sin skuld för att ha kommersialiserat EU-tjänstemäns positioner i en korruptionsundersökning kallad Qatargate av media. Hans ersättare Maria Arena, som också är under utredning, har också sedan dess avgått. Innan denna korruptionsutredning stödde Arena Karim Massimov, Kazakstans före detta spionchef och allierad till före detta presidenten Nursultan Nazarbayev, som greps för storskalig förskingring och orkestrering av den våldsamma omvälvningen i januari 2022 i Kazakstan. I Europaparlamentets resolution uppmanas ironiskt nog Kazakstans myndigheter att ytterligare undersöka dessa händelser.

Ett år efter att nyheten om Qatargate kom i december 2022, Ella Joyner från Deutsche Welle reflekterade över EU:s dåliga framsteg i ärendet genom att säga: ”Vad vet vi hittills? Förvånansvärt lite." Enligt

Transparency International, EP ett år efter Qatargate "förblir ett demokratiskt lagstiftande organ som är svagt etiksystem som är öppet för otillbörlig påverkan".

I den senaste EP-resolutionen uppmanas också till frigivning av vad den refererar till som kazakstanska "politiska fångar", där tre av de fem namn som nämns i dokumentet tillhör en kriminell organisation som drivs av Central

Asiens mest ökända bedragare och kleptokrat, Mukhtar Ablyazov. Rapporten som resolutionen bygger på listar en kontroversiell icke-statlig organisation, Open Dialogue Foundation, som källa – denna organisation är nära och öppet förknippad med individer kopplade till bedrägerier, inklusive Ablyazov själv.

Som svar på EU:s förteckning över dessa namn, Kazakhstani Mazhilis Biträdande Aidos Sarym sa: "Alla brott mot lagen är straffbara. Men människors politiska åsikter och ideologiska preferenser har ingenting med lag och ordning att göra. Alla personer som anges i Europaparlamentets resolution har brutit mot lagen och hålls ansvariga för detta genom ett domstolsbeslut.”

Påtryckningar från en grupp EU-tjänstemän att "släppa" kontroversiella fängslade personer med nära och uppenbara band till en kleptokrat, och som befanns ha brutit mot lagar av inhemska domstolar, väcker naturligtvis skepsis bland lokalbefolkningen. Chattar på Telegram sociala medieplattformar visar att centralasiater förståeligt nog frågar sig själva om EU:s demokratiseringsrecept verkligen är baserade på oro för mänskliga rättigheter, eller om andra faktorer (inklusive personlig vinning, kanske) ligger bakom deras intresse av att förespråka specifika högprofilerade namn kopplade till Mukhtar Ablyazov och hans medarbetare.

Dessutom kommer recepten från EU vid en tidpunkt då facket självt driver mot auktoritärism och vissa medlemsländer upplever en nedgång i sina egna mänskliga rättigheter. Europeiska muslimer väntar fortfarande på en dedikerad "strategi" för att bekämpa islamofobi även om

EU:s handlingsplaner för jämställdhet finns redan för varannan minoritetsgrupp. Ledande EU-politiker gör det klart att de skiljer på ukrainska flyktingar, som fått ett varmt välkomnande i Europa, och andra från Asien och Afrika, som uppenbarligen inte gjorde det.

Framåtblick: Rekommendationer för EU

Under den nuvarande perioden av geopolitisk ombalansering bör EU trampa lika försiktigt som vissa av de centralasiatiska staterna redan tycks göra när det gäller sin inrikes- och utrikespolitik. För att uppnå detta bör EU överväga följande tre realiteter.

För det första kommer centralasiatiska stater sannolikt att fortsätta att föra multi-vektor utrikespolitik och undvika att förlita sig på en enda extern aktör. När det gäller planerade investeringar i regionen kan "BRIC"-länderna (dvs. Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) överträffa EU. Till exempel har Kina positionerat Kazakstan som ett centralt transitknutpunkt på sitt berömda Bälte- och väginitiativ och dess kumulativa investeringar i Kazakstan sedan 2005 har enligt uppgift nått 24 miljarder dollar. Entusiasmen från EU för ett robust och motståndskraftigt ekonomiskt partnerskap är lovande, men västvärlden måste ändå visa att de kan backa upp sin retorik med materiella investeringar.

För det andra måste varje inställning till centralasiatiska länder inkludera hänsyn till deras geografi. Regionens stater kommer att fortsätta att handla med grannar, inklusive Ryssland och Kina, och kommer att sträva efter att ha fungerande relationer med dem. Regionen vill inte bli det nya "stora spelet" där öst och väst möter varandra för att få kontroll över enorma resurser.

Slutligen måste EU erkänna existensen av, och arbeta för att råda bot på, den uppenbara uppriktighetsklyftan i sin inställning till regionen. Tydliga ömsesidiga ekonomiska intressen driver Centralasien och EU att samarbeta. Men om strikta värdeanpassningar fortsätter att fastställas som förutsättningar för samarbete kommer EU att behöva tillhandahålla försäkringar om att dess egna processer för att avgöra vilka frågor som ska drivas är fria från korruption och inflytande från dåliga aktörer. Åtminstone för närvarande verkar detta vara den svåraste uppgiften för EU att utföra.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend