Anslut dig till vårt nätverk!

Somalia

Somaliland: Prestationer och mål

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ambassadör Kaysar Maxamed är en veteran diplomat. Tidigare hade han olika befattningar inklusive en biträdande utrikesminister i Somaliland. Republiken Somalilands president, HE Muse Bihi Abdi, utsåg honom till Somalilands ambassadör till Europeiska unionen i januari i år. Vi pratade om fredsmöjligheterna i Somaliland och landets framtid. – skriver Endre Barcs.

F: Somaliland förklarade sig självständigt efter störtandet av den somaliske militärdiktatorn Siad Barre 1991, men livet för människorna i landet är inte lätt eftersom Republiken Somaliland är under konstant attack av flera terroriststyrkor, fackliga grupper såväl som väpnade och fientliga klanmiliser. Vilka är de gemensamma målen för dessa antisomaliländska styrkor?

S: Även om det inte är internationellt erkänt har Somaliland ett fungerande politiskt system, starka statliga institutioner, en polisstyrka och en egen valuta. Alla dessa brotts-i-partner-grupper som attackerar oss är aktivt sponsrade och hetsade av några traditionella ledare från Sool som för tillfället tydligt förändrats till klankrigsherrar. Deras mål är att störa och sönderdela den fred, stabilitet och utveckling som Somaliland byggt upp under de senaste 30 åren, och
att orsaka skada på anseendet på Somalilands internationella ställning som det mest fredliga landet på Afrikas horn. Dessa anti-somaliländska styrkor kommer inte att stå kvar så länge som folket och landet i Somaliland blir starkare och mer motståndskraftiga för att stoppa dem. Somalilands nationella armé är stark nog att försvara landet och dess suveränitet.

F: Fred kan bara återvinnas med våld?

A: Inte alls! Somalilands regering är redo att sitta med ledarna i Sool-regionen och stoppa konflikter genom förhandlingar. Regeringen har redan gått med på ovillkorlig vapenvila och uppmanat medborgarna att återvända till sina hem.

F: Somaliland eftersom det inte är ett erkänt land ännu, och utländska investerare kanske tror att det kommer att bli en svår och skrämmande uppgift att göra affärer på en sådan plats. Är det så?

S: Somalilands ekonomiska system är ett frimarknadssystem baserat på utbud och efterfrågan utan statlig kontroll. Somaliland har en öppen marknadspolitik som är utformad för att eliminera diskriminering av utländska investerare, affärsprojekt, investeringar och finansiella transaktioner. 

Annons

Syftet med Somalilands regering att visa världen den potentiella fördelen som Somalilands strategiska läge har på Afrikas horn för affärer, utveckling och handel för länder utan land i Afrika. Somaliland är ett land med stor ekonomisk potential och enorma affärsmöjligheter för utveckling av nya marknader. Förutom det faktum att det är välsignat med många naturresurser, en snabbt växande ekonomi och en växande medelklass, är den också välkänd för invånarnas exceptionella gästfrihet.

Somaliland upprätthåller ett starkt system med investeringsrättigheter och en rättfram bolagsrätt där investerare kommer att få tillräckligt skydd och fördelar för sina investeringar. Somaliland skapar dock en motståndskraftig infrastruktur för alla investeringar även om den ger den starka tillväxt och säkerhet som behövs. Det finns internationella företag som vet detta mycket väl, eftersom globala varumärken redan finns i landet. På grund av de attraktiva möjligheterna och tilltalande läget vill jag uppmuntra andra internationella företag att investera i vårt land.

Jag ger dig bara ett bra exempel. Somalilands regering deltar för närvarande i förhandlingar om transitpassage med Etiopien. Man har säkrat sitt största utländska investeringsavtal med Förenade Arabemiraten, inklusive DP Worlds återuppbyggnad och utveckling av hamnen i Berbera 2017. Berbera ligger vid korsningen av handelsvägar i Röda havet, Adenbukten och Östafrika. Korridorväg 242 från Berbera till den etiopiska gränsen vid Wajaale är för närvarande på gång. Sammantaget kommer dessa investeringar att underlätta ökad handel mellan Somaliland och Etiopien.

F: Nu, när du efter två år av covid har tagit över igen som chef för Somalilands Brysselkontor, antar jag att hans första prioritet kommer att vara att hjälpa landet att få EU-finansiering. Vilka befintliga EU-program pågår redan i landet och inom vilka områden vill du få tillgång till ytterligare EU-finansiering?

S: Sedan dess de facto självständighet har Somaliland inte erkänts av någon stat i världen. Ändå, och även om det kan vara motsägelsefullt, upprätthåller Somaliland relationer med olika stater, aktörer och interna institutioner. Europeiska unionen, även om den inte formellt erkänner Somaliland som ett självständigt land, upprätthåller förbindelser med mitt land på olika nivåer såsom samarbete och utveckling, militära uppdrag, främjande av demokrati och gott styre och stöder till och med utbildnings-, hälso- och genusprogram i för att förbättra levnadsvillkoren för regionens befolkning. 

Bara ge dig ett exempel, inom ramen för EU-projektet "Återuppbygga förtroendet i markfrågor i Somalia” vi fick totalt 2.26 miljoner euro från Europeiska unionen 2017. Detta program har varit pilotprojekt i Somaliland för att lägga grunden för effektiva reformer inom marksektorn när det gäller policyer, lagar, förordningar och institutionell kapacitet att tillhandahålla grundläggande marktjänster till befolkningen, som alla är kända för att vara viktiga för fred och statsbyggande.

Förutom att säkra nya EU-projekt är min första prioritet som chef för Brysselkontoret i Somaliland att bygga goda relationer med EU:s beslutsfattare, till vilka jag vill dela kampen mitt land har gått igenom och kämpa för det officiella erkännandet. av mitt lands oberoende av alla EU:s medlemsländer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend