Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Huvudmisstänkt berättar att Paris attackerar rättegång att han är "en islamisk statssoldat"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Huvudmisstänkte i ett jihadistiskt rasande som dödade 130 människor över Paris beskrev sig trotsigt som "en islamisk statssoldat" och ropade på överdomaren på onsdagen (8 september) i början av en rättegång mot attackerna 2015, skriva Tangi Salaün, Yiming Woo, Michaela Cabrera, Antony Paone, Ingrid Melander, Benoit Van Overstraeten, Blandine Henault och Ingrid Melander.

Salah Abdeslam, 31, tros vara den enda överlevande i gruppen som utförde pistol-och-bombattackerna på sex restauranger och barer, konserthuset Bataclan och en idrottsstadion den 13 november 2015, där hundratals skadades .

Han dök upp i rätten klädd i svart och hade en svart ansiktsmask. På frågan om sitt yrke tog fransk-marockanen bort masken och sa till domstolen i Paris: "Jag gav upp mitt jobb för att bli en islamisk statssoldat."

Annons

Medan de andra åtalade, som anklagas för att ha tillhandahållit vapen, bilar eller hjälpt till att planera attackerna, helt enkelt besvarade rutinfrågor om deras namn och yrke och annars var tysta, försökte Abdeslam tydligt använda rättegångsstarten som en plattform.

På uppdrag av hovets högsta domare att ge sitt namn använde Abdeslam Shahada, en islamisk ed, och sa: "Jag vill vittna om att det inte finns någon gud utom Allah och att Mohammad är hans tjänare."

Han ropade senare på domstolens högsta domare i två minuter och sa att de tilltalade hade behandlats "som hundar", rapporterade BFM -tv och tillade att någon i den offentliga delen av domstolen, där offren och offrens släktingar sitter, skrek tillbaka: " Din jävel, 130 människor dödades. "

Annons

Victor Edou, advokat för åtta Bataclan -överlevande, hade tidigare sagt att Abdeslams uttalande om att han är en islamisk statssoldat var "mycket våldsamt".

"Några av mina klienter mår inte så bra ... efter att ha hört ett uttalande som de tog som ett nytt, direkt hot", sa han. "Det kommer att vara så i nio månader."

Andra sa att de försökte inte lägga stor vikt vid Abdeslams kommentarer.

"Jag behöver mer för att bli chockad ... jag är inte rädd", säger Thierry Mallet, en Bataclan -överlevare.

Ansvaret för attackerna hävdades av Islamiska staten, som hade uppmanat anhängare att attackera Frankrike för sitt engagemang i kampen mot den militanta gruppen i Irak och Syrien.

Franska polisstyrkor säkra nära Paris tingshus på Ile de la Cite France innan rättegången mot Paris attacker i november 2015 startade i Paris, Frankrike, 8 september 2021. REUTERS/Christian Hartmann
En minnesplakett för offren för Paris attacker i november 2015 ses i närheten av baren och restaurangen som tidigare hette Comptoir Voltaire i Paris, Frankrike, 1 september 2021. Tjugo åtalade kommer att stå inför rättegången mot Paris attacker i november 2015 från 8 september 2021 till 25 maj 2022 i Paris tingshus på Ile de la Cite, med nästan 1,800 300 civila parter, mer än 1 advokater, hundratals journalister och storskaliga säkerhetsutmaningar. Bild tagen 2021 september XNUMX. REUTERS/Sarah Meyssonnier/File Photo

Före rättegången hade överlevande och offrens anhöriga sagt att de var otåliga att höra vittnesbörd som kan hjälpa dem att bättre förstå vad som hände och varför det gjorde det.

"Det är viktigt att offren kan vittna, kan berätta för gärningsmännen, de misstänkta som står på läktaren, om smärtan", säger Philippe Duperron, vars 30-årige son Thomas dödades i attackerna.

"Vi väntar också med spänning eftersom vi vet att när denna prövning äger rum kommer smärtan, händelserna, att allt kommer tillbaka till ytan."

Rättegången förväntas pågå i nio månader, med nästan 1,800 300 målsägande och mer än XNUMX advokater som är inblandade i det som justitieminister Eric Dupond-Moretti kallade ett aldrig tidigare skådat domstolsmaraton. Hovets högsta domare, Jean-Louis Peries, sa att det var en historisk rättegång.

Elva av de 20 åtalade sitter redan i fängelse i väntan på rättegång och sex kommer att prövas i frånvaro - de flesta av dem tros vara döda. De flesta riskerar livstids fängelse om de döms.

Polisen monterade tät säkerhet runt tingshuset Palais de Justice i centrala Paris. De åtalade dök upp bakom en förstärkt glaspartition i en specialbyggd rättssal och alla människor måste passera flera kontrollpunkter för att komma in i rätten. Läs mer.

"Terrorhotet i Frankrike är högt, speciellt ibland som angreppets rättegång", säger inrikesminister Gerald Darmanin till France Inter -radio.

De första dagarna av rättegången förväntas i stort sett vara processuella. Offerens vittnesmål startar den 28 september. Hörandet av de anklagade börjar i november, men de kommer inte att vittna om attackens natt och veckan före dem förrän i mars. Läs mer.

En dom väntas inte före slutet av maj, men Bataclan -överlevaren Gaetan Honore, 40, sa att det var viktigt att vara där från början.

"Det var viktigt att vara här den första dagen, symboliskt. Jag hoppas på något sätt förstå hur detta kan hända", sa han.

Frankrike

EU stöder Frankrike i ubåtstrid och frågar: Är Amerika tillbaka?

publicerade

on

By

Europeiska unionens utrikesministrar uttryckte stöd och solidaritet med Frankrike på måndagen (20 september) under ett möte i New York för att diskutera Australiens skrotning av en 40 miljarder dollar ubåtsorder med Paris till förmån för ett USA och brittiskt avtal, skriva Michelle Nichols, John Irish, Steve Holland, Sabine Siebold, Philip Blenkinsop och Marine Strauss.

EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell talade efter det stängda mötet vid sidan av den årliga FN-sammankomsten av världsledare för att uppnå en stabil och fredlig Indo-Stillahavsområde där Kina är stor stigande makt.

Australien sa förra veckan att det skulle avbryta en order på konventionella ubåtar från Frankrike och istället bygga minst åtta kärnkraftsbåtar med amerikansk och brittisk teknik efter att ha träffat ett säkerhetspartnerskap med dessa länder under namnet AUKUS. Läs mer.

Annons

"Visst blev vi överraskade av detta tillkännagivande," sa Borrell.

Beslutet gjorde Frankrike rasande och tidigare på måndagen i New York anklagade den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian USA: s president Joe Bidens administration för att fortsätta sin föregångare Donald Trumps trender av "unilateralism, oförutsägbarhet, brutalitet och att inte respektera din partner."

USA har försökt att dämpa ilskan i Frankrike, en Nato -allierad. Frankrikes president Emmanuel Macron och USA: s president Joe Biden kommer att tala i telefon de närmaste dagarna.

Annons

"Vi är allierade, vi pratar och döljer inte utarbetade olika strategier. Det är därför det finns en förtroendekris", säger Le Drian. "Så allt som behöver förtydliganden och förklaringar. Det kan ta tid."

Vita husets talesman Jen Psaki sade på måndagen att hon förväntade sig att Biden "bekräftar vårt engagemang för att arbeta med en av våra äldsta och närmaste partners om en rad utmaningar som det globala samhället står inför" när han talar med Macron.

Det är inte klart om tvisten kommer att få konsekvenser för nästa omgång av handelsförhandlingar mellan EU och Australien, planerad till den 12 oktober. Borrell träffade Australiens utrikesminister Marise Payne i New York på måndagen.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel sa att han hade svårt att förstå dragningen från Australien, Storbritannien och USA.

"Varför? För med den nya Joe Biden -administrationen är Amerika tillbaka. Detta var det historiska budskapet som skickades av denna nya administration och nu har vi frågor. Vad betyder det - Amerika är tillbaka? Är Amerika tillbaka i Amerika eller någon annanstans? Vi vet inte, sa han till journalister i New York.

Om Kina var ett huvudfokus för Washington så var det "väldigt konstigt" för USA att samarbeta med Australien och Storbritannien, sade han och kallade det ett beslut som försvagade den transatlantiska alliansen.

Högsta tjänstemän från USA och Europeiska unionen kommer att träffas i Pittsburgh, Pennsylvania, senare denna månad för det inledande mötet i det nyetablerade handels- och teknikrådet mellan USA och EU, men Michel sa att några EU-medlemmar pressade på att detta skulle skjutas upp .

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner franskt biståndsprogram på 3 miljarder euro för att genom lån och aktieinvesteringar stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin

publicerade

on

Europeiska kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt Frankrikes planer på att inrätta en fond på 3 miljarder euro som ska investera genom skuldinstrument och eget kapital och hybridinstrument i företag som drabbats av pandemin. Åtgärden godkändes enligt den tillfälliga ramen för statligt stöd. Systemet kommer att genomföras genom en fond med titeln 'Övergångsfond för företag som påverkas av COVID-19-pandemin', med en budget på 3 miljarder euro.

Enligt detta system kommer stödet att ha formen av (i) förlagslån eller deltagande lån; och (ii) rekapitaliseringsåtgärder, särskilt hybridkapitalinstrument och icke-röstande preferensaktier. Åtgärden är öppen för företag etablerade i Frankrike och finns i alla sektorer (utom finanssektorn), som var livskraftiga före coronaviruspandemin och som har visat att deras ekonomiska modell är långsiktigt livskraftig. Mellan 50 och 100 företag förväntas dra nytta av detta system. Kommissionen ansåg att åtgärderna uppfyllde villkoren i den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden var nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i Frankrikes ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga tillsynen. På grundval av detta godkände kommissionen dessa system enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), konkurrenspolitik, sade: ”Detta rekapitaliseringssystem på 3 miljarder euro gör det möjligt för Frankrike att stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin genom att underlätta tillgången till finansiering i dessa svåra tider. Vi fortsätter att arbeta nära med medlemsstaterna för att hitta praktiska lösningar för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin medan vi respekterar EU: s regelverk. ”

Annons
Fortsätt läsa

Översvämningar

En person saknas fortfarande efter översvämningar i södra Frankrike

publicerade

on

By

Vind, hagel och regn blåser i Rodilhan, Gard, Frankrike 14 september 2021, i denna skärmgrepp från en video i sociala medier. @YLONA91/via REUTERS

En person rapporterades fortfarande försvunnen på tisdagen (14 september) efter att ett kraftigt regn drabbade Gard -regionen i södra Frankrike, säger inrikesminister Gerald Darmanin, som besökte området. skriver Dominique Vidalon och Benoit Van Overstraeten, Reuters.

Andra personer som rapporterats försvunna har hittats, säger lokala myndigheter.

"Cirka 60 byar har delvis drabbats", sa Darmanin på BFM TV.

Annons

"Väderläget har förbättrats sedan mitt på eftermiddagen, men det kommer att förvärras igen över natten", sade regionens prefekt i ett uttalande och tillade att skolor i området skulle stängas på onsdagen (15 september).

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend