Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU och FAO hjälper sex länder att uppnå millennieutvecklingsmålet mot hunger

DELA MED SIG:

publicerade

on

mdg-1Mindre än två år innan deadline som satts för att uppnå internationella utvecklingsmål intensifierar Europeiska unionen och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) sina ansträngningar för att minska världens hunger genom att hjälpa två miljoner människor i sex länder med jordbruksutvecklingsaktiviteter värda nästan 60 euro miljon.

Finansieringen kommer från ett EU-initiativ på 1 miljard euro som syftar till att främja snabbare framsteg mot millennieutvecklingsmålen (millennieutvecklingsmålen).

"Så nära deadline, när det fortfarande finns så mycket att göra, kommer denna goda investering i jordbruk att göra det möjligt för FAO att öka sina ansträngningar för att utrota hungern och göra ännu mer för att hjälpa länder att halvera andelen hungriga människor till 2015", säger FAO:s Generaldirektör José Graziano da Silva vid ett speciellt evenemang om millennieutvecklingsmålen under FN:s generalförsamling.

"Jag tycker att det är oacceptabelt att under 21-talet fortfarande svälter omkring 870 miljoner människor och undernäring är ansvarig för över 3 miljoner barn som dör årligen. Denna finansiering understryker vårt engagemang för att intensifiera vårt arbete med hunger och att uppfylla millennieutvecklingsmålen”, tillade EU:s utvecklingskommissionär Andris Piebalgs.

Under det så kallade millenniemålsinitiativet fokuserar EU och FAO på jordbruksutveckling som involverar småbrukare och deras familjer, med inriktning på över två miljoner människor i sex länder.

Initiativet främjar starkt partnerskap med FN-organ, regeringar och det civila samhället för att säkerställa att nyckelmål, inklusive förbättrad kost och stöd till jordbrukspolitik, kan uppnås.

Jordbruksutveckling och bättre näring

Annons
  • I Burundi kommer verksamheten att fokusera på produktion och bearbetning av livsmedel, såsom kassava och majs, samt kontantgrödor, inklusive palmolja och te. Den fyraåriga verksamheten på 2.1 miljoner euro kommer att gynna uppskattningsvis 25 000 människor.
  • Främjande av produktion och marknadsföring av basgrödor, såsom sorghum och hirs, samt grönsaker och produkter från träd som baobab, är kärnan i ett treårigt program på 16 miljoner euro i Burkina Faso, som syftar till att förbättra försörjningen för över 500 000 personer.
  • I Gambia ska FAO och EU hjälpa bönder att odla grönsaker och utveckla sina kunskaper för att sälja dem på marknaden. Uppskattningsvis 70 000 människor kommer att dra nytta av den treåriga verksamheten på 4 miljoner euro.
  • Bönder i Haiti utbildas för att öka sin produktion av jordnötter och fisk under ett treårigt program på 4 miljoner euro som involverar cirka 12 000 människor. De lär sig också hur man startar små jordbruksföretag.
  • En treårig verksamhet på 12.5 miljoner euro på Madagaskar riktad till 750 000 människor syftar till att förse små bönder med kvalitetsfrön av ris, kokos och sötpotatis och hjälpa dem att starta ett litet företag. Det kommer också att rehabilitera bevattningsinfrastrukturen och minska förlusterna efter skörd med bättre lagringsmöjligheter.
  • Ett femårigt program på 19 miljoner euro i Moçambique syftar till att öka jordbruksproduktionen, hjälpa jordbrukare att få bättre tillgång till marknader och förbättra näringen med en rad aktiviteter som sträcker sig från tillhandahållande av kvalitetsfrön och gödningsmedel till utbildning i hälsa, hygien och näringspraxis.

Bakgrund

EU är en av FAO:s mest generösa och ståndaktiga givare. Nyligen hedrade FAO EU för EU:s livsmedelsfacilitet, ett initiativ på 1 miljard euro som svar på livsmedelspriskrisen 2008-2011, delvis genomfört tillsammans med FAO. Faciliteten hjälpte till att förbättra försörjningen för 59 miljoner människor i 50 länder. Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso tog emot priset på EU:s vägnar vid en ceremoni i Rom tidigare i år.

Genom att främja jordbruk som en lösning på krisen, konstaterade FAO:s generaldirektör Graziano da Silva, spelade EU en viktig roll för att återföra jordbruk och livsmedelsförsörjning överst på den internationella utvecklingsagendan som startpunkter för tillväxt och utveckling i många länder.

EU åtog sig nyligen att spendera så mycket som 3.5 miljarder euro mellan 2014-2020 på att bygga långsiktig motståndskraft bland de mest utsatta, ta itu med grundorsakerna till hunger och fattigdom och förbättra näringen i några av världens fattigaste länder.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend