Anslut dig till vårt nätverk!

Österrike

#EUETS: EG-domstolens dom ger kommissionen tio månader för att granska ETS siffror

DELA MED SIG:

publicerade

on

Carbon-utsläpp-GettyEuropeiska domstolen fastslog i dag (28 april) på ett antal fall som väckts av företag i Italien, Nederländerna och Österrike om utsläpps anslag beviljas dem av nationella myndigheter. Domstolen fann att fel i de data som tas emot min kommissionen innebär att de belopp som måste rättas till.

Domstolen fann att de uppgifter som samlats in från EU-länder som inte var alltid korrekt - på grund av missförstånd i olika versioner av system för utsläppshandel (ETS) direktiv språk. Detta innebar att kommissionen inte kunde exakt fastställa det högsta årliga antalet utsläppsrätter. Domstolen har funnit att den maximala årliga antalet utsläppsrätter skulle kunna vara högre eller lägre än vad som hittills fastställts av kommissionen.

För att undvika allvarliga konsekvenser för ett stort antal rättsförhållanden som i god tro, kommer domstolens beslut påverkar inte slutgiltiga tilldelningar som redan har ägt rum.

Med tanke på det rättsliga vakuum som skapas genom detta beslut EG-domstolen har förklarat att domen inte kommer att ge effekter förrän tio månader. Detta gör det möjligt för kommissionen att vidta nödvändiga åtgärder för att rätta till denna situation.

Den konservativa ledamoten Ian Duncan uppmanar Europeiska kommissionen att snarast svara på ett rättsligt beslut som sätter ett frågetecken över dess flaggskeppssystem för handel med utsläppsrätter. Duncan håller på att utarbeta Europaparlamentets rapport om den så kallade "fas IV-reformen", detta handlar om EU: s system för handel med utsläppsrätter för perioden efter 2020. Duncan sa: "Vi befinner oss plötsligt i juridisk limbo vid en tidpunkt av kritisk betydelse för Fas IV-reformen. Kommissionen måste klargöra situationen så snabbt som möjligt.

"Detta beslut är viktigt eftersom det kommer att påverka hur många utsläppsrätter som ska erbjudas gratis under fas IV. Enligt tidig analys kan andelen behöva flytta från 57% till 58%."

WWF välkomnade dagens beslut - de sa att domstolen hade funnit att för många föroreningstillstånd hade mottagits av energiintensiva industrier. WWF vill se en avveckling av föroreningstillstånd.

Annons

Kommissionen undersöker konsekvenserna av domen:

 

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend