Anslut dig till vårt nätverk!

kultur

Bakom kulisserna: Möt de tre regissörerna som tävlar om LUX Filmpriset

DELA MED SIG:

publicerade

on

20131107PHT24007_originalAlla älskar filmer, men vi får sällan reda på historien bakom deras skapelse. Lyckligtvis kan vi avslöja vad som inspirerade dem och vad som visade sig vara utmanande för de tre filmer som är nominerade till årets LUX-pris, EP:s pris för att fira det bästa inom europeisk film. Regissörerna (bilden från vänster) Valeria Golino, Felix Van Groeningen och Clio Barnard delade med sig av sina hemligheter med LUX-prisets officiella webbplats. Läs vidare för att ta reda på bakgrunden och inspirationen till några av årets bästa filmer.

Clio Barnard, The Selfish Giant

Inspiration: ”Jag träffade en pojke som heter Matty som bodde på Arbor, en gata i Bradford. Filmen är baserad på honom och hans förhållande till sin bästa vän. Jag läste Den själviska jätten för mina egna barn när de var små och ville alltid göra en modern, realistisk version av den här historien.”

Utmaningen: ”Berättelsen handlar om farorna med att utesluta barn, vad som går vilse när barn stängs ute, när deras värde inte erkänns. Matty och hans vän var barn i utkanten av ett redan marginaliserat samhälle – så jag visste vilka barnen skulle vara, men hade svårt att komma på vem jätten kunde vara.”

Valeria Golino, Honung

Inspiration: ”Jag läste boken En nome tuo av Mauro Covacich för tre år sedan. Jag tyckte att det var en slående bok. Mycket samtida, smärtsam och provocerande, med en typ av kvinnlig karaktär som italiensk litteratur och film ännu inte har sett.”

Utmaningen: "Som skådespelerska, för att jag skulle ta ett steg och regissera en film, skulle det ha behövt vara för något som är extremt svårt, som tar mig bort från min övertygelse. Döden och beslutet att avsluta ditt liv... Jag ville prata om det utan ideologi, utan visshet.”

Annons

Felix van Groeningen, The Broken Circle Fördelning

Inspiration: ”När jag såg pjäsen för första gången tyckte jag att den var riktigt fantastisk. Alla element fungerade perfekt och som helhet uppnådde pjäsen verklig storhet. Den handlar om ett par, och att de har förlorat ett barn; det går vidare därifrån och går alltid vidare lite längre. Hur kommer den här mannen och kvinnan att hantera sin sorg och varför relaterar de inte till andra längre?”

Utmaningen: "Vi ville göra den bästa möjliga filmen, och för det måste du alltid göra mycket svåra val."

För hela videointervjuerna, besök webbplatsen för LUX Prize av klicka här. För kontakter och mer information, klicka på länken för pressmeddelande.

För kvalitetsfilmrecensioner, gå till Picturenose.com.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend