Anslut dig till vårt nätverk!

Data

Europeiska kommissionen bör stå fast vid fri #data flöden

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU_Data_Sekretess_lagarEuropeiska kommissionen tappar nerverna över det fria flödet av data. Efter säger till en början den skulle tillkännage en förordning för att upphäva nationella lagar som förhindrar dataflöden till andra medlemsländer, den har sparkat frågan i det långa gräset genom att degradera den till en offentligt samråd. Detta är en besvikelse. Dataflöden är en väsentlig del av handeln med väldigt många tjänster, och datalokalisering är ett handelshinder. För att stödja den inre marknaden bör Europeiska unionen undanröja rättsliga hinder för dataflöden inom EU. Det bör också lätta på reglerna i den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) som styr överföringar till länder utanför EU. Att göra det kommer att minska kostnaderna för europeiska företag och konsumenter, stärka konkurrensen inom datadrivna tjänster och stärka internationell handel, skriver Nick Wallace.
kommissionen ursprungligen planeras för att tillkännage lagstiftning den 30 november 2016, men mindre än en vecka före förfallodatumet, sköt vicepresident Andrus Ansip upp det och sa, "Det verkar mer komplicerat än jag trodde.” Han sa att det skulle komma ett meddelande om initiativet i januari, "sedan någonstans i juni kommer vi att fortsätta med förordningen... Först kommunikation, sedan konkret handling." Tyvärr kom kommunikationen..."Bygga den europeiska dataekonomin”— antyder inte att det som är på väg är särskilt konkret. Det är föga meningsfullt att inleda ett samråd som bara kan försvaga det som annars kunde ha varit ett okomplicerat regelförslag. Kom ihåg att alla lagförslag med största sannolikhet skulle urvattnas när de går igenom parlamentet och rådet ändå.
Vicepresident Ansips välmenande idé, som upprepas i meddelandet, att dataflöden bör vara en "femte frihet" för EU efter människor, kapital, varor och tjänster ignorerar den avgörande punkten att data inte går att separera från någon av dessa fyra friheter . För att någon av dem ska kunna passera europeiska gränser utan begränsningar måste det finnas ett motsvarande dataflöde i motsatt riktning – särskilt för tjänster – eftersom transaktioner i allt högre grad stöds av större och rikare datauppsättningar. 
 
Men när kommissionen talar om en "femte frihet" riskerar kommissionen att skapa en spö för sin egen rygg genom att göra det lättare för motståndare att felaktigt framställa det fria flödet av data som nytt lagligt territorium för EU - ett konstitutionellt landgrepp. Det fria flödet av data är bara en enkel och nödvändig regleringsåtgärd för att stödja de grundläggande principerna för den europeiska inre marknaden.
Kommunikationen belyser det faktum att datalokalisering gör ingenting för att garantera integritet eller säkerhet, men motsäger sig själv genom att säga att avsaknaden av gränsöverskridande säkerhetsstandarder kan motivera datalokaliseringsregler för data om kritisk energiinfrastruktur. Detta är inte vettigt: antingen ökar datalokaliseringen säkerheten för dessa data eller så gör den det inte. Det korrekta svaret är att det inte gör det
                                            
Meddelandet föreslår också att lokalisering av vissa data kan vara motiverat för att garantera att brottsbekämpande myndigheter kan komma åt dem, och på så sätt samtidigt lyfta fram och ignorera otillräckligheten i ömsesidig rättslig hjälp (MLA) i EU, som bör säkerställa gränsöverskridande samarbete i brottsutredningar, särskilt bevisdelning. Datalokaliseringslagar förvärrar detta problem genom att försvaga drivkraften att ta itu med det vid dess källa. Dessutom har alla EU-länder lagar som kräver att vissa typer av data lämnas ut till myndigheterna, men få kräver datalokalisering för att garantera det: Om Storbritanniens Undersökningsfullmakter Act 2016 kan verkställa en sådan extrem övervakningsregim utan datalokalisering alltså varför skulle Tysklands lag om telekomövervakning kräva det?
Dessutom bör kommissionen inte tillåta nationella regeringar att anta lagar som ersätter GDPR-regler om dataflöden till länder utanför EU. Frankrike har förbjudit all överföring av franska medborgares personuppgifter till länder utanför EU, och därmed kasta upp en ensidig handelsbarriär och göra ett skämt med själva idén om att ha en gemensam europeisk politik i denna fråga i första hand.  
EU bör också lätta på GDPR:s restriktioner för internationella dataflöden, vilket tvingar ut utgifter på onödiga datacenter, driver upp värdkostnaderna och skadar konkurrensen mellan europeiska och icke-europeiska molntjänstleverantörer. Korrekt krypterad data kan lagras säkert nästan var som helst, även om värdlandets sekretesspraxis liknar Airstrip One, och otillräckligt säkrad data inte är säker någonstans, hemma eller utomlands. Detta går utan att ens nämna att den mest troliga primära destinationen för denna data är USA, där, oavsett juridiska skillnader, de facto integritetsskydd "på marken"Är aantagligen starkare än i stora delar av Europa. Lagring av data i EU som ett svar på illegal snokning av NSA skyddar inte privatlivet, men det distraherar bekvämt från faktumet Brittiska, tyska, franska, belgiskoch svenska underrättelsetjänster gör samma sak och ännu värre.
Kommissionen bör sluta vackla och utarbeta lagstiftning som helt förbjuder nationella förbud mot dataflöden till andra medlemsländer. I stället för ett samråd om dataflöden inom EU bör kommissionen inbjuda till yttranden om begränsningar av dataöverföringar utanför EU och deras inverkan på den europeiska ekonomin, samt inhämta synpunkter på den långsiktiga hållbarheten för adekvata regler och avtal som Safe Harbor och Privacy Shield. När GDPR träder i kraft nästa år bör kommissionen också inleda överträdelseförfaranden, enligt artikel 258 i Lissabonfördraget, mot medlemsstater med lagar som hindrar de mekanismer för internationella dataflöden som fastställs i GDPR kapitel V. Dessa tre åtgärder skulle bidra till att stärka utvecklingen av den digitala inre marknaden och stärka den europeiska konkurrenskraften i den internationella dataekonomin.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend