Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#S&Ds – "EU står vid ett vägskäl"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det finska ordförandeskapet kommer att bidra till att skapa ett mer hållbart Europa för en hållbar framtid. Finlands ordförandeskap inleds under ett avgörande ögonblick för Europeiska unionens historia. Under denna övergångsperiod för EU-institutionerna är det viktigt att den europeiska integrationens hörnstenar – fred, säkerhet, stabilitet, demokrati och välstånd – skyddas mot framväxten av nationalistiska krafter och stärks för att möta utmaningar inklusive klimatförändringar, migration och ekonomisk och sociala kriser.

S&D-gruppen är övertygad om att det finska ordförandeskapet, tack vare regeringens fulla engagemang från statsminister Antti Rinne, SDP, kommer att kunna stärka våra gemensamma värderingar och rättsstatsprincipen. Som en global ledare i kampen mot klimatförändringar är vi också glada över att se att det finska ordförandeskapet är fullt engagerat i att uppfylla det klimatneutrala Europamålet till 2050. Slutligen, som Finlands premiärminister skisserade, ser vi fram emot att se några konkreta steg för att förbättra konkurrenskraften och den sociala integrationen, genom att å ena sidan dra full nytta av forskning, utveckling, innovation och digitalisering och å andra sidan genom att främja kompetens, utbildning och yrkesutbildning. Vi behöver ett hållbart Europa för en hållbar framtid.

S&D-gruppens ordförande Iratxe García sa: "Målen för det finska ordförandeskapet är helt i linje med den färdplan som vår grupp vill lägga fram i nästa mandatperiod, med hållbarhet i centrum. Som vi gjorde klart för nästa kommissionsordförande vill vår grupp inkludera FN:s mål för hållbar utveckling som kriterier för att mäta medlemsländernas prestationer under den europeiska terminen. Ekonomiska, sociala och miljömässiga hänsyn bör också beaktas.
 
"Vi hoppas att den nya kommissionen kommer att vara på plats och arbeta så snart som möjligt, så att vi kan slutföra förhandlingarna om nästa budget för perioden 2021-2027. Vi behöver tillräckliga resurser för att genomföra omvandlingen.”

Chefen för den finska delegationen och kassören för gruppen, Eero Heinäluoma, tillade: "Jag skulle vilja gratulera statsminister Antti Rinne för att ha presenterat ett ambitiöst och framåtblickande ordförandeskapsprogram. Prioriteringarna är progressiva och proeuropeiska och tar upp vår tids viktiga utmaningar, som klimatförändringar. 
 
“I welcome the Finnish presidency’s leadership on sustainability and the circular economy, and the emphasis on strengthening the fundamental rule of law principle, including in the budget and the MFF. However, I would have hoped for more ambition in addressing tax avoidance by large multinational corporations. The Council needs to move forward on fair taxation so that large corporations pay their fair share of taxes and contribute to the welfare and prosperity of our societies.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend