Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EAPM – Många säger "nein", men Ushi beseglar toppjobbet ... med nio

DELA MED SIG:

publicerade

on

Hälsningar, och välkommen till vår senaste uppdatering mitt i en vecka som redan har skrivit historia, skriver europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) verkställande direktör Denis Horgan.

Två av Tysklands mest profilerade kvinnor har anledning att fira idag (17 juli). För det första är det förbundskansler Angela Merkels 65-årsdag, och för det andra fick "Europas drottning" en tidig födelsedagspresent när hennes landsman, allierade och tidigare försvarsminister Ursula von der Leyen, bekräftades av Europaparlamentet som den första kvinnliga chef för Europeiska kommissionen.

Congratulations to both, although while Mrs Merkel’s birthday was never in doubt, the appointment of ’Ushi’ was a close call – she finally made it over the line by just nine votes on the back of lots of promises made to lots of people.

Det var någonsin så...

Det hårda arbetet börjar nu när vdL har i uppdrag att sätta ihop en kommission och säkra en majoritet som ska arbeta över fem år.

Strax efter att hon säkrat jobbet att ersätta Jean-Claude Juncker som Berlaymonts huvudhoncho på tisdagskvällen, kastade von der Leyen förmodligen de flesta av sina sommarlovsplaner i papperskorgen och sa: "Jag kommer nu att arbeta med mitt arbetsprogram för nästa månad och, naturligtvis, vill jag bilda ett team -mycket-dedikerat. 

"Därför lanserar jag idag min uppmaning till ledare att presentera de bästa kandidaterna som EU-kommissionärer som möjligt." 

Den tillträdande presidenten var säker på stödet från sin egen EPP-grupp i parlamentet, plus Renew Europe och en ansenlig del av S&D-gruppen. Några ECR-ställföreträdare och unaffiliates hade också lovat stöd.

Däremot var extremvänstern och extremhögern, plus de gröna, mycket offentligt inte med ombord.

Annons

Efter torpederingen av Spitzenkandidatn process, när Frankrikes president Emmanuel Macron kastade von der Leyens namn i hatten, säkrade hon anmärkningsvärt stöd från alla 28 medlemsländers ledare.

Signifikant var kanske hennes beslut att studsa den inte särskilt populära men enormt effektiva Martin Selmayr ur sin mäktiga post som kommissionens generalsekreterare.

Selmayr säger att han flyttar till Österrike, där han har en hel del kopplingar både familjemässigt och akademiskt, och letar efter ett långsammare tempo i livet, säger han. Det borde inte vara så svårt, Martin...

Går framåt…

Redan 2014 hade Juncker varit i stånd att påtvinga parlamentet sin egen politiska agenda efter att ha blivit vald till en Spitzenkandidat. Ushi, å andra sidan, tvingades blanda det i diskussioner med en trio av viktiga politiska grupper och gav dem löften och gav dem därför inte obetydlig makt under de kommande fem åren.

Idag går von der Leyen tillbaka till Berlin (kanske med en belgisk chokladfödelsedagstårta till sin kollega Angela) för hennes sista skåpframträdande. Eftersom hon fortfarande deltar i officiella möten kan hon ta en tur på ett regeringsplan från Strasbourg till den tyska huvudstaden, men efter det är det kommersiella flygplan hela vägen. Sådan är kommissionsordförandenas lott.

Cancer i förgrunden

Ett av Ushis löften innan hon konfirmerades var utarbetandet av en plan för att bekämpa cancer. Hon skrev att hon som läkare är "brinnande för hälsa" och tillade att cancer kommer att drabba 40 % av människor under deras liv.

Hon fortsatte: "Nästan alla av oss kommer att känna till ångesten och sorgen hos en vän eller familjemedlem som diagnostiserats med cancer."

Von der Leyen lovade att hennes plan kommer att "stödja medlemsländerna i att förbättra cancerkontroll och vård", och tillade att "överlevnadsgraden ökar, särskilt tack vare tidig upptäckt och screeningprogram". 

"Men det finns mycket mer vi kan göra," medgav hon.

Som EPP-representant blev tysken utsatt för beskjutning i Strasbourg från den portugisiske parlamentsledamoten Paulo Rangel som sa att det var "synd" att von der Leyen inte hade understrukit EPP:s egna planer för att ta itu med cancer.

"Det var en lång kamp inom vår grupp och vi hoppas verkligen att det är något som kommissionen kommer att gå vidare med", sa portugisen.

EAPM fullföljer naturligtvis sin MÅL! initiativ tillsammans MEGA+ som täcker användningen av genomik i kampen mot cancer respektive användningen av de bästa hälsodata för att förbättra personliga medicinalternativ och främja friskare medborgare. 

Båda initiativen kommer att se alliansen starkt involverad i det pågående engagemanget med den nya kommissionen och det nya parlamentet.

Von der Leyen löften

Kandidaten till kommissionens ordförande lovade före sitt val att lägga fram en grön deal i Europa under sina första 100 dagar i ämbetet.

Detta kommer att fastställa det koldioxidneutrala målet för 2050 i lag och sträva efter att ha ett bindande minimimål för 2030 på 50-55 % när det gäller minskade koldioxidutsläpp. Von der Leyen betonade att den mest pressande utmaningen är att hålla planeten frisk. 

Digitalisering är en annan enorm utmaning, sa hon, och EU måste bli en viktig aktör i cybervärlden för att ta till sig förändringarna, vilket kräver mer och bättre samarbete mellan medlemsstaterna.

Von der Leyen underströk också behovet av en stark ekonomi. Det som måste spenderas måste tjänas in först, sa hon. Små och medelstora företag måste stärkas eftersom de är ryggraden i ekonomin, men de behöver tillgång till kapital för att tillåtas förnya sig.

Hon betonade att hon står för rättvis beskattning. Detta är särskilt i fallet med stora teknikföretag som måste betala sin rätt del av skatten.

Angående Brexit, Ursula von der Leyensaid, hon både ångrade och accepterade beslutet. Hon sa att hon är beredd att förlänga tidslinjen för diskussioner om tillbakadragande, under de rätta omständigheterna.

Crucially for Parliament and EU democracy, she supports a ‘right of initiative’for the institution, saying that when resolutions are adopted, she willcommit to responding with legislation. This because a stronger partnership would further help to make people’s voices heard, she believes.

Vad de sa

Manfred Weber, den urspårade Spitzenkandidat for the EPP, said he supported von der Leyen’s candidacy. More than 200 million people took part in the May elections and they all shared one wish, he said, “to participate in a democratic Europe. 

“Over the next five years, the principle of a united Europe must be fought for,” Weber added.

Efter omröstningen sa Renew Europe-presidenten Dacian Cioloș: "Det är en stor dag för Europa att ha en kvinna vald att leda Europeiska kommissionen. Vi är redo att arbeta med henne om de politiska prioriteringar Förnya Europa som förhandlats fram med henne.    

"För första gången någonsin ägde en djupgående diskussion rum mellan den nominerade presidenten och de viktigaste politiska grupperna i parlamentet för att fastställa den politiska agendan för de kommande fem åren, inklusive (den) konferensen om Europas framtid (inställd för 2020)."  

S&D-gruppens Iratxe García Pérez konstaterade att hennes politiska grupp har pro-europeism i sina ådror och vill se ett hållbart projekt och en framtid som byggs upp för alla, inklusive snabbare framsteg som görs i Europa när det gäller demokrati. 

Green Philippe Lambert sa att huset brann på grund av klimatförändringar, sociala frågor och en undergrävning av rättsstaten. Han noterade att von der Leyen visade engagemang för att gå mot jämställdhet mellan könen och för att minska utsläppen, vilket han stödde. 

Han ifrågasatte dock varför hon inte nämnde biologisk mångfald, och tillade att hennes ambitioner faller kort i detta avseende. Lambert sa att De gröna inte kunde stödja hennes kandidatur och att själva omröstningen var för tidig.

And for those of you that actually care, the UK Brexit Party’s Nigel Farage said that Von der Leyen wanted to take absolute control of every aspect of people’s lives, adding that it was a rehashed form of communism. 

Han anklagade kandidaten för att vara en fanatiker när det gäller att bygga en europeisk armé, och uppmanade alla medlemmar som var närvarande i Strasbourg att rösta emot hennes kandidatur.

For her part, von der Leyen said that Farage’s comments showed the need for everyone to work together more closely. In Europe, countries come together on a voluntary basis and there is no coercion. Only by working together can member states face up to global challenges, she said. 

The EPP’s Dubravka Šuica supported Von der Leyen’s approach to gender equality, while regretting that her speech did not mention the current differences between old and new member states. 

Samtidigt välkomnade Irlands Sean Kelly (även EPP) kandidaten och sa att hon var väl rustad för att göra jobbet som kommissionens ordförande. 

Kelly sa att han stödde hennes ståndpunkt om Brexit och bad henne att ytterligare understryka sitt stöd för Irland i framtiden. 

Digitala lösningar

Som nämnts ovan vill von der Leyen att EU ska vara en stor aktör i den digitala världen, och Finland vill att hela processen med att hitta digitala lösningar påskyndas för att främja hälsa, hälsovård och socialpolitik.

Det finska rådets ordförandeskap tog upp det i utkastet till rådets slutsatser om välfärdens ekonomi, som dess EU-ordförandeskap prioriterar.

Bland andra ämnen uppmanar slutsatserna EU-länderna och kommissionen att förutse effekterna av åldrande och främja hälsosamt och aktivt åldrande i all politik, samtidigt som bristen och de höga priserna på läkemedel nämns som potentiellt hindrar tillgången till kostnadseffektiva och överkomliga medicinska behandlingar. samtidigt som det hotar hälsosystemens hållbarhet.

Åtminstone det roterande ordförandeskapet och den tillträdande kommissionschefen är överens om detta. Vilket är en ganska bra början, allt i beaktande.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend