Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

Brott mot mänskliga rättigheter i # Ryssland # Afghanistan och #BurkinaFaso

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ryssland

Ledamöterna uppmanar de ryska myndigheterna att omedelbart upphäva landets lag om "utländska agenter" och att anpassa befintlig lagstiftning till Rysslands konstitution och internationella förpliktelser. Denna lag från 2012 kräver att landets icke-statliga organisationer registrerar sig hos justitieministeriet som "organisationer som utför utländska agenters funktioner" om de får utländsk finansiering eller är engagerade i vagt beskrivna "politiska aktiviteter".

Resolutionen fördömer också de nyligen godkända ändringarna av lagen om "utländska agenter", som avsevärt vidgar dess räckvidd och kommer att göra det möjligt för individer att misskrediteras eller stämplas som "utländska agenter". Denna åtgärd används ofta mot företrädare för det civila samhället, medlemmar av den politiska oppositionen eller oberoende journalister.

Lagen ställer också särskilda krav på att registrera, märka och göra bokföring av publikationer, och gör överträdelse straffbart, inklusive möjligheten till påföljder med höga administrativa böter eller fängelse i upp till två år.

Texten godkändes genom handuppräckning. Den fullständiga upplösningen är tillgänglig här..

Afghanistan

Europaparlamentet beklagar de omfattande och pågående sexuella övergreppen mot tusentals pojkar och unga män i Afghanistan, en praxis lokalt känd som bacha bazi, som utgör barnslaveri och är utbredd i flera provinser i landet. De bachas, vanligtvis pojkar mellan 10 och 18 år gamla, köps eller kidnappas ofta från fattiga familjer av inflytelserika medlemmar av eliten på landsbygden, inklusive politiker och arméofficerare, varefter de utsätts för sexuella övergrepp av män.

Annons

Ledamöterna uppmanar därför de afghanska centrala och lokala myndigheterna att utrota sådan praxis och att inrätta en nationell hjälplinje för stöd till offer för barns rättigheter. De uppmanar också den afghanska regeringen att starta en rikstäckande kampanj för att utbilda allmänheten om förbudet mot bacha bazi, eftersom endast en kombination av brottsbekämpning och utbildning kommer att göra det möjligt att uppnå den kulturella förändring som behövs för att eliminera sådana övergrepp.

Texten godkändes genom handuppräckning. Den fullständiga upplösningen är tillgänglig här..

Burkina Faso

Ledamöterna fördömer varje form av våld, hot och kidnappning av civila i Burkina Faso, särskilt våld som riktar sig mot specifika religiösa samfund, såväl som missbruk av religion för att legitimera förföljelse av kristna och andra religiösa minoriteter.

Sedan 2015 har jihadister och andra väpnade grupper som tidigare varit aktiva i grannlandet Mali terroriserat den burkinabiska befolkningen och attackerat statliga symboler som militära mål, skolor och sjukvårdsinrättningar. Under 2019 dödades över sextio kristna i flera attacker, den senaste den 1 december mot en söndagsgudstjänst i en protestantisk kyrka i den östra staden Hantoukoura, vilket resulterade i 14 dödsoffer.

Europaparlamentet är bekymrat över den försämrade situationen i Burkina Faso och dess internationella geopolitiska konsekvenser, och understryker att EU:s fortsatta säkerhets- och politiska bistånd till de G5 Sahel-ledda insatserna i regionen är absolut nödvändigt.

Texten godkändes genom handuppräckning. Den fullständiga upplösningen är tillgänglig här. (19.12.2019).

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend