Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Kommissionen ska söka medlemsländernas synpunkter på #Polens rättsstat

DELA MED SIG:

publicerade

on

lag och rättvisa möteEuropeiska kommissionen kommer att inhämta synpunkter från EU:s medlemsländer om huruvida de ska vidta ytterligare åtgärder mot Polen i en tvist om rättsstatsprincipen som har varat i mer än ett år, sa tjänstemän till Reuters onsdagen (22 februari). skriver Jan Strupczewski och Gabriela Baczynska.

The EU’s executive arm accuses the nationalist-minded government in Warsaw of undermining democratic checks and balances, especially through its overhaul of Poland’s constitutional court.

Det regerande partiet Lag och rättvisa (PiS) har vägrat att följa EU:s rekommendationer och säger att kommissionen överskrider sitt uppdrag när det gäller att tala om för en demokratiskt vald regering med stor parlamentarisk majoritet hur den ska bete sig.

Förste vicepresident Frans Timmermans sa till sina kommissionskollegor vid deras veckomöte på onsdagen att han ville ta det polska fallet till andra EU-stater, sade fyra tjänstemän.

“The idea is to gauge EU governments’ views and support for moving forward,” said one senior EU official with knowledge of the closed discussion.

Another stressed that Timmermans, who exchanged sharp words in public with Poland’s foreign minister last week, had all his colleagues’ backing but was anxious not to raise the political temperature of the Commission’s clash with Warsaw.

The former Dutch foreign minister wants the matter discussed at a meeting of European affairs ministers from all EU states and will ask Malta, which holds the bloc’s rotating presidency, to put it on the agenda. The next such meeting is due in Brussels on March 7, although officials said the timing of a discussion on Poland was not yet determined.

Annons

Timmermans föreslog inte att gå till nästa steg i ett formellt förfarande mot Polen, vilket kan sluta med att landet förlorar sin rösträtt i EU, sa källorna.

Such a step would require unanimity among the 28 member states and Hungary’s Prime Minister Viktor Orban, who has himself been accused by the EU of undermining democratic practices, has said he would oppose any bid to punish Poland.

On Tuesday Poland’s foreign minister, Witold Waszczykowski, said the government considered the rule of law dispute closed after it sent to the Commission a detailed response to the criticisms Brussels had levied against it.

However, the Commission is wary about escalating the row with Poland as Europe’s migrant crisis, Brexit and other challenges test EU unity, and nationalist parties are expected to perform well in Dutch, French and German elections this year.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend