Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

EU tillkännager betydande ny finansiering för utbildning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Julia GillardNy finansiering för att stödja utbildning i utvecklingsländer under de kommande sju åren, genom Global Partnership for Education, (eller GPE), tillkännagavs idag av Europeiska utvecklingskommissionären, Andris Piebalgs.

Speaking at the EU-hosted Global Partnership for Education’s Second Replenishment Pledging Conference, the Commissioner underlined that the new €375 million (US$510 million) support will contribute to providing basic education in the close to 60 countries where the Global Partnership for Education currently works. Announcing the commitment, Commissioner Andris Piebalgs said: “As a former teacher myself, I have always been strongly committed to ensuring that all children receive a quality education, no matter where they live. That’s why we are proud to partner with the GPE on today’s event – it shows our firm ongoing commitment to education, and I hope today’s event will also encourage other donors to redouble their efforts; not only to get children into schools but also to improve the standards of education they receive there.”

Denna finansiering kommer utöver EU:s pågående engagemang för utbildning – i Agenda for Change (EU:s politik att omfokusera sitt bistånd för att stödja de sektorer och länder som behöver det mest och där det kan göra störst skillnad) lovade kommissionsledamoten att spendera minst 20 % av EU:s utvecklingsbistånd till mänsklig utveckling och social integration, inklusive utbildning. Den totala EU-finansieringen för utbildning i utvecklingsländer förväntas uppgå till cirka 4.5 miljarder euro mellan 2014 och 2020. Detta inkluderar 2.8 miljarder euro för grundläggande utbildning och yrkesutbildning, merparten av den genom bilateralt samarbete, och 1.68 miljarder euro till programmet för högre utbildning. 51 % av de länder som får stöd är ”bräckliga” (länder som för närvarande påverkas av konflikter och länder efter konflikter) – en ökning med nästan 10 % jämfört med 2013.

Today’s replenishment conference aims to mobilise domestic resources and external financing for education in GPE countries for the 2015-2018 period, the latter both through the GPE Fund and through bilateral support. Developing partner countries are expected to make significant pledges in terms of mobilisation of domestic funding for education, which is critical for success as it caters for the lion’s share of those budgets. On the donor side, in addition to the European Commission, other EU donors are expected to pledge significant amounts to the GPE at the event.

Julia Gillard, Australiens tidigare premiärminister och ordförande för Global Partnerships styrelse, kommer att leda dagens evenemang tillsammans med kommissionär Piebalgs;. Över 40 utbildningsministrar från utvecklingsländer kommer att representera sina länder, liksom Augustin Ponyo, premiärminister i Demokratiska republiken Kongo, Kristalina Georgieva, EU-kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering, ministrar från hela EU, tidigare premiärminister för Storbritannien, och FN:s särskilda sändebud för global utbildning, Gordon Brown och Ziauddin Yousafzai, FN:s specialrådgivare för global utbildning, hedersordförande vid Malala Fund (och pappa till utbildningsaktivisten, Malala Yousafzai), Irina Bokova, UNESCO:s generaldirektör och Anthony Lake, verkställande direktör för UNICEF.

Europeiska unionen och dess medlemsländer är den största givaren till det globala partnerskapet för utbildning, efter att ha bidragit med mer än 75 % av 3.7 miljarder USD som delades ut från GPE-fonden 2004-2013. Sedan 2004 har stöd från Global Partnership for Education bidragit till följande resultat:

22 miljoner fler barn går i skolan, inklusive 10 miljoner fler flickor

Annons

28 partner i utvecklingsländer har uppnått jämställdhet mellan könen i grundskolan

300,000 XNUMX lärare har utbildats

Närmare 53,000 XNUMX klassrum har byggts, rehabiliterats och utrustats

Bakgrund

Smakämnen Globalt partnerskap för utbildning består av nästan 60 regeringar i utvecklingsländer, såväl som givarregeringar, civilsamhället/icke-statliga organisationer, lärarorganisationer, internationella organisationer och den privata sektorn och stiftelser, vars gemensamma uppdrag det är att stimulera och samordna en global insats för att tillhandahålla en utbildning av god kvalitet till barn, prioritera de fattigaste och mest utsatta. Det har avsatt 3.7 miljarder USD under det senaste decenniet för att stödja utbildningsreformer i utvecklingsländer.

Mellan 2004 och 2012, tack vare EU-stöd:

7.7 miljoner människor fick teknisk och yrkesinriktad utbildning

1.2 miljoner primärlärare utbildades

37,000 XNUMX skolor byggdes eller renoverades

13.7 miljoner elever var inskrivna i grundskolan

För mer information

Invigningstal av kommissionsledamot med ansvar för utveckling Andris Piebalgs vid Bryssel Global Partnership for Education Pledging Conference:

http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-14-502_en.htm

Feature “Hands up who has a textbook?”

http://ec.europa.eu/europeaid/what/education/documents/feature_education_corr.pdf

Case study: Myanmar – Greater access to a basic education

http://ec.europa.eu/europeaid/where/asia/documents/case-study-myanmar_en.pdf

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend