Anslut dig till vårt nätverk!

Israel

Zelensky tappar stödet från både israelerna och palestinierna

DELA MED SIG:

publicerade

on

I sin desperation efter stöd förlorade Zelenskij så småningom både israelerna och palestinierna. Båda sidor av den israelisk-palestinska konflikten stödde det ukrainska folket. Zelensky försöker dock hålla repet från båda ändarna och tappar därmed stödet från båda sidor. Palestinierna stödde Ukraina, eftersom de kände empati med invasionen och försöket att ockupera Ryssland deras land, något som de har lidit av i generationer, skriver Mark Haddad.

Den pro-palestinska rörelsen på sociala medier är ett kraftfullt verktyg, och det palestinska stödet innebär ett brett stöd till Ukraina även på sociala medier, något som gynnar Ukraina när det gäller att forma opinionen mot sympati för Ukraina över hela världen, och kravet på att hjälpa ukrainska folket. Å andra sidan har Israel stött Ukraina med humanitärt bistånd och militära defensiva förmågor och genom att föra in ukrainska flyktingar till Israel.


Men varje steg som Zelensky tar mot ena sidan, trycker honom bort från den andra. Hans första misstag var att nå ut till det israeliska parlamentet den 24 februari 2022 och bad om ökat militärt bistånd, inklusive Israels "Iron Dome". I sitt tal försökte Zelenskij få israelisk sympati genom att knyta ihop den judiska historien med ukrainarna, och antydde "hur sammanflätade våra berättelser är. Berättelser om ukrainare och judar. Förr och nu, i denna fruktansvärda tid".
Här förlorade Zelenskij stödet från palestinierna.

Palestinierna såg den ukrainska historien som en egen spegel. Palestinierna förespråkade ukrainarna, särskilt på sociala medier över den orättvisa som båda människorna utsätts för. Men när Zelenskij hävdade att han ser likheter mellan ukrainarna och mellan vad palestinierna ser som "sitt Ryssland" (Israel), minskade deras stöd och förespråkande för Ukraina inte bara, det ersattes med kritik som antydde att världen bryr sig om ödet. av Ukraina eftersom det är i Europa, medan ingen verkligen arbetar för att hjälpa dem att undkomma sitt öde.

I samma tal hade Zelensky också förlorat viss legitimitet från den israeliska allmänheten. I desperation att knyta ihop den ukrainska historien med den om den judiska berättelsen påminde Zelenskij hur ukrainarna hjälpte det judiska folket under Nazitysklands framväxt. Han föreslog till och med att den nuvarande ryska ockupationen är "deras egen förintelse". Israeliska akademiker svarade dock omedelbart med register över fall där Ukraina hjälpte nazisterna mot det judiska folket. Dessutom uppskattar det israeliska folket inte jämförelsen av Förintelsen med andra tragedier.

Denna aktion har förlorat Zelensky en del trovärdigheter bland israeler, men Israel fortsatte att hjälpa Ukraina tillsammans med resten av väst. Ändå förblev Israel stenhårt mot att förse Ukraina med sin järnkupol eller andra sofistikerade resurser. Israel har en stor judisk-rysk befolkning, och dess nationella intressen, eftersom Ryssland ger Israel operationsfrihet över Syriens himmel, och attackerar iranskstödda miliser som försöker etablera baser längs den syriska gränsen till Israel. Således har Israel varit försiktig med öppet och omfattande bistånd till Ukraina.

Nyligen, i ett försök att återta stödet från palestinierna, röstade Ukraina i FN för att dra Israel till Internationella domstolen för att utreda dess fortsatta ockupation av Västbanken som en de facto annektering. Detta har lett till en våg av kritik från Israel, som är frustrerade när de ser att de har gjort allt de kunnat för att hjälpa Ukraina inom de begränsningar det har, medan Ukraina krävde även saker som Israel inte kan göra för deras nationella säkerhetsintresse. Sedan, när Ukraina inte fick vad det ville, vände det sig omedelbart till att ge stöd till palestinierna.

Zelenskys agerande mot både Israel och palestinierna har varit hänsynslöst, minst sagt. Varje handling som Zelensky gör mot den ene, trycker honom bort från den andra. Han har hittills inte kunnat hitta den fina gränsen som han måste gå på för att vara i positiva relationer med båda sidor utan att förlora den ena för den andras skull. Om Zelensky inte hittar den lämpliga berättelsen för att tala till båda sidor, kommer han säkert att förlora alla spår av stöd han fortfarande har från både israelerna och palestinierna.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend