Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Ledamöterna efterlyser mer ambitiösa och konsumentfokuserade #energimål efter 2020

DELA MED SIG:

publicerade

on

Solpaneler

EU:s mål för förnybar energi – 20 % av den totala förbrukningen till 2020 – har redan träffats av många EU:s medlemsländer. Men andra släpar efter och måste göra mer, uppmanar parlamentsledamöterna i en resolution om kommissionens "lägesrapport för förnybar energi". För att uppnå EU:s energieffektivitetsmål – en vinst på 20 % till 2020 – måste medlemsländerna implementera EU-lagstiftningen snabbare och fullt ut, säger en andra resolution, som också röstades fram den 23 juni.

"Vår oro är att vi hanterar mycket överlappande EU-lagstiftning och hinder på grund av nationell energipolitik. Som ett resultat faller fler och fler bördor tungt på energikonsumenterna. Därför behöver vi en mycket bättre samordning inom Europeiska kommissionen och med nationell energipolitik. Vi ber kommissionen att se till att europeiska och nationella mål för förnybar utveckling inte hindrar varandra”, sade föredraganden Markus Pieper (EPP, DE).

"EU måste ligga i framkant när det gäller utveckling av förnybar energi. Det innebär att medlemsländerna måste öka sina ansträngningar mot 2020, och att vi måste ta 30 % konsumtion av förnybar energi som minimimål för 2030, även på nationell nivå”, sa föredraganden för förnybar energi Paloma López Bermejo (GUE/NGL, ES) .

Öka andelen förnybar energi efter 2020

Att använda alla befintliga finansieringssystem effektivt, för att säkerställa tillgång till kapital, är avgörande för att nå det nuvarande målet på 20 % förnybar energi till 2020, säger parlamentsledamöterna i sin icke-lagstiftningsresolution. Texten upprepar också parlamentets krav på bindande mål för att säkerställa att förnybara energikällor står för minst 30 % av den totala energiförbrukningen till 2030.

Genomförande av lagstiftning om energieffektivitet

Å andra sidan är det övergripande målet på 20 % effektivisering i riskzonen om medlemsländerna inte implementerar befintlig EU-lagstiftning fullt ut, säger parlamentets bedömning av medlemsländernas framsteg när det gäller att förbättra energieffektiviteten.

Ledamöterna upprepade sina tidigare krav "för ett energieffektivitetsmål på 40 % till 2030", med tanke på att "bindande krav är avgörande för att uppnå en maximal grad av ambition och ansträngning" från medlemsländerna.

Annons

Ledamöterna vill ha ett bättre avtal för konsumenterna

Egenproduktion och egenkonsumtion är "grundläggande rättigheter", och den kommande översynen av direktivet om förnybar energi bör innehålla åtgärder för att främja och uppmuntra investeringar inom dessa områden, säger parlamentsledamöter, och betonar att en mer integrerad marknad är avgörande för utvecklingen av förnybar energi. och att minska energikostnaderna.

Ledamöterna uppmanar EU att investera mer i informations- och stödprogram i medlemsländerna som kan bidra till att öka deltagandet i nuvarande lokala energieffektiviseringsprogram, och att främja ny teknisk utveckling inom områden som köldmedier, belysning, isolering, etc.

Konsumenter bör spela en mer avgörande roll för att uppnå energieffektivitetsmål, t.ex. genom att renovera byggnader och genom system för fjärrvärme och fjärrkyla, säger parlamentsledamöterna och noterar att energieffektiv renovering av befintliga byggnader bör vara en prioritet för att hjälpa energifattiga invånare. De förespråkar att sätta specifika energieffektivitetsmål för bostadshus.

Resolutionen om energieffektivitet antogs med 253 röster för, 193 röster emot och 4 nedlagda röster, medan resolutionen om förnybar energi antogs med 444 röster för, 103 röster emot och 23 nedlagda röster.

Nästa steg

Dessa rekommendationer kommer att ingå i kommande lagstiftningsförslag om EU:s energiunion.

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend